În 2022, Fundația Nobel, care organizează ceremonia anuală de decernare a premiului Nobel, a decis să nu-i invite pe ambasadorii Rusiei și Belarusului la evenimentul de decernare a premiilor de la Stockholm din cauza războiului din Ucraina.
Aceeași decizie a luat-o și în ceea ce îl privește pe trimisul iranian din cauza represiunii țării, în urma unui val de proteste.
Cu toate acestea, fundația a declarat joi că revine la practica sa anterioară de a invita ambasadorii din toate țările reprezentate diplomatic în Suedia, ceea ce a stârnit un val de reacții furioase.
Fundația a declarat sâmbătă că decizia s-a bazat pe convingerea "că este important și corect să se ajungă cât mai departe cu valorile și mesajele pe care le reprezintă Premiul Nobel". Aceasta a precizat însă că reacțiile puternice "au umbrit complet acest mesaj".
„Prin urmare, am ales să repetăm excepția de anul trecut față de practica obișnuită, și anume să nu invităm ambasadorii Rusiei, Belarusului și Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”, arată fundația, citată de The Guardian.
Anul trecut, Institutul Nobel norvegian a invitat totuși toți ambasadorii la ceremonia de decernare a Premiului pentru Pace pe care o organizează la Oslo, iar fundația a declarat că așa va fi și anul acesta. "La fel ca înainte, toți ambasadorii vor fi invitați la ceremonia de la Oslo", a precizat aceasta.
La Stockholm se vor decerna, în decembrie, cinci din cele șase Premii Nobel. Al șaselea, cel pentru pace, se decernează la Oslo.
(sursa: Mediafax)