x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Zile şi nopţi cu filme, la Festivalul Anonimul

Zile şi nopţi cu filme, la Festivalul Anonimul

de Maria Sârbu    |    05 Aug 2012   •   15:27
Zile şi nopţi cu filme, la Festivalul Anonimul

In Satul Filmului din Delta, zilele si noptile sunt pline de culoare in perioada Festivalului International de Film "Anonimul". Au dovedit acest lucru cele opt editii de pana acum. E cinema de tot felul, e muzica, e distractie. Aici au putut fi vazute filme dintre cele mai frumoase, filme care nu ajung la publicul de rand, adica nu se distribuie in cinematografe. Aici au poposit, manati de curiozitate si de minunatiile locului, mari cineasti. Aici s-a investit in cultura cinematografica a iubitorului de film. Aici vin mii de oameni. Aici locul devine legenda.

A noua editie a Festivalului Anonimul, al carui presedinte este Marcel Iures, incepe luni, in amurg, la Sfantu Gheorghe. Pentru ceremonia de deschidere s-a ales "Usa/ The Door" (foto), un film de István Szabó din 2012 (productie Ungaria – Germania), avand-o in rolul principal pe marea actrita Helen Mirren. Este desigur o premiera in Romania. Scenariul filmului are la baza romanul omonim al scriitoarei Magda Szabo distins cu Premiul "Femina Etranger" in 2004. Potrivit sinopsisului, "Usa" ilustreaza legatura ce se formeaza intre doua femei extrem de diferite, dar si sfarsitul tragic al aceleiasi relatii.

Pentru inchiderea oficiala a festivalului (12 august) a fost ales filmul "Albert Nobbs", o productie 2011 Marea Britanie – Irlanda, regizata de Rodrigo Garcia. Rolul principal – il detine Glenn Close, rol ce i-a adus celebrei actrite o nominalizare la Oscar. Ea interpreteaza rolul unei femei care pretinde ca este barbat, pentru a putea lucra, si astfel supravietuind, in Irlanda secolului al XIX-lea.

In competitia Lungmetraje sunt si in acest an sapte filme, toate premiate sau nominalizate la mari premii. Titlurile sunt propuse de selectionerul Ludmila Cvikova: "La Playa D.C.", regia Juan Andrés Arango (Columbia – Brazilia - Franta, Un Certain Regard, Cannes 2012); "Ohotnik/ The Hunter", regia Bakur Bakuradze, Rusia, Un Certain Regard, Cannes 2011); "Toata lumea din familia noastra", regia Radu Jude (Romania – Olanda, Premiul Heart of Sarajevo, Festivalul International de Film de la Sarajevo, 2012); "Alpeis/ Alps", regia Yorgos Lanthimos (Grecia, Cel mai bun scenariu, Venetia 2011, Marele Premiu la Festivalul de la Sydney, 2012); "J’Aime regarder les filles/ 18 Years Old and Rising", regia Frédéric Louf (Franta, nominalizare pentru Cea mai buna speranta la Premiile César, 2012); "Valley of Saints", regia Musa Syeed (India – SUA, Premiul Publicului si Premiul Alfred P. Sloan la Festivalul de la Sundance, 2012); "La Pirogue/ The Pirogue", regia Moussa Touré (Franta – Senegal – Germania,
Un Certain Regard, Cannes 2012).
Toti realizatorii acestor filme au fost invitati in acest an la "Anonimul".

Marele Premiu Anonimul este de 3.000 de dolari si va fi acordat pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la festival.

La Scurtmetraj, vor fi in competitie 29 de filme de fictiune si 20 de filme de animatie. Selectia a facut-o Irina-Margareta Nistor, care a trebuit sa vada in acest scop peste 300 de scurtmetraje din 37 de tari.

In program exista, intre altele, si sectiunea "Off romanesc", care va fi deschisa cu lungmetrajul lui Tudor Giurgiu "Despre oameni si melci", productie 2012. Publicul va putea vedea, de asemenea, alte doua filme realizitate in 2012: "Si caii sunt verzi pe pereti", regia Dan Chisu si "Trei zile pana la Craciun" (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), regia Radu Gabrea.

×