Exact in urma cu cincisprezece ani, CREDIDAM a obtinut girul autoritatii si a inceput lupta pentru drepturile conexe ale artistilor interpreti, drepturi despre care, pana atunci, nu se prea auzise in Romania. La inceput, a fost o mana de entuziasti convinsi ca si in tara noastra, aidoma tuturor tarilor civilizate, creativitatea interpretarii trebuie sa-si primeasca rasplata si ca aceia care sunt vizitati de zei si alintati de muze pot si trebuie sa-si duca viata in demnitate.
Ceea ce parea la inceput o aventura plina de sperante, s-a dovedit insa o campanie de confruntari acerbe, in care visele artistilor au fost puse sub focul neintrerupt al intereselor si relei vointe ale celor puternici. Acestia au realizat foarte repede ca, odata constituita, organizatia artistilor interpreti poate deveni o forta greu de controlat de un sistem care pastreaza inca obiceiuri comunistoide. Indiferent de culoarea politica, puterile care s-au succedat la conducerea tarii au incercat sa le descurajeze eforturile, sa le reteze aripa sperantei, sa le minimalizeze succesele. In toti acesti ani, au tergiversat aprobarea documentelor legislative, au strecurat expresii confuze sau interpretabile in textele de lege.
Este binecunoscut faptul ca Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti a fost infiintat cu sprijin financiar european si ca statul roman nu i-a acordat niciodata nici cel mai mic ajutor. "Cu toate acestea, de buna credinta si cu respect fata de autoritati, am tratat de multe ori cu prea multa blindete imixtiunea statului in activitatea asociatiei noastre care este una de drept privat. A trebuit totusi sa facem apel si la Comisia Europeana, atunci cind functionarimea romaneasca a intrecut orice masura a bunului simt, arogandu-si drepturi pe care nici o lege nu i le permitea. Si, daca la guvernul roman n-am gasit intelegere, iata ca Europa ne-a dat dreptate', scrie intr-un comunicat al CREDIDAM, dat presei cu prilejul aniversarii celor 15 ani de la infiintare..
Orice aniversare este un moment de bilant. Nici tenacitatea, nici efortul permanent pentru implinirea unui ideal, nici incapatanarea de a nu abandona, nici dorinta de dialog, nu valoreaza mai mult decat cei peste 9 000 de artisti romani si cele citeva sute de interpreti straini care li s-au alaturat in lupta pentru drepturile de proprietate intelectuala.
"Dincolo de orice cuvinte care ar putea fi interpretate ca o lipsa de modestie, cifrele cu exactitatea lor glaciara, sunt mai elocvente si reflecta mai corect dinamismul constant al activitatii noastre', se mai scrie in comunicat.
"Daca in anul infiintarii, la CREDIDAM figurau ca membri 39 de artisti, iar in anul 2004 erau cu putin peste 1 200, in septembrie 2011 s-a ajuns la numarul de 10 767 membri. Repartitiile catre artisti ale sumelor colectate, incepand din anul 2000, au atins, in total, mai bine de 30 de milioane de euro. In aceeasi perioada, au fost virate catre bugetul de stat peste 11 miloane de euro, reprezentand impozitele legale retinute la sursa. Trebuie subliniat faptul ca aceste sume n-au venit din cer, ci sunt rezultatul eforturilor constante pentru constientizarea celor care utilizeaza opere artistice in spatii publice, ca actul creator trebuie remunerat. Din pacate, capacitatea noastra de persuasiune n-a fost suficienta si a trebuit sa apelam deseori la justitie, intentand sute de procese celor care refuzau sa respecte legea.
Anul acesta, CREDIDAM a devenit primul organism de gestiune colectiva din Romania care a obtinut certificatul de calitate SR EN ISO 9001, pentru implementarea si mentinerea unui sistem performant de management al calitatii serviciilor sale, dedicate colectarii si repartizarii remuneratiilor cuvenite titularilor de drepturi, artisti romani si straini ale caror prestatii sunt utilizate pe teritoriul Romaniei. "Au fost lupte multe, iar razboiul e departe de a se fi sfarsit. Din pacate, traim timpuri in care fac istorie minciuna, smechereala de doi bani, necinstea si reaua intentie. Ne razboim romani cu romani, in loc sa ne-adunam puterile si sa facem ca oamenii care creeaza valori artistice sa traiasca mai bine in aceasta tara. Adversari nevazuti, abili maestri ai combinatiilor, stau la panda si asteapta cea mai mica greseala pe care, cu vorbe inveninate de ura si de invidie, sa o transforme in pacat capital si sa ne ceara executia. Manuind cu abilitate calomnia mincinoasa si nostilitatea insidioasa, adversari ai artei romanesti imbraca blana de oaie blanda ca sa-si ascunda coltii de lup. Mercantili pana la zgircenie, vor sa profite de naivitatea unora si murdaresc cu noroi bunele intentii, corectitudinea si respectul legii, principii care au impus CREDIDAM in ierarhia celor mai prestigioase institutii care apara drepturile artistilor, nu numai la nivelul Romaniei, ci si in plan international'.