x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Diabolica Angela Gheorghiu e un mic înger”

„Diabolica Angela Gheorghiu e un mic înger”

de Carmen Plesa    |    13 Mar 2011   •   16:29

Talentată, perfecţionistă, frumoasă, hotărâtă şi cu sensibilitate îngerească – aşa o descrie publicaţia britanică Express pe soprana Angela Gheorghiu, după ce a ajuns să o cunoască dincolo de aparenţe şi de relatările presei.

“Dacă ai crede tot ce s-a auzit despre Angela Gheorghiu n-ai vrea s-o întâlneşti. Cel puţin nu fără o vestă antiglonţ (...)”, scriu jurnaliştii britanici despre româncă pe care o numesc “cea mai faimoasă soprană din lume”. Pentru că şi-a amânat unele spectacole şi a reuşit să-i facă pe câţiva directori muzicali să-şi smulgă părul din cap din cauza unor neînţelegeri, românca şi-a căpătat şi apelativele precum “Diva din Iad”, “Cruella de Vil” sau “Draculette”. Express a aflat că românca nu suportă, de fapt, să lucreze cu oameni slab pregătiţi şi că şi-a format personalitatea trăind într-un regim comunist în care nu aveai dreptul la opinie.

“Rezultatul e că nu sunt o persoană căreia să i se spună: <> şi eu să o fac. Se spune că sunt sunt dificilă, dar cine sunt ei să spună asta? Cine e cu mine pe scenă când cânt? Răspunsul este nimeni. Dacă nu sunt punctuală, dacă plec de la producţii în care nu am încredere în concept, e decizia mea. Cel mai important lucru pentru un artist este rezultatul final şi acela trebuie să fie bun”, a explicat Angela Gheorghiu.

“Nu-ţi trebuie mult ca să realizeză că doamna Gheorghiu are opinii categorice şi că nu-i suportă pe proşti, sau cel puţin pe aceia dintre ei care încearcă să pună în scenă o operă scrisă într-o limbă pe care nu o cunosc” - comentează Express, după ce soprana a explicat că nu acceptă să lucreze cu directorii care nu vorbesc limba în care este scrisă piesă sau nu ştiu cine sunt autorii.

“Nici nu visezi să joci Shakespeare dacă nu vorbeşti engleză”, a spus soprana, ca o analogie

“Am avut parte de directori care nu vorbeau italiană sau franceză, deci cum puteau construi o operă în acea limbă?”, s-a întrebat Gheorghiu.

Românca le-a mai spus jurnaliştilor despre o parte foarte sensibilă a vieţii sale: decesul surorii sale, într-un accident de maşină. “Nu vrea să transform asta într-o melodramă. Numai eu pot să înţeleg ce simt”, a spus soprana. Iar faptul că a adoptat-o pe Ioana, fata surorii sale, studentă acum la Universitatea din Kent, e un al motiv pentru care Express vede în Angela Gheorghiu “mai mult decât o divă”.

×
Subiecte în articol: muzica