x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Thriller românesc, în premieră la festivalul de la Tallinn

Thriller românesc, în premieră la festivalul de la Tallinn

de Maria Coman    |    23 Noi 2015   •   12:27
Thriller românesc, în premieră la festivalul de la Tallinn

Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crișan, „Orizont”, are premiera mondială în cadrul Tallinn Black Nights Film Festival (13-29 noiembrie 2015). Pelicula, o adaptare liberă după nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, a fost inclusă în competiția oficială a celei de-a 19-a ediții a prestigiosului eveniment din capitala Estoniei.


ilmul spune povestea unei familii ce dorește să înceapă o viață nouă luând în administrare o cabană izolată din Munții Apuseni. Totul pare a merge minunat, până când aceștia descoperă că sunt în mijlocul unui conflict dintre oamenii legii și mafia tăierilor ilegale de lemne.

Scenariul peliculei a fost inspirat din nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici. „Orizont nu își dorește să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a intrigii care este adusă în România de azi. Filmul își propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică”, a declarat regizorul Marian Crișan.

Din distribuție fac parte Andras Hathazi, Rodica Lazăr, Bogdan Zsolt, Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță si Elena Purea. Regizorul Marian Crişan a devenit cunoscut publicului prin scurtmetrajul „Megatron”, film care a obținut în anul 2008 „Palme d’Or” la Festivalul de Film de la Cannes și premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj de la Stockholm International Film Festival. Crişan a mai fost selecționat la peste 40 de festivaluri de film din întreaga lume, iar „Orizont” este cel de-al treilea său lungmetraj. În România, filmul va fi lansat în cinematografe în februarie anul viitor.

Tallinn Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, fiind considerat de categoria A, alături de festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Karlovy Vary
 

×