x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film TIFF 2010, mai ieftin, dar mai amplu

TIFF 2010, mai ieftin, dar mai amplu

de Maria Sârbu    |    26 Mai 2010   •   00:00
TIFF 2010, mai ieftin, dar mai amplu

Bugetul Festivalului de Film Transilvania (TIFF), care începe vineri la Cluj-Napoca, este mai mic faţă de cel al ediţiei precedente, dar amploarea evenimentului a crescut în comparaţie cu ceea ce a inclus programul în 2009. Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a spus ieri, la conferinţa organizată la Bucureşti, că de această dată bugetul e de numai 850.000 euro, dar că echipa a fost mai atentă la cheltuieli.

A "tăiat" cât a putut, însă trebuia dezvoltat festivalul în continuare. Astfel au apărut noi secţiuni, cu acest "buget de criză", după cum a remarcat directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov. "E o criză care ne-a motivat să facem festivalul la standardele cu care am obişnuit publicul", a afirmat Chirilov, adăugând că, în acest an, TIFF bate recordul: sunt cu 40 de lungmetraje mai mult faţă de anul trecut. Programul include 240 de producţii selectate din cele 400 înscrise (203 lungmetraje şi 37 de scurtmetraje) din 47 de ţări. Filmele vor fi proiectate în 14 spaţii destinate festivalului.

Organizatorii au ţinut cont de unele observaţii ale publicului şi anume că selecţia favorizează elita. Astfel au venind în întâmpinarea cinefililor cu un program special pentru Piaţa Unirii din Cluj. Pe un ecran gigant, lumea va putea urmări filme din diferite ţări, care să fie pe gustul tuturor.

Publicul va fi încântat şi de una dintre surprizele pregătite "nostalgicilor": prezentarea filmului "Declaraţie de dragoste", de la a cărui premieră se împlinesc 25 de ani. Vor fi invitaţi unii dintre interpreţi. Apropo de invitaţi: pe listă sunt peste 400 de profesionişti în domeniu, din ţară şi străinătate, printre care regizorul Wim Wenders, preşedintele Academiei Europene de Film. El va fi omagiat cu Premiul pentru întreaga carieră şi cu prezentarea a trei dintre filmele sale. Pentru prima dată la TIFF sunt două filme româneşti în competiţie: "Felicia înainte de toate", regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, şi "Medalia de onoare", regizat de Călin Netzer.

×
Subiecte în articol: film tiff