x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Marius Damian. Cum scoate un film de comedie un Titi Aur din fiecare

Marius Damian. Cum scoate un film de comedie un Titi Aur din fiecare

de Sebastian S. Eduard    |    18 Oct 2012   •   09:47
 Marius Damian. Cum scoate un film de comedie un Titi Aur din fiecare
Sursa foto: Photographer: Dragos Borcanea/
Săptămâna aceasta în cinematografe intră un nou film românesc. Având la bază un scenariu scris de Adrian Lustig ("Poker”) "Minte-mă frumos” este o comedie unde îi putem întâlni pe Diana Dumitrescu, Andi Vasluianu, Antoaneta Zaharia şi Marius Damian. Pe cel din urmă l-am prins pentru câteva minute… 
 
• Vorbeşte-ne puţin despre personajul tău…
• Când am văzut numele personajului, Toni, scris pe scenariu la prima probă dată, am zâmbit. Pe actuala mea iubită şi soţie o cheamă Antoaneta, pentru cei dragi, Toni. Mi s-a părut haios şi am luat-o ca pe o coincidenţă simpatică. Nu ştiam că în următoarele zile voi ajunge să joc Toni în acelaşi film cu Toni.  Mi-a plăcut asta? Mult.  
 
• Ai o secvenţă preferată în film? 
• Sunt mai multe. Una ar fi Secvenţa de pe lac, dimineaţa. Are tandreţe, delicateţe şi ceva tembel, adică esenţializează bine relaţia celor două personaje, Oana şi Toni. 
 
• Prietenia cu Andi Vasluianu în film este extrem de bine conturată. Este prima colaborare cu Andi? S-ar zice că sunteţi prieteni de-o viaţă…
• Pe Andi îl ştiam, ca toată România dealtfel, din filme. Îl mai văzusem pe viu în câteva ocazii, dar în care nu am dezvoltat o discuţie mai specială.  Întâlnindu-l la lucru, m-am bucurat sincer să descopăr un talent exemplar pentru film, un partener cald, un ochi bine format pentru cameră şi toate chiţibuşurile de pe un platou de filmare.  Dacă stai cu ochii pe el, ai ce învăţa. Dar să stai bine cu ochii pe el… că e hoţ. Mare hoţ. (râde)
 
• Poţi să îmi povesteşti ceva haios de la filmare, un moment memorabil…
• Cel mai haios aspect este unul legat de faptul că la momentul filmării eu eram încă posesor de lămâie în geam, adică aveam numai câteva luni de condus. Mă obişnuisem déjà binişor să conduc automobilul proprietate personala de culoare gri petrol. (râde) Dar la filmare personajul trebuia să conducă alte două marci de automobile, ba mai mult,  şi de alte culori. 
Vă daţi seama că nu avea nimeni timp să mă aştepte să mă împrietenesc cu maşina… 
De câte ori am văzut-o de tot atâtea ori m-au trecut sudori reci. Mari şi reci. Voiam să nu par ageamiu, voiam să nu stric filmarea, voiam să îmi văd de actorie şi să fiu, măcar 5 %, un fel de Titi Aur. Nu-mi ieşea partea cu 5%. Evident ageamiul a ieşit din mine, într-un fel … Slavă Domnului, că totul s-a terminat cu bine. La un moment dat trebuia să opresc maşina cu scârţâit de roţi şi la punct fix. Punctul fix era o cameră profesională foarte scumpă prevăzută cu un cameraman foarte talentat şi profesionist. După două tentative eşuate, am avut-o pe a treia. Am parcat foarte brusc, foarte scârţâit la câţiva milimetrii de cameră… Sudorii reci i-au trecut pe mai mulţi. Pe mine m-au trecut mai multe. 
 
De ce crezi că ar trebui ca lumea să vină să vadă "Minte-mă frumos”? 
• Nimeni nu trebuie să rateze o comedie romantică de bună calitate, specie dificil de găsit în biblioteca filmului postdecembrist. Iar "Minte-mă frumos” are mai multe calităţi. E scrisă bine, e filmată bine, e jucată cu haz, e regizată cu energia nebună a lui Iura Luncaşu şi nu spune minciuni ca să cumpere zâmbete. Spune o poveste de viaţa la care veţi râde sincer şi degajat. Şi, credeţi-mă, e mai civilizat într-o sală de cinema. 
 
Încurcături
Doi tipi simpatici din Bucuresti duc o viaţă cât se poate de neobişnuită… Dani e part-time furnizor de servicii IT şi part-time gigolo, iar Toni e full-time… hacker iscusit care îşi înşeală partenerul de viaţă – computerul – cu o tipă cunoscută pe Internet,  Oana.
Dana şi Oana, ucenice cofetare şi colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipă senzuală, suceşte capetele bărbaţilor oriunde apare, pe când Oana iubeşte foarte mult prăjiturile, de unde şi formele mai rotunjoare. Şi cum era de aşteptat, când discuţiile lungi pe chat nu pot rămâne veşnic virtuale, Toni şi Oana îşi dau întâlnire faţă-n faţă.
Dar exista o problemă majoră: Toni nu seamană deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la întâlnire în locul lui. Dar oare la întâlnire se prezintă chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?

×