x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert - spectacol multimedia

Concert - spectacol multimedia

de Grigore Constantinescu    |    07 Sep 2011   •   21:00
Concert - spectacol multimedia

Un cuvant despre maestrul Marin Constantin ar trebui identificat cu un cantec, asa cum a fost intreaga sa viata, timp de decenii, pana la aceasta ultima zi de 1 ianuarie 2011. Din cantec s-au alcatuit copilaria si adolescenta sa, apoi spre cantec s-au indreptat visele de tinerete, urmarind si invatand arta celor mai inainte mergatori ai artei corale. Ideea de cantec s-a identifi cat, in timpul tineretii mature, cu simbolul Madrigalului, opera a Renasterii si arhitectura corala romaneasca.

Cum s-au impletit aceste teluri aparent atat de deosebite? Nu este greu de explicat, cunoscandu-i personalitatea, asa cum am avut si eu privilegiul.
Maestrul Marin Constantin a inovat, redescoperindu-ne taina in chiar miezul capodoperelor, dand un inteles de universalitate simbolului de Madrigal care, de la arta sa primordiala, a patruns treptat in toate epocile si stilurile de creatie.

Artistii Corului national de camera "Marigal" reprezinta o permanenta a nivelului maiestriei in lumea muzicii secolului XX. Factorul de continuitate a subliniat constanta valorica a acestei prestigioase familii artistice, in comuniune cu iubirea constanta a publicului de pretutindeni. Exista in "Cartea de Aur" a coralei prestigioase marturii provenind de la mari muzicieni ai epocii.
Iata si cateva distinctii: Medalia UNICEF, Premiul Criticii Muzicale Germane, Il Saggitario d’Oro, Médaille en Vermeil, Premiul Grand Duc Adolf, "Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO", Premium Magnum al Uniunii Criticilor Muzicali si Diploma de onoare a Uniunii Compozitorilor din Romania, Diploma de onoare a American Biographical Institute.


Aforisme
In finalul tratatului Arta constructiei si interpretarii corale sunt cuprinse unele ganduri ale Maestrului Marin Constantin, care ni se pastreaza, ca veritabile invataturi catre cei ce vor veni. Aceste veritabile aforisme intregesc opera artistului si filosofului si, neindoios, pot fi rememorate in contextul acestui concert antologic:

● Unisonul si realizarea lui constituie inceput si capat de drum in tehnica si arta corala.

● In fenomenul interpretativ, pe cat de certa este relatia dintre doua sunete, pe atat de probabila este cea dintre doua fi inte umane.

● Numai inteligenta dirijorului nu va fi nicicand suficienta pentru a intelege specificitatea camerala a unui instrument coral… Si apoi, numai intelegerea nu e nici pe departe tot una cu mestesugul constructiei unui cor de camera. Aceasta alchimie are intr-insa ceva din tainele si traditiile artei marilor lutieri ai trecutului. Sa-i urmam, trudind cu migala, dar sa-i suspectam… Altfel putem deveni "ucenici vrajitori'.

● Corul respira prin plamanii dirijorului. Ba chiar si cum respira acesta din urma… care trebuie sa fi e cel dintai !

● Daca interpretii de oricand si de pretutindeni ar fi abandonat sau n-ar fi abordat opusurile blamate, osandite, condamnate defi nitiv, inca de la prima lor executie, de catre critica muzicala a timpului, ce ar mai fi ramas din marea muzica a omenirii?

● Publicul are si el exigenta criticului muzical in aprecierea actului interpretativ. Pacat ca pentru istorie nu se consemneaza decat parerea celui din urma.


Ora 19.00
Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria "Recitaluri si concerte camerale"

Program
"In memoriam Marin Constantin" Concert - spectacol multimedia cu participarea CORULUI NATIONAL DE CAMERA "MADRIGAL"
Dirijor : VOICU POPESCU
Invitati :
RODICA MANDACHE
VICTOR REBENGIUC
MONICA PETRICA
RAZVAN MAZILU
Realizator si moderator : MARIUS CONSTANTINESCU

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011