x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Trofeul "Anonimul", câştigat de Polonia

Trofeul "Anonimul", câştigat de Polonia

de Maria Sârbu    |    15 Aug 2010   •   00:00
Trofeul "Anonimul", câştigat de Polonia
Sursa foto: /Anonimul

Filmul "Zero", preferatul publicului la Festivalul din Deltă



Publicul Festivalului "Anonimul" de la Sfântu Gheorghe din Delta Dunării a trimis trofeul în Polonia. Cel mai bun film din secţiunea Lungmetraje, conform voturilor exprimate de spectatori, a fost "Zero", regizat de polonezul Pavel Borowski, care şi-a ridicat premiul în prezenţa unui număr foarte mare de oameni adunaţi în week-end în campingul Delfinul. Cu 15 voturi mai puţine a acumulat pelicula mexicană "La mare", regizată de Pedro Gonzalez-Rubio, urmată de "Caravana cinematografică" a lui Titus Muntean, cu 25 de voturi diferenţă.

"Zero", producţie 2009, este filmul de debut în lungmetraj al lui Borowski, el scriind şi scenariul. Sunt prezentate poveşti dintr-un oraş al Poloniei de astăzi, din care nu lipsesc violenţa, sexul, ura sau dragostea. Acţiunea are loc timp de 24 de ore: o învolburare în care greu te dezmeticeşti.

La secţiunea Scurtmetraj ficţiune, Premiul Publicului a fost acordat filmului "I'll Be Zorro Someday", în regia lui Joel Olivier (Franţa). La doar trei voturi diferenţă a fost filmul românesc "Muzica în sânge" de Alexandru Mavrodineanu. Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj animaţie a revenit peliculei "Amazonia" de Sam Chen (SUA). Premiul "Ovidiu Bose Paştina" l-a primit Felipe Bustos Sierra, pentru filmul "Tixeon" (Scoţia), prezent sâmbătă la închiderea Festivalului.

După decernarea premiilor, Satul Filmului a fost luminat de artificii. Apoi, asistenţa s-a bucurat de un concert Vunk, urmat desigur de filme. De această dată s-au proiectat filmele câştigătoare, dar şi două producţii din secţiunea Eco Docs: "The Hybrid Union" de Serguie Kouchnerov (SUA) şi "Climate of Change", regia Brian Hill (Marea Britanie). Noaptea caldă i-a ţinut în faţa ecranului gigant pe foarte mulţi spectatori şi la filmul selectat pentru închiderea celei de-a VII-a ediţii a Festivalului "Anonimul" - "Un tip serios/ A Serious Man", regizat de Ethan şi Joel Coen (SUA).

Organizatorii festivalului au programat o retrospectivă a acestei ediţii la Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Ţăranului Român (17-22 august).

Şase zile şi şase nopţi a durat "Anonimul". Şapte filme de lung metraj, 30 de scurt metraj ficţiune şi 20 de animaţie s-au aflat în competiţie. Au fost filme invitate în afara concursului. Sâmbătă a avut loc proiecţii ale mai multor producţii româneşti, reunite în secţiunea "Romanian Off": "Francesca" de Bobby Păunescu, "Nuntă în Basarabia" de Nap Toader (Napoleon Helmis), "Website Story" de Dan Chişu, "Felicia, înainte de toate" de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, "Drumul păsărilor" de Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu. În acelaşi program au fost incluse şi scurtmetrajele "Lunch Time" de Ciprian Alexandrescu, "Zece" de Dorian Boguţă, "Maica Domnului" de Andrei Cohn, "O zi frumoasă" de Alexandra Gliga şi "Timi" de Cristi Iftime.

A fost o ediţie cu multe filme şi cu mulţi spectatori, organizată impecabil, o ediţie care a adus din nou mulţi cinefili în Deltă, mai puţini însă specialişti. Sunt de părere că este totuşi nevoie de un juriu de profesionişti, aşa cum a fost până acum doi ani.

×
Subiecte în articol: film