x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Outsideri la Oscar

Outsideri la Oscar

de Adriana Vaduva    |    24 Feb 2011   •   14:39
Outsideri la Oscar
153507-03-07tv-page-5-image-0001.jpgZece actori au intrat în cursa pentru desemnarea celei mai bune interpretări la Premiile Academiei Americane de Film. Lupta nu este tocmai echilibrată, întrucât atât la categoria actori, cât şi la categoria actriţe există câte doi outsideri.

Deşi a mai jucat în pelicule precum Zombieland, Aventureland, Solitary Man sau Holly Rollers, prestaţia din The Social Network, unde îl in­terpretează pe fondatorul Facebook, i-a adus lui Jesse Eisenberg primele no­minalizări (Globul de Aur, respectiv Oscar).

La rândul său,  James Franco a jucat în filme precum O crimă perfectă, Pinapple Express sau Eat Pray Love. Nominalizat la Globurile de Aur de două ori, pentru Pinapple Express (2009) şi 127 Hours (2011), Franco n-a obţinut decât distincţia pentru rolul din seria tv James Dean (2002), nominalizarea la Oscar fiind prima din cariera artistului.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre contracandidaţii lor. Javier Bardem, de exemplu, este la cea de-a treia nominalizare la Oscar, dintre care a obţinut deja o distincţie – e drept, pentru rolul secundar din No Country for Old Men. Bardem mai are patru nominalizări la Globul de Aur (câştigător în 2008 – No Country for Old Men), un premiu la Cannes (Biutiful), două premii la Festivalul de la Veneţia (2000 – Before Night Falls, 2004 – Mar adentro).

De asemenea, Jeff Bridges se află la cea de-a doua nomi­na­lizare consecutivă la Oscar, după ce în 2010 a şi câştigat cu rolul din Cra­­zy Heart. Per total, Bridges a fost no­­minalizat de şase ori la Premiile Academiei Americane de Film. Acestora li se adaugă altele la Globul de Aur (trei, dintre care una fructificată în 2010 cu Crazy Heart) şi una la premiile BAFTA.

Ultimul, dar nu cel din ur­mă, este Colin Firth, favoritul de anul acesta la câştigarea titlului de cel mai bun actor. Firth are la activ do­uă nomina­lizări la Oscar, două la Globul de Aur (una câştigată pentru prestaţia din The King’s Speech), un premiu BAFTA (A Single Man – 2010) şi o dis­tinc­ţie acordată de public la Academia Europeană de Film (2001, Jurnalul lui Bridget Jones).

La categoria cea mai bună actriţă în rol principal au in­trat în cursa pentru statuetă Jennifer Lawrence, Michelle Williams, Annete Bening, Nicole Kidman şi Natalie Portman.

Jennifer Lawrence se află la prima nominalizare la Oscar. Ea a fost nominalizată şi la Globul de Aur pentru rolul din Winter’s Bone. În 2008, lui Lawrence i s-a înmânat trofeul Marcello Mastroiani la Festivalul de la Veneţia. La rândul ei, Michelle Williams se află la cea de-a doua no­mi­nalizare la Premiile Academiei Ame­ricane de Film, după prestaţia în rolul secundar din Brokeback Mountain (2006). De asemenea, la Globurile de Aur, Williams a primit două nominalizări (2011, Blue Valentine şi 2006, Brokeback Mountain).

Annete Bening se află la cea de-a patra nominalizare la Oscar, fără a primi însă până acum vreo distincţie. Are însă două Globuri de Aur, la care se adaugă alte cinci nominalizări.

La rândul său, Nicole Kidman, are înscrise până acum în palmares, trei nominalizări la Oscar, în 2003, chiar a fost declarată câştigătoare pentru rolul din The Hours, cu care a obţinut de altfel şi Globul de Aur, dar şi Ursul de Aur. La acestea se mai ada­u­­gă încă cinci nominalizări la Globul de Aur.

Favorita la cucerirea titlului de cea mai bună actriţă este Natalie Portman. Aflată la cea de-a doua nominalizare la Oscar, Portman se mai poate lăuda cu două Globuri de Aur câştigate (Black Swan – 2011 şi Clo­ser – 2005). În 2000, Portman a fost nominalizată la Globuri pentru rolul secundar din Anywhere But Here.

Având în vedere aceste date, am putea spune că zarurile au fost aruncate, însă viaţa ne oferă tot timpul surprize.

×
Subiecte în articol: film