x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Zero Dark Thirty. Povestea capturării lui Osama Bin Laden

Zero Dark Thirty. Povestea capturării lui Osama Bin Laden

de Sebastian S. Eduard    |    21 Feb 2013   •   12:51
Zero Dark Thirty. Povestea capturării lui Osama Bin Laden

Pe marile ecrane din România continuă seria filmelor de Oscar cu “Zero Dark Thirty/Misiunea 00.30 AM”, povestea zguduitoare a capturării liderului terorist Osama Bin Laden. Filmul a obţinut 5 nominalizări la premiile Oscar din acest an, la unele dintre cele mai dorite categorii, precum “Cel mai bun film”, “Cel mai bun scenariu original” sau “Cea mai bună actriţă în rol principal”.

Vânătoarea teroristului Bin Laden a fost un subiect de interes mondial, care a ţinut ocupate primele pagini ale ziarelor aproape zece ani, dar, deşi supoziţiile asupra ascunzişului acestuia au fost numeroase, în final, agenţii CIA, au dus la final operaţiunea. Misiunea lor secretă a fost dezbătută îndelung în media din întreaga lume, o parte dintre detalii au fost dezvăluite, dar aspectul cel mai important, rolul specific pe care l-a avut echipa CIA în îndeplinirea misiunii este ecranizat pentru prima dată.

Căutarea lui Bin Laden a fost o misiune înfricoşătoare pentru mulţi soldaţi americani şi a fost considerată imposibilă o bună perioadă de timp, dar o echipă curajoasă de analişti şi interogatori au sfidat temerile şi au dovedit că poate fi dusă la bun sfârşit.

Scenaristul şi producătorul Mark Boal, un jurnalist ex perimentat, a redat povestea pe marele ecran cu acurateţea unui reportaj jurnalistic, dar şi cu tensiunea dozată în fiecare detaliu al filmului, prezentând pe îndelete fiecare luptă personală şi fiecare consecinţă istorică. Scenele de dialog au fost inspirate din interviurile ample pe care acesta le-a realizat, păstrând însă confidenţialitatea surselor de informaţie.

Producătorii filmului au ales vocea tinerei Maya, agent CIA, pentru a spune povestea. Maya, agent specializat în capturarea teroriştilor, a fost implicată direct în misiune încă de la bun început, însă prezenţa sa a fost mai puţin vizibilă pentru cei care au dezbătut public subiectul. Într-un fel, portretizarea tinerei pe măsură ce trece de la inocenţă, la groază şi hotârâre necruţătoare simbolizează evoluţia unei naţiuni care se străduieşte să facă faţă cruzimii luptelor teroriste.

×
Subiecte în articol: Zero Dark Thirty