x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Şapte filme de lungmetraj şi 50 de scurtmetraje în competiţia Festivalului Anonimul

Şapte filme de lungmetraj şi 50 de scurtmetraje în competiţia Festivalului Anonimul

03 Aug 2012   •   11:59
Şapte filme de lungmetraj şi 50 de scurtmetraje în competiţia Festivalului Anonimul

Sapte lungmetraje, 30 de scurtmetraje de fictiune si 20 de scurtmetraje de animatie vor intra in competitia celei de-a noua editii a Festivalului Anonimul, care va avea loc in perioada 6-12 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.
Miruna Berescu, directoarea Festivalului, a declarat ca, desi la festival vin anual aproximativ 4.000 de oameni din toata tara, problema esentiala este sa-i convinga si pe cei care nu au ajuns niciodata la Anonimul sa ia parte la eveniment.
'Desi avem un numar foarte mare de oameni care vin din toata tara la festival, aproximativ 4.000 in fiecare an, tot timpul credem ca trebuie sa ajungem mai aproape de oamenii care nu au ajuns niciodata. Dupa noua ani problema mea esentiala la acest festival a ramas aceea ca omul pana nu a ajuns la festival este foarte greu de convins cat de frumos este. Cred ca este foarte important sa ii convingem pe cei care nu au ajuns niciodata la festival sa vina macar o data', a precizat Miruna Berescu, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri la Clubul Taranului Roman.
Irina Margareta Nistor, selectorul festivalului la sectiunea scurtmetraje de fictiune si animatie, a afirmat ca filmele din festival 'sunt rare, foarte speciale'.
Premiile la cele trei sectiuni sunt acordate exclusiv de public, prin vot. Pentru cel mai bun lungmetraj, se acorda Trofeul Anonimul si un premiu de 3.000 de dolari. Laureatul sectiunii scurtmetraj de fictiune va primi un premiu de 1.000 de dolari, ca si autorul celui mai apreciat scurtmetraj de animatie si laureatul Premiului Ovidiu Bose Pastina (1956-2006, regizor).
Totodata, Miruna Berescu a vorbit si despre colaborarea cu Horia-Roman Patapievici si cu Institutul Cultural Roman.
'Institutul Cultural Roman a fost un partener foarte bun pentru noi, am colaborat foarte bine cu ei. (...) O sa-mi amintesc intotdeauna de momentul in care anul trecut dl Patapievici dadea Trofeul Anonimul. Pentru ca a fost un moment pe care nu o sa-l uit foarte curand. Cred ca era persoana cea mai potrivita sa dea mai departe acest trofeu'', a spus Miruna Berescu.
Ca in fiecare an, pentru iubitorii filmului, Fundatia Anonimul a pregatit doua amplasamente invecinate: salile Complexului Cinema din Green Village - pentru proiectiile de zi - si campingul cu ecran gigant - pentru proiectiile de noapte.
Editia a IX-a a Festivalului Anonimul va fi deschisa, pe 6 august, de filmul 'The Door' in regia lui Istvan Szabo, avand-o in distributie pe multi-premiata si apreciata actrita Helen Mirren.
De asemenea, cel de-al doilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, 'Despre oameni si melci', va deschide Seara Filmului Romanesc, pe 7 august. Acesta este cel de-al doilea lungmetraj in regia lui Tudor Giurgiu, dupa 'Legaturi bolnavicioase', care a avut premiera in Romania in 2006.
Filmul va fi proiectat in cadrul festivalului atat in prezenta regizorului Tudor Giurgiu, cat si a unor membri din distributie.
Editia a IX-a a Festivalului International de Film Independent Anonimul este organizata de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Centrului National al Cinematografiei, Institutului Cultural Roman - partener, Consiliului Judetean Tulcea si Televiziunii Romane - coproducator.

Agerpres

×
Subiecte în articol: anonimul lungmetraj