x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Cele trei dive”, un trio excepţional

„Cele trei dive”, un trio excepţional

de Maria Sârbu    |    15 Dec 2011   •   21:00
„Cele trei dive”,  un trio excepţional

Un proiect inedit, initiat de Radio Ro­mania Cultural, turneul national extraordinar 'Cele trei dive', le re­u­nes­te, pentru prima data, in re­ci­ta­luri de arii si duete, dar si in concert de arii, duete si uverturi din opere, pe mezzosoprana Ruxandra Donose si sopranele Leontina Vaduva si Teodora Gheorghiu. Aceste trei ar­tis­te cu renume international au ras­puns invitatiei organizatorilor, care au gandit proiectul in cadrul unui concept derulat in 2011, concept axat pe ideea ca ceea ce avem in comun e ca suntem nascuti in Romania.

Vestitele in­terprete lirice au avut cateva re­pe­ti­tii impreuna si ieri au venit la o intalnire cu presa. Zambitoare, degajate, bucuroase de cei veniti sa le vada, sa le puna intrebari, artistele s-au prezentat asa cum le sta cel mai bine adevaratelor vedete ale scenei – fara fite, fara pretentii.

Turneul national 'Cele trei dive' incepe la 17 decembrie, la Iasi – Sala Filarmonicii Moldova si va conti­nua la 19 decembrie la Cluj-Napoca (Auditorium Maximum UBB), 21 de­cem­brie – Timisoara (Sala Capitol) si 23 decembrie – Bucuresti (Sala Ra­dio). Daca in cele trei orase din tara vor fi sustinute recitaluri de arii si duete, artistele fiind acompaniate la pian de Horia Mihail, in Capitala va avea loc un concert de arii, duete si uver­turi din opere, iar vocile artiste­lor vor fi sustinute de Orchestra Na­ti­o­nala Radio (dirijor Iurie Florea). Fiecare si-a ales pentru recital ceea ce a considerat ca o reprezinta. Pentru duete au tinut cont si de piese care sunt 'bine­ve­nite inainte de sarbatori', iar pentru tertet au ales 'Noël' de Adolphe Adam.

Cele trei soliste – Ruxandra Donose, Leontina Vaduva si Teodora Gheorghiu – precum si pianistul Horia Mihail au facut scurte martu­risiri despre acest turneu, pentru Jurnalul National.

Ruxandra Donose: 'Acum, cand ne-am adunat la Bucuresti, am pre­ga­tit duetele si mai ales tertetul nostru, in prima auditie absoluta, «Noël», intr-o varianta de trei voci fe­mi­nine. Cred ca o sa fie frumos, in­te­re­sant, caci paginile muzicale alese sunt dintre cele mai iubite. Sper sa fie o atmosfera sarbatoreasca inainte de Craciun (...). Am fost in situatia sa refuz niste angajamente in fa­voa­rea acestui proiect. Ma bucur ca am fa­cut-o, pentru ca este o idee minu­na­ta. Vocile noastre, cunoscute in strainatate, au sansa sa cante in restul tarii si sa ii aduca publicului de aici sansa de a le cunoaste.'.

Leontina Vaduva: 'Cu tot sufletul m-am implicat in acest proiect si ma bucur mult ca am o colega de conservator, pe Ruxandra Donose, de care toata lumea stie ca face o cariera superba in lume. Teodora Gheorghiu, de asemenea, o soprana cu renume, mai tinerica decat noi, dar cred ca cladirea vocilor noastre va fi agreabila publicului (...). Consider ca oa­me­nii isi cunosc valorile si vor veni cu pla­cere sa asculte pagini muzicale din opere si operete, interpretate de noi. Toti avem nevoie de cultura, sa in­nobilam sufletele si sa fim mai uniti'.

Teodora Gheorghiu: 'Sper ca publicul va recepta acest trio exceptional. Pentru mine este o mare bucurie sa cant alaturi de Leontina Vaduva si de Ruxandra Donose. Am acceptat cu multa bucurie acest proiect. Sper sa ajunga la cei ce isi deschid sufletul catre frumos. Asta e important. E o hrana spirituala'.

Horia Mihail: '... Din momentul in care am gandit acest turneu, impreuna cu Oltea Serban Parau, mi-am dat seama ca va fi o experienta din care voi invata foarte mult. Si s-a confirmat in cele cateva repetitii pe care le-am avut. Sunt convins ca cele trei recitaluri, de la Iasi, Cluj si Timisoara, vor reprezenta un moment de referinta pentru cariera mea de muzician, de artist'.

×
Subiecte în articol: muzica