Dans, teatru, fi lm, muzica clasica. Excelenta, dar si inovatie, pasiune sau spirit avangardist. In ultimii ani, numele JTI s-a regasit alaturi de toate acestea si, implicit, de cele mai prestigioase institutii si evenimente culturale. Aceasta intrucat ne pozitionam pe segmentul Prestige, ca sa folosim un termen din marketing, iar acest lucru se refl ecta in tipul de evenimente pe care il sustinem.
Intalnirile JTI, cel mai important eveniment cultural organizat de JTI Romania, a fost lansat in anul 2000 pentru a marca noua identitate a companiei. (R.J. Reynolds devenea JTI). Conceptul a avut la baza fi lozofi a companiei mama din Japonia (JapanTobacco Inc.): "a face afaceri nu inseamna nimic altceva decat a avea o serie de intalniri. Cu oamenii, cu natura, cu arta...'.
De atunci, publicul asteapta cu nerabdare, an de an, Intalnirile JTI, pentru ca am reusit sa-l uimim de fi ecare data. Inaugurarea Intalnirilor JTI a fost facuta de celebra companie Béjart Ballet Lausanne, care a revenit in Romania in 2007. Cullberg Ballet si Mats Ek, Joatuin Cortes, Compania Nacional de Danza si Nacho Duato, Tango Pasion, compania de dans Alvin Ailey, Les Ballets de Monte Carlo si Jean Christophe Maillot, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, dirijorul Seiji Ozawa, Filarmonica George Enescu, pianistii Dmitri Alexeev si Valentin Gheorghiu se numara printre oaspetii "Intalnirilor'.
Cea de a douasprezecea editie a "Intalnirilor', care va avea loc in cadrul Festivalului International George Enescu, cel mai important eveniment cultural din Romania, ii va avea ca invitati pe celebrul coregraf Gigi Caciuleanu si El Banch- Baletul National Chilian, cu spectacolul Noche Bach. In premiera, pe langa cele doua spectacole ce vor avea loc in Bucuresti pe 4 si 5 sepembrie, la Sala Mare a Teatrului National, Intalnirile JTI vor veni in intampinarea publicului din alte trei orase: Sibiu- 7 septembrie, Cluj Napoca- 9 septembrie si Timisoara- 11 septembrie.
Cartea de vizita a lui Gigi Caciuleanu este impresionanta. Marele coregraf si dansator este un cosmopolit prin defi nitie. Nascut in Romania, absolvent al Scolii Nationale Superioare de Coregrafi e din Bucuresti, si-a slefuit talentul la marea scoala de balet a Teatrului Balsoi din Moscova, iar in 1973 s-a stabilit la Paris. A fost solistul baletului Operei Romane, dar a explorat concomitent si abisul dansului experimental, cautand permanent noi cai de exprimare in arta coregrafi ca. Baletul National Chilian, fondat in 1945, este cea mai veche si cea mai importanta companie profesionista de dans contemporan din Chile.
Marturie stau numeroasele distinctii primite de-a lungul timpului. Alaturi de Intalnirile JTI, merita mentionate parteneriatele JTI Romania cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival de teatru din Romania si al treilea din lume, Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), Festivalul de fi lm de scurt metraj NexT, festivalul Comedy Cluj, festivalurile de cultura traditionala japoneza, Centrul de Studii Culturale Romano-Japoneze din cadrul Universitatii Romano- Americane. In 2011, JTI a fost alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de faimoasa vioara Stradivarius-Elder-Voicu, in Turneul Stradivarius, o calatorie muzicala in 14 orase din Romania.
De asemenea, JTI a sustinut seria de concerte Ani de pelerinaj, interpretate de pianistul Horia Mihail, cu prilejul bicentenarului compozitorului Franz Liszt. Anul acesta, Asociatia Friends of Opera (printre ai carei membri se numara si JTI), in parteneriat cu Opera Nationala, a marcat Zilele Europene ale Operei printr-un eveniment care s-a constituit intr-o premiera pentru Romania: membri ai Corului Operei Nationale au cantat la... Carul cu Bere. Spre fi nele anului, JTI va organiza in parteneriat cu Ambasada Japoniei la Bucuresti, seria de spectacole Retuiem. Rising Su', destinate strangerii de fonduri pentru Japonia, grav afectata de cutremurul din 11 martie. Totodata, JTI se va alatura initiativei Societatii Romane de Radiodifuziune de a promova talentele romanesti care si-au obtinut recunoasterea peste hotare, prin seria de evenimente Born in Romania. Si, nu in ultimul rand, JTI Romania va invita sa radeti la Festivalul International de Film Comedy Cluj.
Institutiile culturale din Romania au nevoie de sustinere, este o datorie de onoare pentru noi sa sprijinim proiectele Operei Nationale, ale Societatii Romane de Radiodifuziune sau ale Universitatii de Arte. Dar trebuie mentionat ca JTI sustine pe plan international multe alte institutii si proiecte, de la teatrul Balsoi din Moscova, la Muzeul Luvru sau escavarile de pe santierele arheologice din Turcia.
Investind in cultura, JTI se implica in viata comunitatii din care face parte, intr-un mod care ii este propriu: punandu-si amprenta prin excelenta, calitate incontestabila, pasiune autentica.