x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica CHRISTIAN LINDBERG desemnat artistul anului în 2016, invitat la Sala Radio

CHRISTIAN LINDBERG desemnat artistul anului în 2016, invitat la Sala Radio

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Noi 2022   •   20:33
CHRISTIAN LINDBERG  desemnat artistul anului în 2016, invitat la Sala Radio
Sursa foto: Mats-Backer

Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO. După ce a interpretat în premieră peste 300 de lucrări pentru trombon, a înregistrat peste 150 de albume solo, având un concurs internațional creat în numele său și fiind votat ca cel mai bun muzician pentru instrumente de suflat al secolului XX - alături de Miles Davis și Louis Armstrong - Christian Lindberg este astăzi o legendă vie.

Vineri, 11 noiembrie 2022 (de la 19.00), acesta va dirija ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO într-un concert care va include și o compoziție proprie: Mandrake in the Corner pentru trombon şi orchestră.

Solistul serii de la Sala Radio va fi trombonistul ALEXANDRU MORARU – membru al Orchestrei Naționale Radio, care din 2007 s-a perfecționat în Statele Unite ale Americii, unde a primit o bursă integrală și a absolvit Masteratul în Ohio și Doctoratul la University of Illinois. În perioada de 7 ani petrecută în America, muzicianul român a câștigat câteva concursuri de muzică clasică, dar și două concursuri internaționale de jazz. În cariera sa solistică, a fost aplaudat alături de orchestre în concerte prezentate în Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Taiwan, Hawai, Argentina, Brazilia, Canada ș.a.

Concertul se va deschide cu Uvertura festivă „Academica” semnată de BRAHMS și creată cu prilejul acordării unei distincții academice de către Universitatea din Breslau. Partea a doua a serii propune publicului Simfonia a 5-a compusă de CEAIKOVSKI, una dintre cele mai rafinate creații ale romantismului muzical, a cărei premieră absolută, în 1888, a fost dirijată de compozitorul însuși la celebrul Teatru Mariinski din Sankt Petersburg.  

Pe lângă cariera sa inegalabilă de trombonist, CHRISTIAN LINDBERG și-a construit și o carieră de mare succes ca dirijor și cariera sa include angajamente în săli prestigioase ca Musikverein, Suntory Hall, Salzburg Festspielhaus, Tonhalle Düsseldorf, Meistersingerhalle, Nürnberg și la Centrul Național pentru Artele Spectacolului (The Giant Egg) din Beijing etc.

În 2019, Lindberg și-a fondat propria companie de înregistrări, European Gramophone, și până în prezent a lansat peste 150 de albume, colaborând cu orchestre precum Swedish Chamber Orchestra, Simon Bolivar Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Regală din Sevilla, Orchestra Operei Liceu din Barcelona ș.a.

În calitate de compozitor, Lindberg a fost în mod constant solicitat de când a semnat prima sa compoziție Arabenne pentru trombon și corzi, în 1997-98, ca un experiment pur și simplu. Orchestre din întreaga lume i-au cerut partituri și muzicianul suedez a compus peste 50 de lucrări la comandă, printre altele pentru Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonică din Rotterdam, Orchestra de Cameră Scoțiană, Orchestra Filarmonicii Regale din Stockholm ș.a.

Filozofia lui Christian Lindberg în ceea ce privește munca sa de compozitor este simplă: „Eu nu scriu în niciun stil! Ascult pur și simplu ceea ce-mi spun creierul și sufletul, iar ceea ce aud pun pe hârtie. A spune ceva mai mult despre munca mea ar fi un nonsens pretențios.”

 

 

×
Subiecte în articol: CHRISTIAN LINDBERG ALEXANDRU MORARU