x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Academia de Muzică din Cluj exportă talente în Germania

Academia de Muzică din Cluj exportă talente în Germania

de Istvan Deak    |    22 Mar 2012   •   15:55
Academia de Muzică din Cluj exportă talente în Germania

Dintre cei sapte membri ai noului studio al Operei Rhein din Germania, patru sunt romani. Mai exact, ei provin de la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. “Romania este un izvor nesecat de talente', a marturisit pentru Westdeutsche Zeitung directorul general al Operei germane, Cristoph Meyer. “Artistii din Romania au un talent enorm si sunt plini de energie. Briliantul bariton roman Adrian Sampetrean mi-a atras atentia asupra institutului din Cluj. El insusi a ajuns de la Academia Gheorghe Dima la ansamblul Operei Rhein, apoi a ales sa isi continue cariera la Opera de Stat din Hamburg', a adaugat Meyer, care s-a deplasat personal la Cluj pentru a se convinge de talentul romanilor.

La concurenta cu New York-ul

“Cand am ajuns la Cluj, mi s-a spus ca sunt primul director general al unei opere care e in cautare de talente in Romania. In luna februarie a anului 2011 am fost in New York. Din 100 de artisti, am ales una singura. O soprana de origine greaca, Jessica Stavros. La Cluj am ascult 24 de artisti si imediat am selectat patru. Tenorul Ovidiu Purcel si baritonul Bogdan Baciu vor debuta in ansamblul mare alaturi de baritonul german David Jerusalem. De indata ce i-am plasat pe cei patru in Opera noastra, m-am decis ca voi merge din nou la Cluj in cautare de noi talente', a marturisit Meyer.

Cei patru romani s-au mutat la Dusseldorf si incearca sa se obisnuiasca cat mai repede cu limba, cultura, orasul si productia unei operete franceze, traduse in limba germana. “Programul nostru zilnic difera complet fata de cel de la Cluj. La Academia de Muzica aveam un program flexibil, acum avem multe repetitii si participam si la cursurile de limba germana', a declarat pentru Westdeutsche Zeitung soprana Luiza Fatyol.

Posibilitati de afirmare

Ea a fost completata de Ovidiu Purcel si de Bogdan Baciu: “Incepem sa ne obisnuim cu noile conditii. In Cluj am fost ca o mare familie. Am invatat si lucrat intr-o atmosfera senzationala, insa viata culturala din Romania este extrem de limitata. La Opera Rhein exista sanse reale de afirmare'. “Repertoriul din Dusseldorf este extrem de vast. De aceea, sunt foarte multe roluri pe care le putem interpreta, iar acesta este un lucru pozitiv pentru noi', a concluzionat cel de-al patrulea roman al ansamblului, baritonul Attila Fodre. La inceputul lunii viitoare, ansamblul de sapte persoane va debuta in interpretarea comediei “Testamentul matusii Karolina', de Albert Roussel.

×