x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film O serie televizată olandeză dezvăluie faţa ascunsă a Uniunii Europene

O serie televizată olandeză dezvăluie faţa ascunsă a Uniunii Europene

21 Ian 2017   •   19:50
O serie televizată olandeză dezvăluie faţa ascunsă a Uniunii Europene

Culoarele puterii Uniunii Europene şi străzile Bruxelles-ului formează decorul sumbru al unei noi serii televizate difuzate începând de vineri de un canal olandez, ilustrând un portret pitoresc şi exploziv al capitalei belgiene şi europene, relatează AFP. 

Serie în zece episoade a producătorului Endemol Shine, 'Brussel' introduce spectatorul în culisele politicii europene, ale puterii, înşelăciunii şi dorinţei. 

Povestea pune în scenă numeroase personaje, în centrul cărora se află patroana olandeză a unei societăţi petroliere, Moniek van Dalen, care se întoarce în capitala europeană încercând să câştige un enorm contract. Acolo, însă, ea dă nas în nas cu fostul său amant rus Viktor Petrenko, devenit, în anii haotici care au urmat căderii Uniunii Sovietice, un oligarh cu o avere de miliarde de dolari. 

Amândoi se află la Bruxelles pentru a face lobby şi pentru rezolvarea propriilor interese energetice, însă nu este loc decât pentru unul singur dintre ei, conform scenariului. 

Mai departe, un tată şi soldat decorat scotoceşte străzile bruxelleze în căutarea fiului său radicalizat, crezând că s-a alăturat combatanţilor jihadişti în Siria. În timp ce Nadia, fiica lui Moniek, vrea să se căsătorească cu prietenul său mai mic rus Piotr. 

În acelaşi timp, în Afganistan, un tânăr pe nume Mahmud, însărcinat cu o misiune secretă, se pregăteşte de o călătorie la Bruxelles. Iar Ekweme, un congolez, încearcă să îşi găsească dragostea pierdută. 

Într-o seară fatidică, toţi se află în Bruxelles, mânaţi de revanşă sau de dragoste, sau de amândouă, potrivit sinopsisului seriei. 

Autorul seriei şi scriitorul olandez Leon de Winter a declarat că a fost inspirat de celebra serie americană produsă şi difuzată de Netflix ''House of Cards'', în care celebrul Kevin Spacey interpretează rolul politicianului american din Washington, Frank Underwood. 

Cred că, aici în Europa, noi avem un oraş similar cu Washingtonul: Bruxelles-ul, a spus De Winter. Este capitala europeană, o metropolă compusă din chiar mai multe instituţii, centre de analiză şi de lobby decât Washingtonul, mai spune el, adăugând că mintea sa a fost inundată de idei care erau strâns legate de politică, economie, crimă şi violenţă. Dar în tipul filmărilor realitatea a depăşit uneori ficţiunea. 

"Eram în a doua zi de filmare, când Bruxelles-ul a fost atacat", în martie 2016 de jihadişti kamikaze, a explicat regizorul Arno Dierickx. "La Aeroportul Zaventem, o bombă a explodat exact unde noi trebuia să filmăm mai târziu". 

Filmul ''Brussel'' va fi difuzat vineri la ora 21:00 GMT abonaţilor companiei de cablu KPN.AGERPRES

×