x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Michael York, invitat de onoare la TIFF

Michael York, invitat de onoare la TIFF

de Sebastian S. Eduard    |    09 Mai 2011   •   14:39
Michael York, invitat de onoare la TIFF

Unul dintre actorii anglo-saxoni emblematici ai ultimei jum`t`]i de veac, britanicul Michael York, va primi Premiul pentru Întreaga Carier` oferit unei personalit`]i din cinematografia european` la cea de-a 10-a edi]ie a Festivalului Interna]ional de Film Transilvania. Dup` Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero, York va fi unul dintre oaspe]ii de onoare ai festivalului de film de la Cluj-Napoca, unde publicul îl va putea întâlni în cadrul unei proiec]ii speciale.

Roluri precum Brian Roberts din Cabaret (r. Bob Fosse, 1972); D'Artagnan în Cei Trei Muşchetari (r. Richard Lester, 1973); Contele Andrenyi din Crim` în Orient Express (r. Sidney Lumet, 1974) l-au impus definitiv pe scena cinematografiei europene şi l-au f`cut s` fie îndr`git de genera]ii întregi de spectatori. N`scut pe 27 martie 1942 în Fulmer – Anglia, Michael York a absolvit cursurile de teatru ale Universit`]ii Oxford în 1964, iar intrarea în Compania de Teatru a lui Laurence Olivier i-a prilejuit întâlnirea cu regiziorul italian Franco Zefirelli, cel care avea s`-i aduc` dou` dintre cele mai importante roluri interpretate de York pân` în 1970: cel al lui Lucentio, în Îmblânzirea Scorpiei (1967) – rolul s`u de debut, precum şi pe cel al lui Tybalt, în Romeo şi Julieta (1968) – primul rol important din carier`. În acelaşi an în care a debutat în filmul de lungmetraj, York a ap`rut în Accident , filmul regizat de Joseph Losey, câştig`tor al Premiului Special al Juriului la Cannes în 1967. Insula doctorului Moreau (r. Don Taylor), în care joac` al`turi de Burt Lancaster; Iisus din Nazaret (r. Franco Zefirelli), în care îi are ca parteneri pe Christopher Plummer, Laurence Olivier, Anthony Quinn şi pe Claudia Cardinale – câştig`toarea Premiului TIFF pentru Întreaga Carier` în 2009 şi peliculele din seria Austin Powers sunt alte filme în care Michael York a interpretat roluri memorabile.

De]in`tor al unei stele pe Walk of Fame-ul de la Hollywood începând din 2002, nominalizat la Premiul Emmy 2001 pentru Cel mai bun Actor Invitat într-un Serial de Comedie (The Lot) şi la Premiul Saturn pentru Cel mai Bun Actor în 1978 (Insula doctorului Moreau), Michael York num`r` în cariera sa peste 131 de titluri de lung metraj, seriale şi filme TV, inclusiv roluri episodice într-unele dintre cele mai urm`rite produc]ii de televiziune recente, precum The Simpsons, Family Guy, Justice League sau Gilmore Girls. În 1987 a f`cut parte din Juriul Competi]iei Oficiale a Festivalului Interna]ional de Film de la Vene]ia, iar în 2002 a primit din partea unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din Europa, Premiul Oraşului Karlovy Vary.

×
Subiecte în articol: tiff michael york