x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Duelul viorilor şi secundatul pianist

Duelul viorilor şi secundatul pianist

de Maria Sârbu    |    28 Sep 2011   •   21:00
Duelul viorilor şi secundatul pianist

Stradivarius si Guarnieri – doua viori celebre, Liviu Prunariu si Gabriel Croitoru – doi violonisti exceptio­nali care canta pe ele. E in toi duelul acestor viori, se intrec acesti doi co­legi muzicieni pentru placerea de a arata publicului aceste instrumente, pentru placerea de a canta pe ele si pentru placerea de a fi ascultati. E un duel-dialog, iar drept secundant in aceasta 'lupta' s-a oferit un pianist, nimeni altul decat Horia Mihail, care nu este doar un simplu martor la duel. El si-a pro­pus chiar sa 'incite', sa 'pro­voa­ce' sunetele nascute de Stra­divarius, pe care canta Prunariu, si Guarnieri, vioara manuita de Croi­toru. Viorile si muzicienii fac obiectul turneului national 'Duelul viorilor', organizat intre 26 septembrie si 6 octombrie in sase orase din Romania. Proiectul a fost initiat de Radio Romania Cultural si Asociatia Cultu­rala Accendo.

Duelul a demarat luni la Tg. Mures, la Palatul Culturii, acest prim concert incheindu-se in aplauze si ovatii frenetice. Un splendid inceput, care se datoreaza valoroaselor instrumente, dar in primul rand maiestriei interpretative a muzicienilor. Spectatorii si-au aratat incantarea: 'Parca este muzica sferelor'; 'Interpretarea este magnifica, e un moment unic'; 'Nu am mai auzit aceste doua viori pe aceeasi scena. E o idee foarte buna!'; 'Mi-a ajutat Dumnezeu sa vin sa vad minunatia asta de aici!'.

Publicul a asistat, pentru inceput, la 'prezentarea' celor doua viori – opere de arta. Gabriel Croitoru cu Guarnieri del Gesu 'Catedrala' a lui George Enescu, pe care i-a incredintat-o pentru o perioada de timp Muzeul 'George Enescu', a interpretat lucrari 'de virtuozitate' de H. Provost, Sarasate si Kreisler. Apoi Liviu Prunariu a cantat la Stradivarius 'Pachoud' – vioara oferita de Orchestra din Amsterdam 'Concertgebouw' – piese de Ceaikovski, Brahms, Kreisler, Jules Massenet si Bazzini. Dupa pauza, cei doi violonisti si pianistul Horia Mihail au dominat impreuna scena si pu­blicul. Sunetele celor doua viori s-au contopit cu muzica de pian, interpretandu-se Grand Duo pentru doua viori, op. 57 de Charles de Bériot, Duo in re major de Louis Spohr si Cinci piese pentru doua viori si pian de Dmitri Sostakovici.

Urmatorul concert a fost programat la Brasov, ieri seara, la Sala Reduta. Maine duelul va continua la Bucuresti, la Sala Radio. Organizatorii ne-au spus ca publicul bucu­restean, 'hotarat sa arbitreze de la inceput pana la final, impartial si competent, Duelul viorilor', s-a luptat mai intai pentru un loc la concert. Cu sapte zile inainte de recital, s-au vandut cele aproape 1.000 de bilete, de aceea, ieri, s-au pus in vanzare inca 100 de bilete, pentru locuri pe scaune amplasate pe scena. Celelalte concerte ale turneului vor avea loc: la Cluj-Napoca – Casa de cultura a studentilor, in cadrul Festivalului 'Toamna muzicala clujeana' (3 octombrie); la Timisoara – Sala Capitol (4 octombrie) si Craiova – Sala Filarmonicii (6 octombrie).

Celor doi violonisti le place ca sunt pusi 'intr-o astfel de situatie'. Nu li s-a mai intamplat sa se dueleze. In 'Duel', au ca arma vioara. Au sperat de la inceput ca 'duelul sa fie reusit'. Si sa nu se 'omoare' intre ei, desigur. Pianistul nu favorizeaza pe nici unul din ei. Si-a propus sa-i supravegheze indeaproape astfel incat, la sfarsit, castigator sa nu fie unul dintre ei si nici el, ci muzica in general si spectacolul pe care il sustin.

×