x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cântec pentru Ioana.

Cântec pentru Ioana.

de Loreta Popa    |    25 Mai 2011   •   14:29
Cântec pentru Ioana.

O lansare care a simtit nevoia unui ragaz de cinci ore ca sa-si spuna punctul de vedere. De ce? Simplu. Pentru ca atunci cand 37 de ani canti e bine ca aceia care-ti asculta muzica sa aiba parte de un album pe care sa-l asculte si acasa, sau in masina, sau la serviciu, sau la maximum. O lansare desavarsita. Cuvinte asternute cu atentie pentru ca sunt adevarate. Rar am intalnit o sintetizare mai frumoasa de talente si oameni speciali asa cum Puiu Cretu a reusit intr-o seara de mai la clubul Alive. S-a cantat, s-a dansat, palmele erau ferfenitite de atatea aplauze, dar parca folkul n-a fost niciodata mai aproape. O hrana sufleteasca stransa pentru vremuri de restriste, bani albi pentru zile negre, caci din lumina resimtita de sufletele celor prezenti in acea seara va trai mult timp de acum inainte. Alaturi de Puiu Cretu au urcat pe scena Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu (care a lansat la 22 mai “Cartea celor 7 mari - Manual de navigatie interioara"), Proiectul Tivodar (Nick Alex, Stefan Tivodar), Zoia Alecu, Alina Manole, Fox Studis, Karma si Marius Matache&Folk Band Imperfect, Eugen Avram, Viorel Ursu, Teddy si Radu Tudoroiu, si sa nu-l uitam pe Adrian Bezna, responsabil cu stransul lupilor laolalta. Multi l-ar vrea, dar numai noi il avem pe Puiu Cretu, care povesteste cu haz de fiecare data cum raspund copiii la numele lui: “De ce Puiu, caci e mare? De ce Cretu, ca e chel?'

Semn de Foc, nu a ezitat niciodata sa-si arate sensibilitatea prin ceea ce stie atat de bine, muzica si versuri. Folkul inseamna o chitara si un om care o iubeste atingandu-i cu gingasie corzile. Privirea lui curata si zambetul cinstit, o expresivitate de factura speciala,. E ciudat, nemaipomenit de ciudat cum folkul nu a stiut atata vreme sa vada in el unul dintre oamenii de esenta ai lumii acestui gen muzical care i-ar fi putut aduce imense servicii. E ca si cum ai avea in buzunar un loz castigator si nu ti-ar trece prin minte ca lucrul cel mai normal este sa te prezinti si sa ridici castigul. De fapt e oarecum la fel cu ce i s-a intamplat artistului. I s-a acordat in tinerete un premiu, dar a ramas pana astazi neridicat. Puiu Cretu are un simt al umorului care nu a putut sta singur, drept urmare s-a unit cu al altora si astfel a ajuns sa faca parte dintr-un grup, Voua. Primul contact cu muzica l-a avut in clasa a VI-a, intr-o tabara la Navodari. Avea un coleg, Geo Dobrescu, care canta la chitara si pe care el il acompania vocal. La intoarcerea acasa, s-a hotarat sa sparga toate canoanele tehnicii muzicale si si-a pus mintea si mainile la treaba confectionandu-si singur o chitara din placaj, corzi de vioara si cuie. A primit apoi din partea parintilor o chitara adevarata, insa abia acum incepea calvarul; fiind stangaci nu putea invata chitara cu ceilalti copii prezenti la cursurile de la Casa Pionierului. Astfel a inceput lungul drum al invatatului de unul singur. Vorba lui artistului “la fel au facut si Paul McCartney, Jimi Hendrix si altii'... A plecat, apoi, la Bucuresti, la liceu, iar acolo a format, impreuna cu alti colegi, o trupa. Nu a ezitat atunci cand “Patria' l-a chemat la datorie si a efectuat stagiul militar la Caracal. Nu a renuntat la muzica, a infiintat o brigada artistica, un grup folk si chiar unul rock. Dupa armata a fost admis la Politehnica si canta impreuna cu Sorin Balasoiu in cenaclurile Transmuzica si Lumina Lina, sub titulatura Adaggio. In 1982, a fost cooptat in Cenaclul Voua, care s-a infiintat in caminul Facultatii de Drept. A sustinut peste 1.000 de spectacole alaturi de Voua. “Tin minte ca am fost dati jos de pe scena de multe ori de activistii de partid pentru unele glume sau piese mai ironice la adresa regimului. Cu toate acestea, eram buni prieteni cu Nicu Ceausescu, care ne invita in fiecare an, de ziua lui, la Izvorul Muresului', spune Puiu Cretu. In 1991 a plecat in Germania, unde a muncit doi ani, iar cand s-a intors a deschis la Slobozia, orasul natal, o afacere cu muzica si aparatura muzicala. In 2002 infiinteaza trupa Zona de Mijloc, iar patru ani mai tarziu, impreuna cu Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu, Marius Matache, Marian Tudoroiu si Dan Caramihai, pune bazele trupei “Gashkademia de Folk'. De atunci si pana in prezent, a strabatut tara in lung si-n lat, sustinand nenumarate spectacole.

“Cantec pentru Ioana', un album aproape integral acustic, de pe care nu lipsesc piese precum “Se duc iubirile', “Vrajeli de toamna', “Adagio', si pe care negresit trebuie sa-l aveti in colectie.

×