x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Viața, ca o carte de ficțiune: Răsvan Popescu, „În torent”

Viața, ca o carte de ficțiune: Răsvan Popescu, „În torent”

de Diana Scarlat    |    08 Dec 2022   •   06:50
Viața, ca o carte de ficțiune: Răsvan Popescu, „În torent”

„În torent”, cartea pe care Răsvan Popescu o lansează sâmbătă, la Târgul Gaudeamus, este o transpunere a vieții omului care știe foarte multe, într-un melanj de scene și personaje fictive.

 

Adevăruri neștiute se conturează implicit, într-o carte în care autorul este el însuși personaj, iar tablourile succesive descriu fapte pe care le prezintă publicului larg, la adăpostul ficțiunii. O carte în care proza și filmul se amestecă neîncetat, într-o poveste despre realitate, într-un alt fel de jurnal personal sau autobiografie, cu măști și cortine imaginare, care se suprapun în planurile narative.

Uneori, oamenii care au foarte multe lucruri de arătat lumii preferă să apeleze la ficțiune, pentru a da toate explicațiile pe care altfel ar trebui să le ascundă. Cea mai directă cale către adevăr e chiar povestea, dacă cititorii știu să culeagă faptele de dincolo de măiestria naratorului sau a unor personaje care nu-și divulgă decât parțial identitatea. 

Deși unii critici literari consideră că opera de artă ar trebui să fie analizată separat de autor, în postmodernism și mai ales în perioada contemporană s-a făcut trecerea planurilor narative către viața reală și invers, într-un du-te-vino continuu, indecidabil, care devine o tehnică narativă potrivită pentru cititorul din zilele noastre. Amestecul de realitate și fictiv, de amintiri, dezvăluiri și descrieri ale unor trăiri intense, trecute în planul fantasticului, satisface simultan setea de cunoaștere și de delectare, în noua creație literară căreia îi aparține romanul „În torent”, cea mai recentă creație a autorului cunoscut publicului larg în primul rând ca jurnalist din primii ani de după revoluție.   

Văzut de colegii scriitori

Dar autorul nu este doar jurnalist și experiența sa complexă de viață conferă o culoare specială scriiturii lui actuale. „Răsvan Popescu, prozator, poet, scenarist, într-o vreme reporter, își propune să producă o operă polifonică; și „În torent” avem o povestire-scenariu, unde biografia și narațiunea devin una, până se metamorfozează într-un labirint, unul în care rătăcește Minotaurul-Autor, iar imaginea și cuvântul interferează pe un ecran virtual. Asistăm la un balans, un dans, un puzzle care se adună, se destramă, se recompune, film în film, poveste despre poveste, într-o altă poveste, precum păpușile Matrioșka. Ficțiune și realitate în concomitență se împletesc, curg împreună prin torentul vieții, la fel personajele, fără nume proprii, dar pregnant conturate, vizibile, memorabile, purtate de Autor – la rândul său personaj – aluvionar, dintr-o narațiune în alta, pe variate paliere și niveluri. În final, personajele reale sau imaginare, în proză și/sau film, se perindă ca un ultim adio prin fața Autorului cuprins de veninul administrat de șarpele cunoașterii. Răsvan Popescu este un scriitor care reușește cu măiestrie, prin toate cele două sute de pagini, să-și provoace cititorul, să-l cuprindă în propria scriitură, să-l transforme hipnotic într-unul dintre personajele Torentului”, scrie Cassian Maria Spiridon despre cartea lui Răsvan Popescu.

Întoarcerea personajelor

Aflăm chiar de la autor că „În torent” este „un roman la limita subțire dintre realitate și ficțiune, biografie și scris. Dintre viața mea așa cum a fost și cum am recompus-o eu pe hârtie și pe peliculă. Relația cu personajele mele inventate vreme de 30 de ani. Și în același timp cu oamenii care m-au marcat, poveștile pe care le-am ecranizat împreună. Veți regăsi așadar nume grele ca Lucian Pintilie, Dan Pița, Radu Gabrea, Nicolae Mărgineanu, dar și personajele pe care le-am scris pentru ei. Și chiar actorii care le-au întruchipat: Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Cecilia Bârbora, Dorel Vișan, Victoria Cociaș, Marcel Iureș, Maria Ploae și alții.

În acest sens este o carte în care se vorbește despre filme, raportul între cuvânt și imagine.

Și totodată o poveste a timpului nostru. Eroii glisează între trecutul nostru colectiv, angoasant, traumatic chiar și prezentul mereu incert...”, își descrie Răsvan Popescu noul roman.

 

O carte în care se vorbește despre filme

Romanul „În torent” este construit pe relația dintre Autor și personajele sale. El scrie un roman de dragoste cu El și cu Ea care fug de o realitate ce îi respinge, se ascund pentru că sunt adulteri, se refugiază unul în altul. Călătoresc ca într-un vis nesfârșit spre capătul lumii…

O poveste ce va fi ecranizată. În jurul lor se învârte în permanență o echipă de filmare, nu sunt niciodată singuri. 

Unghiurile sunt uneori complementare, alteori opuse: perspectiva lor asupra vieții în doi și modul diferit în care îi vede camera de filmat. Echipa are și ea viața ei, se plânge de condiții, de finanțare, de subțirimea scenariului care-i obligă mereu să improvizeze.

În acest sens este și un story despre cum se face un film, o istorie în imagini. Cu toții, eroi și echipă sunt duși la vale de șuvoi, îmbarcați pe un vas vechi care ia apă. O viață în plutire. Încotro?! Ceva stă să se întâmple…

 

Răsvan Popescu

Lansarea noului roman al lui Răsvan Popescu, „În torent”, va avea loc sâmbătă, 10 decembrie, în cadrul Târgului de carte „Gaudeamus” de la București, de la ora 10.00, în spațiul de evenimente Mircea Nedelciu, la Pavilionul B2 al complexului expozițional Romexpo.

×
Subiecte în articol: rasvan popescu in torent