Cineastul Tudor Giurgiu consideră că pentru atragerea investiţiilor străine în cinematografia autohtonă este nevoie de acordarea unor avantaje fiscale producătorilor de film, măsură care în ţări precum Ungaria sau Cehia se aplică deja, transmite Agerpres.
"România a rămas singura ţară din zona estică care nu acordă avantaje fiscale producătorilor de film. Faptul că avem nişte preţuri mai joase ca mână de lucru faţă de Ungaria sau Cehia nu compensează faptul că, spre exemplu, în Cehia, Guvernul a dat, începând cu finalul anului trecut, o lege prin care, dacă participi în producţia de film, cheltui nişte bani în film, primeşti nişte bani înapoi. Practic, orice producător străin care filmează în Cehia va primi, spre exemplu, din 100 de lei investiţi în film, 20 de lei înapoi. În Ungaria este iarăşi un sistem foarte bine pus la punct de câţiva ani. Or, toţi producători mari americani caută să cheltuiască cât mai puţin pe teritoriul unei ţări", a declarat pentru Agerpres Tudor Giurgiu, care este şi directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.
El consideră că atragerea de investiţii străine ţine strict de fiscalitate şi nu are legătură cu criza economică, precizând că de foarte multe ori România a fost evitată pentru că se preferă ţările care oferă o şansă în recuperarea unei părţi din banii investiţi.
Directorul Centrului Naţional de Film de la Sofia, Alexandăr Doncev, a declarat joi, citat de agenţia Focus, că România este principala concurentă a Bulgariei pentru atragerea unor investiţii străine în industria filmului. Doncev a afirmat că, înainte de începerea crizei, România atrăgea investiţii străine la o valoare de 70-80 de milioane de dolari pe an, în timp ce Bulgaria de doar 15-20 de milioane de dolari.
Tudor Giurgiu spune că în Bulgaria se filmează destul de mult, suntem un pic la competiţie cu ei, ori până acum câţiva ani de Bulgaria nici nu se auzise. "Cred că problema fundamentală ţine de lipsa de orientare şi viziune în ceea ce priveşte introducerea unor sisteme de taxe", este de părere Tudor Giurgiu.
În opinia lui Doncev, Bulgaria îi atrage pe producătorii străini de film cu natura sa şi cu profesionismul lumii cinematografului. Nu sunt însă stimulente financiare. De aceea, acum se pregăteşte un proiect de lege care va oferi o reducere a impozitelor plătite de investitorii privaţi din industria de film. Producătorii vor avea dreptul la o reducere cu până la 30% din cheltuielile pe care le-au făcut pentru filmare, mai spune directorul Centrului Naţional de Film de la Sofia.