x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Colecţia Caietele Filarmonicii "George Enescu"

Colecţia Caietele Filarmonicii "George Enescu"

de Daniela Caraman Fotea    |    20 Sep 2011   •   21:00
Colecţia Caietele Filarmonicii "George Enescu"

De 123 de ani drumurile generatiilor de bucuresteni au fost vegheate de cladirea Ateneului Roman, devenit simbol al capitalei si o prezenta atat de familiara incat decuparea constienta din peisaj aproape s-a estompat. Stim ca este acolo, dar arareori ne indreptam gandul catre semnificatiile acestui edificiu unicat in urbanistica si existenta spirituala ale orasului. De istoria devenirii sale, nici cei interesati nu prea aveau cum sa afle detalii. Pana cand, la aniversarea de 120 de ani a ctitoriei, o idee generoasa s-a materializat intr-un proiect amplu, cu valoare documentara, culturala aparte: editarea Caietelor Filarmonicii "George Enescu", care vin sa informeze, sa lumineze o istorie tumultuoasa, nebanuita, spectaculoasa.

Proiectul semnat de dr. Cristina Sarbu – coordonator de colectie – alatura deocamdata titlurile: Marea refacere a Ateneului Roman (1990- 2003), Orga Walcher-Mayer de la Ateneul Roman si vremurile de altadata, semnata de Gerhard Walcher- Mayer (si in lb. germana), Cupola cu frunze de acant si coarne de berbec – dialog intre Tania Preda si Cristina Sarbu (si in lb. engleza), Scurta istorie a Filarmonicii (1868 – 1944) de Elena Zottoviceanu (si in lb. franceza).

Realizate sub inaltul patronaj al Majestatii Sale Regale Mihai I al Romaniei, Caietele au beneficiat de o prezentare grafica exceptionala, prin aportul Editurii Anima, al doamnelor Suzana Holan si Gabriela Bistrean- Siupiur. Sunt chiar editii de colectie cu care bibliofilul se poate delecta avandu-le sub priviri: calitatea tiparului, alegerea caracterului de litera, acuratetea reproducerilor foto – foarte multe inedite –, ingenioase puneri in pagina demonstreaza dincolo de tinuta profesionala impecabila, si respectul, raspunderea, iubirea fata de o bijuterie arhitecturala in ale carei taine suntem invitati sa patrundem; minunandu-ne, descoperind, luand aminte…

In Marea refacere a Ateneului Roman (1990-2003), istoricul Gheorghe Parusi prezinta lunga poveste a terenului pe care se afl a astazi Ateneul; Cristian Popescu, de asemenea istoric, relateaza transformarea manejului existent pe acele locuri intrun templu al culturii romanesti; arhitect Raluca Nicoara trece in revista avatarurile prin care a trecut cladirea Ateneului de la 1888 pana la renovarea din 1990 (fotografi a cladirii dupa bombardamentele din al doilea razboi mondial este cutremuratoare…).
Interviurile Cristinei Sarbu cu maestrii restauratori releva amanunte pasionante din timpul marii refaceri. Istoria recenta a rezidirii, viata Filarmonicii evocate de Cristian Mandeal adauga stiutei maiestrii a baghetei muzicianului-dirijor pe aceea a condeiului sau.

Gerhard Walcher-Mayer este stranepotul lui Oscar Walker, renumit constructor de orgi din Ludwigsburg (firma ce le poarta numele dateaza din 1780), maestrii germani fiind realizatorii orgii de la Bucuresti in 1939. Oskar Walker-Mayer povesteste in detaliu procesul restaurarii actuale, avansand si interesante consideratii despre stilurile constructiei acestor instrumente.

Cati dintre noi am privit vreodata cu atentie cupola Ateneului? Citind caietul dedicat o vom face, cu siguranta, de acum inainte. Fotografiile etapelor procesului de refacere a cupolei (interior si exterior) vorbesc despre o adevarata aventura!

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011