x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dirijorul Kristjan Järvi şi violonistul Vlad Stănculeasa aduc Culorile Nordului în Ateneul Român

Dirijorul Kristjan Järvi şi violonistul Vlad Stănculeasa aduc Culorile Nordului în Ateneul Român

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Oct 2024   •   19:45
Dirijorul Kristjan Järvi şi violonistul Vlad Stănculeasa aduc Culorile Nordului în Ateneul Român

Kristjan Järvi, muzician cu nume de mare rezonanță, va conduce concertele de joi, 17 octombrie şi vineri, 18 octombrie, din stagiunea simfonică 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu. Kristjan Järvi provine dintr-o familie de mari dirijori: tatăl său, Neeme și fratele său mai mare, Paavo de află frecvent la pupitrul celor mai renumite orchestre din lume.

Kristjan Järvi şi-a câștigat o reputație drept unul dintre cei mai înțelepți și mai inovativi creatori de programe muzicale de pe scena clasică” (Reuters). În calitate de dirijor, evoluează pe cele mai mari scene internaționale, având o perspectivă nouă asupra marelui repertoriu (de la Wagner la Ceaikovski), fiind totodată familiarizat cu muzica unor Steve Reich și Radiohead.

A fondat compania de producţie Sunbeam Productions, cu al său ansamblu muzical Nordic Pulse, precum şi formaţia de hip-hop-jazz din New York, Absolute Ensemble; în acest context, împreună cu Baltic Sea Philharmonic, Kristjan creează o nouă paradigmă prin performance-ul multi-senzorial Xperiences. De asemenea, la sfârșitul anului 2020, Kristjan a fondat o nouă casă de discuri: „nEscapes”, prin care, pe lângă distribuția de muzică online, oferă artiștilor propriile sale „nEscapes Lounges” drept un nou format de ascultare a muzicii.

Kristjan Järvi colaborează la nivel internațional cu personalități de prim rang ale scenei muzicii și filmului. A compus muzică pentru prestigiosul serial Babylon Berlin al lui Tom Tykwer şi a înregistrat peste 60 de albume, printre care se numără coloane sonore hollywoodiene precum Cloud Atlas, Sense8, A Hologram for the King.

 

Programul debutează cu Aurora, o piesă pentru orchestră semnată de Kristjan Järvi, pe care muzicianul, acum în ipostază de compozitor, o descrie drept lucrarea cu cea mai mare încărcătură personală de pe albumul său Nordic Escapes: o lumină fermecată ce te poartă înspre nordul uluitor şi plin de speranță.

În continuare, Vlad Stănculeasa va evolua în calitate de solist, interpretând celebrul Concert în mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn. Trăsături atât de caracteristice lui Mendelssohn - limpezimea de factură clasică, suavitatea melodică, rafinamentul emoţiei romantice, îmbrăcate toate în haina bunului gust - fac ca partitura să rămână până astăzi o piatră de temelie în literatura pentru vioară.

Violonistul Vlad Stănculeasa s-a născut la Craiova în 1984. A urmat Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti şi s-a perfecționat la Academia de muzică „Yehudi Menuhin” din Gstaad cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru și la Conservatorul din Lausanne cu Pierre Amoyal. Este laureat al unor concursuri internaţionale importante, precum „George Enescu”, „Renata Molinari”, „Valsesia Musica”.

    Ca solist, a evoluat alături de Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra de Cameră din Basel, Orchestra de Cameră din Coreea, Kammersymphonie Leipzig, Filarmonica George Enescu şi a colaborat cu dirijori de prestigiu: Kent Nagano, Lahav Shani, Han Na Chang, Konrad von Abel, Joana Carneiro, Min Kim, Mischa Katz. În recitalurile sale camerale, Vlad Stănculeasa i-a avut ca parteneri pe unii dintre cei mai renumiți muzicieni, printre care se numără Maxim Vengerov, Janine Jansen, Alberto Lysy, Maximilian Hornung, Jose Gallardo, Viktoria Mullova, Jeremy Menuhin, Ana Chumachenco.

    Vlad Stănculeasa a deţinut postul de concertmaistru la Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestra Naţională din Spania, Orchestra Simfonică şi Orchestra de Cameră din Basel, iar în prezent, ocupă această poziţie la Orchestra Simfonică din Barcelona, precum şi al Gstaad Festival Orchestra. De asemenea, a evoluat în calitate de concertmaistru invitat alături de Bamberger Symphoniker, l’Accademia di Santa Cecilia Roma, Singapore Symphony Orchestra, Swedish Radio Symphony Orchestra, Kammersymphonie Leipzig, WDR Sinfonieorchester Köln, Bern Symphony Orchestra, Swedish Chamber Orchestra şi Suisse Romande Orchestra şi de dirijorii Jaap van Zweden, Gustavo Dudamel, Neeme Järvi, Kent Nagano, Manfred Honneck, Marek Janowski, Christoph Eschenbach.

După pauză, Culorile Nordului continuă a se etala prin intermediul Simfoniei nr. 2, în re major, op. 43 de Jean Sibelius. Despre aceasta, compozitorul finlandez, a cărui zi de naștere căpătase amploarea unei sărbători naționale, prins fiind în efuziunea afirmării identității culturale a țării sale, precum şi a integrării în marea muzică europeană, afirma evaziv: "a doua mea simfonie este o confesiune de suflet".

 

Ateneul Român

Joi, 17 octombrie 2024, ora 19

Vineri, 18 octombrie 2024, ora 19

CULORILE NORDULUI

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor KRISTJAN JÄRVI

Solist VLAD STĂNCULEASA

 

 

Program

Kristjan Järvi – Aurora

Felix Mendelssohn - Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64

Jean Sibelius - Simfonia nr. 2, în re major, op. 43

 

×