John Coltrane a avut un impact demn de luat în seamă în lumea jazzului, care l-a făcut unul dintre starurile incontestabile ale jazului din a doua jumătate a secolului XX, deşi cariera lui de lider cu normă întreagă a durat numai şapte ani. I-a trebuit ceva timp până şi-a găsit o modalitate de exprimare personală, însă, când a reuşit, Coltrane a devenit un gigant al saxofonului tenor şi sopran. Ba mai mult, Coltrane ne-a lăsat o moştenire incredibilă în ce priveşte calitatea de compozitor şi de aranjor, aducându-şi contribuţia atât cu melodii cum sunt “Blue Train”, “Moment’s Notice”, “Gigant Steps”, “Naima”, “Impressions” şi “Alabama” – dintre care multe au devenit standarde ale jazzului –, cât şi cu numărul foarte mare de albume pe care le-a înregistrat.
Coltrane a început să se intereseze de muzică încă din adolescenţă, când trăia în Carolina de Nord, SUA. (...)După ce şi-a luat diploma de liceu, în 1943, la vârsta de 16 ani, Coltrane s-a mutat în Philadelphia, unde i se ofereau mai multe şanse să găsească de lucru. (…) În 1949 a intrat în marea orchestră a lui Dizzy Gillespie.(...)
Prima lui ocazie reală de a lucra ca lider a apărut la casa discografică Blue Note Records al cărei proprietar era Alfred Lion. (…) Albumul Blue Train includea mulţi alţi tineri “lei”: trompetistul Lee Morgan, cântăreţul la trombon Curtis Fuller, pianistul Kenny Drew, basistul Paul Chambers şi bateristul Philly Joe Jones. (…) Cu un grup de nivel excepţional, cu un studio de înregistrări excelent condus de legendarul inginer de sunet Rudy Van Gelder şi cu uimitoarele compoziţii ale lui Coltrane realizate pentru album, Blue Train a atras fără îndoială atenţia criticilor. (…) Trecerea lui Coltrane din 1961 la Impulse! i-a lărgit orizonturile. Încă de la început, a avut posibilitatea să înregistreze cu un mare ansamblu cu care a scos albumul Africa/Brass. (...)
În cele din urmă, Coltrane a găsit asocierea perfectă în cvartetul său “clasic” care îi cuprindea pe Tyner, Jones şi Jimmy Garrison (…) Coltrane intra cu regularitate în studioul de înregistrări şi a atins apogeul carierei cu inovatorul LP A Love Supreme, care a entuziasmat critica şi s-a vândut foarte bine. (...)
În iulie (1967) a intrat în spital şi a murit în ziua următoare de cancer la ficat. Avea doar 40 de ani. (...)”
Ken Dryden
Albumul John Coltrane va apărea cu Jurnalul de weekend la 31 ianuarie.