x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bătălia giganţilor. Demonstraţie de virtuozitate oferită de cvartetul de vis Portnoy- Sheehan- MacAlpine- Sherinian

Bătălia giganţilor. Demonstraţie de virtuozitate oferită de cvartetul de vis Portnoy- Sheehan- MacAlpine- Sherinian

de Alex Revenco    |    23 Oct 2012   •   19:11
Bătălia giganţilor. Demonstraţie de virtuozitate oferită de cvartetul de vis Portnoy- Sheehan- MacAlpine- Sherinian
Sursa foto: Art Photo Studio

Clubul Chaos a fost neîncăpător la concertul celor patru mari muzicieni aflaţi în turneu european, cu un fabulos proiect instrumental. Totul a început în ianuarie a.c. la Anaheim, în California la convenţia NAMN (National Association of Music Merchants) când super toboşarul Mike Portnoy (ex-Dream Theater, Adrenaline Mob, Flying Colors,Transatlantic etc.), reinventatorul bass-ului- Billy Sheehan de la Mr. Big, excepţionalul keyboards man Derek Sherinian (Black Country Communion, ex-Dream Theater) şi fabulosul chitarist Tony MacAlpine au cântat, pentru prima oară împreună, în cadrul show-ului Sabian Live. Atât reacţia spectatorilor cât şi a specialiştilor prezenţi la convenţie a fost extraordinară, astfel încât cei patru ‘grei’ au hotărât, să continue proiectul şI chiar să facă un turneu mondial. Ei au început cu Europa (primele concerte au fost pe 17 şi 18 octombrie în Polonia) şi vor continua (anul viitor) în Japonia, Australia, Statele Unite. Aşa cum procedează de obicei, şi la Bucureşti cei patru au fost într-o permanentă ‘joacă’ de mare virtuozitate, interpretand piese din repertoriul solistic al fiecăruia, Dream Theater sau coveruri. Rolul de ‘conducator’ l-a avut, fiecare, pe rând, sau în ‘echipă’ de câte doi, Portnoy cu Sherinian, Sheehan cu MacAlpine, Portnoy cu Sheehan etc. Rezultatul a fost o seara memorabilă şi pentru mulţi dintre cei prezenţi, cel mai tare show instrumental văzut vreodată. Cu puţin timp inainte de a urca pe scenă  am avut onoarea să schimb câteva vorbe cu Mike Portnoy.

-Şi în acest proiect ca şi în celelalte, cum îţi alegi colegii ? Ce conteaza mai mult, pregătirea profesională sau calitatea umană?
- Categoric amandouă, dar nu pot spune care dintre cele două calităţi are prioritate. Cu un tip de care nu-mi place, ca om, nu voi colabora niciodata în viaţă dar nici cu un instrumentist mediocru.  Am o serie întreagă de muzicieni pe care îi admir  şi sunt bucuros că am colaborat şi colaborez cu mulţi dintre ei.

-Pe lângă activitatea ta de până acum, aş vrea să te felicit în mod special pentru ce ai facut cu Avenged Sevenfold, ai terminat discul început cu ‘The Rev’ şi apoi ai fost cu ei în turneu.
- Da, mă bucur să aud asta, mulţumesc. Şi pentru mine a fost o experienţă interesantă.

- La ora actuală în câte proiecte eşti implicat ?
- Păi hai să le numărăm: Adrenaline Mob, Flying Colors, Transatlantic, Liquid Tension Experiment, încă unul cu Billy Sheehan şi John Sykes (la care am renunţat pentru Richie Kotzen) plus cel din această seară, deci şase !

- Cum reuşeşti, având în vedere că faci altceva, de fiecare dată?
- Am creierul mare! Şi cu Flying Colors (aici este Steve Morse, un chitarist pe care îl admir foarte mult, dar nu prea are timp din cauza programului cu Deep Purple) şi cu Adrenaline Mob am înregistrat deja câte un album, cu Liquid Tension Experiment am cântat în SUA chiar înainte de a veni în Europa, acum suntem în turneu cu Sheehan- MacAlpine- Sherinian. Toate se construiesc în funcţie de timpul liber al fiecăruia, având în vedere implicarea în alte proiecte.

-În loc de încheiere îţi propun câteva întrebări fulger. Esti de acord ?
- OK, de acord !

- Chuck Berry sau Elvis Presley ?
- Beatles !

-Nu mai întreb Beatles sau Rolling Stones, raspunsul e dat..
-Aşa e, Beatles!

- The Who sau Kinks ?
- The Who, Keith Moon bineînţeles, uite aici tatuajul ! (arată gamba piciorului drept)

- Deep Purple sau Led Zeppelin ?
- Led Zeppelin, bineînţeles, John Bonham, uite aici (arată tatuajul de pe acelaşi picior)

- Sex Pistols sau Ramones ?
- Aici am o problemă, multă vreme am fost fan Ramones, dar cu timpul am realizat ca Sex Pistols e (grupul) cel mai important.

×