x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Matei copil miner”, premiera la Rotterdam

“Matei copil miner”, premiera la Rotterdam

de Maria Sârbu    |    28 Ian 2013   •   18:29
“Matei copil miner”, premiera la Rotterdam

Primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, “Matei copil miner”, are patru proiecţii în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam (23 ianuarie – 3 februarie). Această coproducţie română-germană-franceză (între Europolis Film, Lüthje-Schneider-Hörl, Ciulei Films, HFF München şi 40°Grad) a fost prezentată în premieră mondială la evenimentul cinematografic din Olanda, aflat la a 42-a ediţie. Filmul este selecţionat în secţiunea “Bright Future”, destinată regizorilor aflaţi la primul lungmetraj sau la al doilea. În această secţiunea sunt prezente peste 70 de filme, dintre care 17 în premieră mondială. Cele 17 (unul este deci al Alexandrei Gulea) concurează la Premiul FIPRESCI.

Pelicula “Matei copil miner” concurează şi la Premiul “Big Screen Award”. Scenariul l-a scris aceeaşi Alexandra Gulea.
În rolurile principale sunt Alexandru Czuli (copilul Matei) şi Remus Mărginean (Bunicul).

Potrivit sinopsisului, Matei, un copil de 11 ani pasionat de biologie, trăieşte cu bunicul său într-o regiune minieră, la munte. Părinţii băiatului sunt plecaţi la muncă în Italia. Întâmplările prin care trece Matei, din toamnă până în primăvară, îl fac să se maturizeze şi să se decidă asupra propriului destin.

Deşi e la primul lungmetraj de ficţiune, Alexandra Gulea a mai regizat: “Hacker”, serial tv (2003), “Dumnezeu la saxofon, dracu’ la vioară”, documentar (2004), “Azi eram frumoasă jună”, documentar (2007). A lucrat şi la montajul filmului “Weekend cu mama”, în regia lui Stere Gulea, precum şi la doua dintre filmele regizorului Thomas Ciulei: “Asta e” şi “Podul de flori”.


×