x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premieră: Partizanii libertăţii, un documentar despre grupul de rezistenţă de la Nucşoara

Premieră: Partizanii libertăţii, un documentar despre grupul de rezistenţă de la Nucşoara

07 Dec 2009   •   00:00

"Partizanii libertăţii" (2009), un documentar care reconstituie viaţa, lupta şi moartea ultimilor partizani din grupul de rezistenţă de la Nucşoara, film produs de Televiziunea Română în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), va fi proiectat, luni seara, la Institutul Cultural Român (ICR).Cei 16, ofiţeri, învăţători, preoţi, ţărani au fost executaţi la Jilava, în Valea Piersicilor, în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959. Maria Plop a murit în ianuarie 1962, după ce fiica de doi ani i-a fost luată din închisoarea de la Miercurea Ciuc.

Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa realizatoarea Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru (narator), Sorin Chivulescu (regie şi imagine), Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, şi Ioana Voicu Arnăuţoiu, violonistă, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiica născută în munţi a Mariei Plop şi a lui Toma Arnăuţoiu, arestată odată cu mama ei şi împărtăşind de la vârsta de doi ani condiţia de deţinut politic.

"Partizanii libertăţii", peliculă cu o durată de 48 de minute, producător fiind Alexandru Munteanu, face parte din seria de documentare "Reconstituiri" a TVR şi IICCR. Accesul publicului este liber.

×
Subiecte în articol: film