x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Motor - Rica Raducanu, vanator... de legionari

Motor - Rica Raducanu, vanator... de legionari

de Adrian Vaduva    |    18 Sep 2006   •   00:00
Motor - Rica Raducanu, vanator... de legionari

Liniste! Atentieee, motor! In scena apare Maricel, investitor cu pretinse afaceri internationale. Personajul, interpretat de Rica Raducanu, face parte din "Legiunea Straina", cel mai recent film al lui Mircea Daneliuc.

Unul dintre cele mai importante personaje ale filmului "Legiunea Straina", regizat de Mircea Daneliuc, este Maricel, interpretat de Rica Raducanu. "Am fost chemat la casting sa dau probe pentru acest personaj, iar lui nea Mircea (n.r. - regizorul) i-a placut de mine si mi-a dat rolul", povesteste Rica cum a ajuns sa joace in film. Toate bune si frumoase, insa cand fosta glorie rapidista a vazut cate replici are de invatat, dupa numai trei zile a vrut sa renunte. "E greu, ba tata. Eu am crezut ca era vorba mai de caterinca, asa. Cand am vazut eu cat am de invatat - ca dupa ce mi-au spus ca joc in film mi-au dat si ce trebuie sa memorez - , sa-mi vina rau, nu alta. Am deschis manuscrisul ala si replicile mele erau date cu marker. Ma frate, si parca toata pagina eu trebuia s-o zic, le-am si spus:... «Ce, frate, numai eu joc in filmul asta!?». Colac peste pupaza, mai trebuia sa joc pe caldurile alea mari, iar eu eram imbracat in haine de piele, asa ca am vrut sa ma retrag. Chiar l-am intrebat pe nea Mircea daca pot sa zic pas, ca nici la scoala n-am invatat atata. Insa el mi-a spus ca are incredere in mine si ca pot sa duc pana la capat misiunea. Numai eu stiu cate nopti n-am dormit pentru a memora replicile. Da’ e greu pana intri in rol, ca dupa aia totul merge ca pe roate. Este adevarat ca eu sunt obisnuit cu camerele de filmat, insa la emisiuni mai bag de la mine, mai zic o vrajeala, mai un dans si trece. Dar intr-un film e cu totul altceva. Chiar daca mai improvizam putin, trebuie neaparat sa aiba o legatura cu subiectul", ne-a marturisit protagonistul. Apoi usor, usor, Rica s-a "acomodat" cu personajul sau si mai ales cu regimul de filmare. Ba chiar mai mult, abia astepta dimineata pentru a o lua de la capat. "Am avut o echipa extraordinara. Ca la fotbal, fiecare stia ce are de facut si asta mi-a placut tare mult. Daca cineva mi-ar fi spus acest lucru inainte, n-as fi crezut ca este posibil", isi aminteste fostul portar.

BUSINESSMAN. Maricel, personajul sau, este, dupa propria marturisire, un fel de Gigi Becali de la tara. Ii ajuta pe cei care au nevoie, insa isi vede si de propriile afaceri. Este insotit mereu de trei huidume, care se recomanda ca provenind din Legiunea Straina. Acum, un business bun este recrutarea taranilor pentru Legiunea Straina, lucru ce urmeaza a-i scoate din saracie pe multi. Exista o limita de varsta, ca peste tot, precum si conditia unui fizic fara repros. Insa mai este vorba si de o taxa de numai 200 de euro de caciula. De fapt, aici este buba. Asa ca unii renunta, altii sunt dispusi sa stranga banii prin orice sacrificiu. O alta afacere de-a lui domn’ Maricel este aducerea de gaini din strainatate, deoarece galinaceele locale au fost omorate din cauza de aviara. "Cand ne-au vazut taranii din Scrovistea ca suntem echipati pentru lupta impotriva virusului H5N1, au crezut ca am venit sa le omoram gainile si strigau: «Sa nu veniti la noi ca va omoram, voi vreti sa ne luati gainile si sa ne lasati saraci. Uite-l si pe Raducanu! Te-ai dat cu astia, Rica? Ca tu erai bun la emisiuni». Si inchideau oamenii portile, de frica sa nu venim peste ei. Eu le-am zis ca era doar un film si pana la urma m-au crezut. Le-am mai spus: «Stati, oameni buni, linistiti, ca noi va mai dam gaini, nu vi le luam", isi aminteste amuzat Rica Raducanu. Unele replici i-au dat multa bataie de cap protagonistului. Spre exemplu, nu putea sa zica nicicum "Legiune", de fiecare data ii iesea... "Liga". Inainte de a porni camera nu era nici o problema, insa cand deschidea gura, tot Liga spunea. "Nea Rica, nu suntem la fotbal", i-a spus regizorul. Pana la urma, problema a fost rezolvata de un carton pe care s-a scris cu litere de tipar "Legiune".

ACTOR CU PATALAMA. Fostul portar giulestean nu este la primul film din cariera. Chiar pe cand era inca sportiv a interpretat rolul... unui portar la fotbal. Insa "Legiunea Straina" este prima pelicula in care Rica Raducanu are un rol principal. Trebuie amintit ca ex-giulesteanul are diploma de actor, ba chiar mai mult, a urcat de nenumarate ori pe scena Teatrului Tanase alaturi de Nae Lazarescu. "Cand m-am lasat de fotbal m-a luat «Bibanu’» la Tanase. Jucam rolul lui Nasalie, alaturi de Nae Lazarescu", ne-a declarat Raducanu.

IN CATEVA CUVINTE
In filmul "Legiunea Straina", scenariul si regia poarta semnatura lui Mircea Daneliuc. Este o comedie neagra care se integreaza perfect in situatia sociala si politica a Romaniei actuale. De altfel, unul dintre actori chiar a remarcat faptul ca vedeau la stirile tv scene filmate cu doar o zi sau doua inainte pentru film. Replicile spumoase, accentul actorilor, dar si situatiile excelent scrise si regizate dau o savoare aparte filmului. In rolurile principale: Rica Raducanu, Catalin Paraschiv, Radu Iacoban, Radu Ciobanasu, Oana Picnita, Despina Stanescu.
×
Subiecte în articol: arte film legiunea straina rica rica raducanu