x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Mesajul ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București la începutul anului școlar 2023-2024

Mesajul ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București la începutul anului școlar 2023-2024

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Sep 2023   •   20:15
Mesajul ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București la începutul anului școlar 2023-2024

Arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a îndeamnă elevii, într-un mesaj transmis la începutul anului şcolar 2023 – 2024, să îşi deschidă ochii pentru a se educa în privinţa frumuseţii creaţiei, să fie silitori, harnici, ferindu-se de mode care duc la degradarea vieţii, care exaltă ‘dispreţul faţă de valori’, care încurajează violenţa şi consumul de droguri.

Dragi elevi și tineri,
Stimați profesori, dragi părinți,

Vă salut pe fiecare în parte și vă adresez un călduros „Bun venit!” tuturor în noul an școlar 2023-2024!

Începutul fiecărui nou an școlar poartă în el multe așteptări frumoase, vise îndreptățite, mari speranțe și, uneori, și mari griji, pentru ca totul să meargă bine și la sfârșitul lui să culegem roadele scontate.

Dragi elevi și tineri,

Vă rog să-mi permiteți să vă adresez câteva încurajări și îndemnul din partea Bisericii Catolice, care urmărește cu multă atenție tot ceea ce se întâmplă în școlile din țara noastră.

Școala este un loc minunat în care vă însușiți noi cunoștințe, întâlniți prieteni, vă dezvoltați abilități și talente. Fiecare zi de școală este o ocazie minunată pentru a vă realiza potențialul și pentru a crește ca persoane. Nu uitați să fiți silitori, harnici și să vă bucurați de fiecare moment petrecut în școală. Marele filozof Aristotel spunea că „rădăcinile educației sunt amare, dar rodul este dulce”. Dar la terminarea școlii veți constata cât de mult a contribuit școala la formarea voastră umană, profesională și spirituală.

În ultima perioadă s-a vorbit mult despre unele aspecte negative care sunt prezente în școli, în comportamentul multor colegi de-ai voștri.

Feriți-vă de mode care duc la degradarea vieții, care propun „cultura morții”, care exaltă dezangajarea și disprețul față de valori, care încurajează violența și consumul de droguri. Fiți întotdeauna siguri că viața este un mare dar care trebuie prețuit și apreciat. Să aveți întotdeauna mâinile deschise pentru a da mâna în semn de prietenie și dialog, respingând orice formă de violență.

Evitați orice formă de hărțuire, chiar și cea mai mică, și creați o imunitate a clasei împotriva oricărei violențe. Contaminați-vă unii pe alții cu bine, numai cu bine, cu foarte mult bine. Urmăriți și fiți atenți în clasă și la școală, față de cei care au nevoie de ajutor și cultivați totdeauna sentimente adevărate de prietenie și colegialitate.

Deschideți-vă ochii pentru a vă educa în privința frumuseții creației și a responsabilității de a o îngriji. Fie ca școala să vă vadă ca pe niște protagoniști importanți, constructori ai unei lumi noi, ai fraternității și ai păcii, ai dialogului și ai solidarității, și nu doar receptori și utilizatori a ceea ce învățați.

Un mare rol în plăsmuirea personalității voastre umane și spirituale îl are disciplina Religie. De aceea vă îndemn să-i acordați toată atenția și veți constata cât de mult vă va deschide la problemele vieții.

Școala este mai mult decât o simplă clădire și cursuri; ea este locul unde puteți crește din punct de vedere intelectual și personal, unde puteți descoperi cine sunteți și ce vă pasionează cu adevărat.

Sper și vă doresc ca noul an școlar să fie o nouă și frumoasă „aventură” minunată pentru voi, aducând bucurie în inimile voastre și ale părinților voștri.

Vă doresc multă putere pentru a învăța mult și bine, multă seninătate și rugați-vă mereu pentru „a crește în înțelepciune, statură şi har înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor” (Lc 2,52), așa cum îl prezintă Evanghelia pe Isus la vârsta adolescenței.

Stimați profesori, învățători și educatori,

Salut comunitatea educațională cu prețuire și mult respect, amintindu-ne că nu există o activitate mai importantă, mai umană și mai nobilă, decât aceea de a îndruma și de a însoți fiecare copil în dezvoltarea facultăților sale fizice și spirituale (inteligență, voință, afectivitate, memorie, imaginație, capacitate de sinteză), individuale, ecologice și sociale, în favoarea unei civilizații mai fraterne, mai solidare și mai responsabile.

Mă îndrept către dumneavoastră, directorii, profesorii, învățătorii și personalul auxiliar, către toți cei care, prin multe dificultăți, continuați să fiți dascălii pasionați ai celor care sunt viitorul țării și ai Bisericii. Vă mulțumesc pentru eforturile pe care le depuneți pentru educația și îndrumarea copiilor noștri. Sunt sigur că veți continua să fiți alături de ei și îi veți însoți pe drumul lor către cunoaștere și adevărata înțelepciune.

Anul școlar trecut s-a încheiat sub semnul nemulțumirilor cu privire la modul în care sunteți tratați de autorități. Și v-am înțeles cu toții.

Pactul global pentru educație ne cheamă să investim cele mai mari talente ale noastre în copiii și tinerii din țara noastră. Facem apel la autoritățile noastre civile, la oamenii de bine, la liderii noștri sociali și politici, pentru a reînvia, în fiecare spațiu educațional, căile dialogului, ale construcției păcii și ale dezvoltării umane, integrale, solidare și durabile, și pentru a sprijini orice demers în favoarea școlii.

Un scriitor italian spunea că „a nu avea grijă de școală este ca și cum ai uita să uzi grădina (…),  este o formă de neglijență depresivă, un rău făcut prezentului și un sabotaj în toată regula la adresa viitorului”, iar Franklin D. Roosevelt a declarat cu fermitate: „Școala trebuie să fie ultima cheltuială la care America este dispusă să facă economii”.

Toate acestea, traduse în limbaj simplu de speranță, înseamnă că va fi o zi mare când școala va lua de la stat toți banii de care are nevoie, și nu doar cei „câțiva bănuți” pe care îi primește astăzi.

Cu speranța că veți fi respectați pentru binele imens pe care îl faceți copiilor, avem încredere în puterea dumneavoastră de a face din noul an școlar unul plin de realizări și bucurii pentru toți copiii și tineri din școli! Cu ajutorul lui Dumnezeu, putem depăși orice fel de provocări și învăța din fiecare experiență.

Fie ca binecuvântarea îmbelșugată a Domnului să coboare peste dumneavoastră și să vă dăruiască putere și sănătate în acest an școlar pe care îl începem în ziua de 11 septembrie !

Ne punem viața și intențiile noastre la picioarele Preasfintei Fecioare Maria, Mama educatoare, pentru ca ea să mijlocească ajutoarele de care aveți nevoie în noul an școlar.

Vă binecuvântez pe fiecare în parte, elevii și tinerii, împreună cu părinții lor, pe toți profesorii și personalul auxiliar din școli, dorindu-vă un an școlar fericit și plin de realizări!

Cu dragoste și binecuvântare,

Sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, 8 septembrie 2023

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București

Responsabil pentru Comisia de învățământ în Conferința Episcopilor din România

 

 

×