x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Sinéad O'Connor concertează la Arenele Romane pe 11 iunie

Sinéad O'Connor concertează la Arenele Romane pe 11 iunie

01 Apr 2009   •   00:00
Sinéad O'Connor concertează la Arenele Romane pe 11 iunie

Cântăreaţa irlandeză Sinéad O'Connor, una dintre cele mai controversate staruri ale anilor '90, vine la Bucureşti pentru a susţine un concert la Arenele Romane, pe 11 iunie, informează organizatorul concertului.

Biletele au fost puse în vânzare la preţul de 79 de lei, până pe data de 17 aprilie. Între 17 aprilie şi 10 iunie, acestea vor putea fi cumpărate la preţul de 109 de lei, urmând ca în ziua spectacolului să coste 129 de lei. Acestea pot fi achiziţionate online, de pe www.ticketpoint.ro, precum şi de la casa de bilete a Sălii Palatului sau din reţeaua magazinelor Diverta din ţară. Impetuozitatea, lipsa de tact, tunsoarea zero, atitudinea agresivă şi garderoba androgină sunt noţiunile cu care Sinéad O'Connor a pornit revolta împotriva culturii pop, care impusese egalitatea între noţiunile de feminitate şi sexualitate. S-a născut în Irlanda, pe 8 decembrie 1966. Părinţii ei au divorţat când ea avea 8 ani. Mai târziu, Sinéad a afirmat că mama sa, moartă într-un accident auto în 1985, a abuzat-o frecvent. După ce a fost exmatriculată de la Şcoala Catolică, artista a fost arestată pentru furt din magazine şi a fost închisă într-un centru de reabilitare. La vârsta de 15 ani, ea a fost remarcată de Paul Byrne, bateristul trupei irlaneze In Tua Nua. După ce a scris, în colaborare cu membrii formaţiei, piesa "Take My Hand", Sinéad O'Connor a părăsit şcoala pentru a se dedica unei cariere muzicale. Ea începe să cânte în cafenele, pentru ca apoi să studieze canto şi pianul la Dublin College of Music, întreţinându-se livrând telegrame.

În 1985, ea semnează un contract cu Ensign Records şi se mută la Londra. În anul următor, ea îşi face debutul pe soundtrack-ul filmului "The Captive", împreună cu chitaristul U2, The Edge. Îşi produce primul album, intitulat "The Lion and the Cobra" - cu trimitere la "Psalmul 91" din Biblie -, desemnat drept unul dintre cele mai reuşite albume de debut ale anului 1987. Hiturile "Mandinka" şi "Troy" sunt îndelung difuzate de posturile de muzică alternativă. Chiar de la începutul carierei, Sinéad O'Connor este o figură controversată - în interviurile ce au urmat lansării LP-ului, ea a apărat acţiunile IRA, ceea ce i-a atras numeroase critici. După ce i-a atacat pe cei de la U2, caracterizându-le muzica drept "bombastică", ea îşi strică multe dintre relaţiile din industria muzicală.

A rupt o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea
În 1990, ea lansează albumul "I Do Not Want What I Haven't Got", inspirat de destrămarea mariajului său cu muzicianul John Reynolds. Propulsat de single-ul "Nothing Compares 2 U", preluat de la Prince, albumul a impus-o ca star cu drepturi depline. Albumului îi urmează însă din nou o perioada controversată - ea reintră în atenţia tabloidelor din cauza relaţiei cu cântăreţul de culoare Hugh Harris. De asemenea, ea este prost văzută şi în SUA, unde refuză să apară la emisiunea "Saturday Night Live" a canalului NBC şi îşi retrage numele din competiţia pentru premiile Grammy, deşi primise patru nominalizări. Lansează "Am I Not Your Girl?", în 1992. Când, în cele din urmă, apare la "Saturday Night Live", Sinéad O'Connor îşi încheie reprezentaţia sfâşiind o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea, atrăgând asupra sa oprobriul public. După doi ani de tăcere, timp în care se alătură turneului lui Peter Gabriel, în 1994, ea se întoarce la muzica pop cu LP-ul "Universal Mother", bine primit de critici. În 1997, urmează albumul "Gospel Oak", iar la jumătatea anului 2000 lansează "Faith and Courage", primul album în şase ani. Doi ani mai târziu urmează "Sean-Nós Nua", aclamat îndelung pentru reîntoarcerea la tradiţia folk irlandeză. În 2003, apare dublul-disc "She Who Dwells...", catalogat drept "cântecul de lebădă" al artistei. Urmează, însă, o serie de colaborări, în 2005, după care lansează pe piaţă "Throw Down Your Arms", o colecţie de piese reggae clasice care ajunge numărul 4 în Billboard's Top Reggae Albums chart. Se reîntoarce în studio anul următor, pentru "Theology", apărut în 2007, inspirat de complexităţile situaţiei globale de după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Mediafax

×
Subiecte în articol: muzica sinéad