x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Elena Gheorghe: Eurovision reprezintă şansa unei cariere internaţionale

Elena Gheorghe: Eurovision reprezintă şansa unei cariere internaţionale

26 Mar 2009   •   00:00
Elena Gheorghe: Eurovision reprezintă şansa unei cariere internaţionale

Reprezentanta României la ediţia din acest an a Eurovision, Elena Gheorghe, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că acest concurs reprezintă şansa de a avea o carieră internaţională, care să îi aducă mii de oameni la spectacole.

Elena Gheorghe a susţinut, în interviu, că va avea un show foarte frumos la Moscova, plin de energie, prin intermediul căruia va transmite foarte mult optimism. Artista mai vorbeşte în interviu despre trecerea de la stilul latino la cel balcanic, despre faptul că şi-ar dori să deschidă un concert Beyonce la Bucureşti şi despre albumul de muzică armânească pe care l-a realizat din dorinţa de a promova tradiţiile macedonene.


Cum te simţi, în calitate de reprezentantă a României la Eurovision?

În primul rând, sunt onorată că reprezint România la Eurovision şi vreau să le mulţumesc tuturor oamenilor care au avut încredere în mine, telespectatorilor care m-au votat, dar şi celor din juriu pentru că mi-au dat şansa de a reprezenta România la acest concurs. Acum se spune că sunt 'ambasadoarea României' şi mă bucur foarte mult. Îmi doresc ca oamenii să fie mult mai mândri de mine când mă voi întoarce.


Cum te-ai hotărât să participi la Eurovision având în vedere că eşti deja cunoscută, ai o carieră destul de solidă?

Pentru orice artist, Eurovisionul este o şansă mare, în primul rând pentru a îmbrăţişa o carieră internaţională, în al doilea rând pentru că oricine ar fi mândru să îşi treacă în CV această competiţie. Acolo cunoşti foarte multă lume, cunoşti emoţiile adevărate, mai ales cântând în faţa a mii de oameni. În sala în care se va desfăşura concursul vor fi peste 80.000 de oameni, iar pentru mine va fi o experienţă pe care nu am să o uit niciodată. Sper să urmeze foarte multe lucruri frumoase şi să reuşesc după aceea să ajung să am, la concertele mele, un public la fel de numeros ca acela de la Moscova.


Te sperie emoţiile pe care le vei avea când vei vedea atâtea priviri aţintite spre tine?

Emoţii sunt cu siguranţă în fiecare apariţie a mea, dar sper să fie unele constructive. Acum depinde foarte mult de mine, să am atât experienţa, cât şi capacitatea de a mă linişti, de a încerca să fac din emoţiile acelea lucruri pozitive, pe care să le pot dărui, să le pot transmite sub o formă pozitivă.


Cum a fost trecerea de la muzica latino la muzica balcanică? Ce v-a inspirat pe tine şi pe Laurenţiu Duţă atunci când aţi realizat acest proiect?

Eu nu cânt numai muzică latino. În ultimul timp m-aţi putut vedea cântând şi muzică aromână, dar şi populară. Eu am început să cânt la trei ani, cu o melodie populară - 'Sus în deal în poieniţă'. Mama mea este cântăreaţă de muzică populară şi ea mi-a insuflat dragostea pentru folclorul românesc. Nu am simţit o schimbare majoră, pentru că eram obişnuită să cânt mai multe genuri muzicale. Consider că un artist trebuie să ştie să cânte cât mai multe genuri, pentru că numai aşa se poate dezvolta. Iar eu sunt printre artiştii care nu pot să se exprime doar printr-un singur stil muzical.


Nu ţi-a fost teamă că nu vei avea la fel de mult succes cum ai avut cu muzica latino atunci când ai abordat acest nou stil de muzică?

Nu cred în lucrurile astea. Pentru mine este o oportunitate foarte mare care clar a adus un aport carierei mele şi acum mă refer şi la experienţa pe care o trăiesc în momentele astea. Este evident că acum mă pregătesc la un alt nivel, învăţ foarte multe lucruri, învăţ cum aş putea să ridic nivelul calitativ al show-ului meu în viitor şi nu consider că acest lucru dăunează în vreun fel. Sunt convinsă că mă va ajuta foarte mult în carieră. Sunt genul de persoană care reţine ce e pozitiv, ce e bun şi încerc să materializez acele lucruri. Nu sunt genul care să decadă, să se plafoneze sau să ia dintr-o experienţă lucrurile mai puţin frumoase.


Ce vei pregăti pentru show-ul de la Moscova?

Va fi show foarte frumos, plin de energie, care va avea şi o poveste. Va fi un show prin intermediul căruia voi transmite foarte mult optimism.


Stilul abordat în piesa 'The Balkan Girls' seamănă foarte bine cu cel al câştigătoarei concursului Eurovision din 2004, Ruslana, care a şi adus pe piaţa muzicală acest gen de muzică. Nu îţi este teamă că vei fi privită ca o copie a acesteia?

Nu aş spune că seamănă. Sunt foarte multe voci care spun că semăn cu Ruslana, alţii spun că semăn cu Elena Paparizou, alţii cu Kalomira, mâine-poimâine o să mi se spună că nu ştiu cu cine o să mai semăn. Normal că sunt anumiţi oameni care văd într-un anumit fel, vor să te eticheteze într-o anumită categorie. Nici ca sound, nici ca mesaj, nici ca show nu seamănă piesa. Singura asemănare este că suntem nişte femei puternice pe scenă, care transmitem energie pozitivă.


Câte persoane vor fi cu tine pe scenă şi ce costume veţi purta?

Vom fi pe scenă şase fete pentru că mesajul este 'The Balkan Girls', ducem mai departe acest mesaj. Vor fi nişte costume speciale, tot ce înseamnă show va fi original şi, sper, pe placul vostru. Despre costume nu vă pot spune mare lucru pentru că asta ar însemna să vând un pic din show şi vreau să fie o surpriză mare pentru toată lumea, aşa că nu o să dezvălui nimic decât după repetiţia generală de la Moscova.


Cum te vei simţi pe scena de la Eurovision când vei şti că printre concurenţi se numără artista franceză Patricia Kaas şi Anuk din Belgia?

Cu siguranţă mă voi simţi bine. Spun asta pentru că, până la urmă, suntem toţi nişte concurenţi, pornim cu şanse egale, avem aceeaşi oportunitate, acum urmează să o valorificăm. Mă simt onorată să am astfel de adversare, dar asta nu înseamnă că mă sperie. Chiar mă simt foarte bine cu adversari de talia lor. Acest Eurovision clar va rămâne în mintea oamenilor. Ruşii au promis că va fi cel mai grandios concurs de până acum. S-au investit 40 de milioane de euro în acest spectacol. O să fie o sală imensă cu o scenă foarte mare. Vor începe cu un decor glaciar, un fel de gheţar. Pentru mine este o onoare că Dumnezeu mi-a dat şansa să merg la cel mai grandios Eurovision de până acum şi asta o spun ei, nu eu.


Ce face Elena Gheorghe de acum înainte? Ce proiecte are? La ce va lucra după Eurovision?

După Eurovision mă voi ocupa de noul meu album. Vrem să facem şi nişte piese în engleză. Avem deja câteva pe albumul 'Te ador', dar urmează să mai facem câteva. Sper să mă aştepte cât mai multe concerte. După această experienţă, cu informaţiile acumulate, voi încerca să ridic show-urile mele la un nivel mult mai înalt. Avem deja planificate concerte în Canada, în Spania.


Unde preferi să cânţi - într-un club sau pe o scenă în aer liber?

Fiecare artist îşi doreşte să cânte acolo unde este primit bine, unde este aplaudat, unde lumea se simte bine. Atâta timp cât ai un public care te iubeşte, poţi cânta de oriunde.


Ce te-a făcut să renunţi la colaborarea cu Mandinga şi să urmezi o carieră solo? Mai eşti percepută ca Elena de la Mandinga?

Lucrurile, la un moment dat, s-au ramificat. Ei îşi doreau un anumit proiect, eu un alt proiect şi atunci am căzut de acord că este mai bine să facă fiecare ceea ce simte. Publicul m-a primit cu multă căldură, am foarte mulţi fani care îmi scriu mesaje în fiecare zi. Eu mă bucur că am făcut ceea ce am simţit. Am trecut de etapa aceea. Nimeni nu mai scrie Elena - ex Mandinga. Acum, la Eurovision, toată lumea a spus şi m-a perceput ca Elena Gheorghe. Mi-am câştigat independenţa şi mă bucur tare mult că oamenii au înţeles exact cine sunt.


Dacă ai avea ocazia să cânţi în deschiderea unui concert susţinut la noi de o vedetă internaţională, pe cine ai prefera?

Îmi plac foarte mult Beyonce, Marc Anthony, David Bisbal, aşa că sunt mai mulţi, dar oricum cu oricare dintre cei enumeraţi aş cânta fără niciun fel de problemă oricând. Bineînţeles că aş încerca să am un show pe măsura lor, măcar să fie în ton cu ceea ce se întâmplă acolo.


Care sunt compozitorii români cu care colaborezi şi cu cine ai vrea să lucrezi pe viitor?

Laurenţiu Duţă este colaboratorul meu. Lucrez cu el încă de când eram în vechea formulă. El a creat şi hitul 'Soarele meu', care m-a consacrat, el a compus şi piesa 'The Balkan Girls', special pentru Eurovision. Laurenţiu Duţă mă cunoaşte foarte bine şi deja nu mai trebuie să îi spun ce trebuie să îmi creeze sau ce aş vrea. Ne simţim reciproc şi mă ajută foarte bine să mă exprim, să fiu eu. Colaborez foarte bine şi cu Adrian Cristescu, un tânăr foarte talentat, cu care îmi place să lucrez pentru că simte imediat dacă există conexiune între artist şi compozitor. Simte dacă poate să facă ceva pentru tine sau nu. Ionuţ de la 'Praf în ochi' este şi el un tânăr talentat, cu care am colaborat şi voi mai colabora şi de acum încolo.


După albumul de muzică armânească te-ai gândit şi la abordarea altui stil - muzică arăbească sau grecească? Te-ai vedea în această postură?

Nu mă văd făcând lucrul acesta în momentul de faţă, pentru că muzica machedonească nu am făcut-o ca un moft de-al meu, că aş câştiga mai bine sau că prinde bine. Eu am crescut cu această muzică. Tatăl meu este machedon. Primele vorbe au fost în aromână. Când eram mică vorbeam mai bine limba machedonească decât română pentru că am fost crescută de Dada, bunica mea, am stat la ea o perioadă foarte lungă. Lucrul acesta l-am făcut din plăcere, pentru că iubesc muzica armânească şi tradiţiile armâneşti şi vreau să le promovez.

 

Pe 16 mai va avea loc, la Moscova, cea de a 54-a ediţie a concursului Eurovision. Elena Gheorghe va reprezentanta România la acest concurs. Ea va duce la Moscova un pic din spiritul balcanic prin intermediul piesei 'The Balkan Girls', semnată de compozitorii Laurenţiu Duţă, Ovidiu Bistriceanu şi Daris Mangal. Piesa a obţinut zece puncte din partea publicului (3.503 voturi) şi de şase ori nota maximă din partea juriului, însumând 22 de puncte la selecţia naţională. Artista va intra în concurs în prima semifinală, care se va desfăşura pe 12 mai, de pe poziţia a 14-a. Cele două semifinale vor fi transmise în direct de TVR 1 şi TVR Internaţional.

×
Subiecte în articol: muzica show elena eurovision