Dacă Grammy (in SUA) sau Brit Awards (in Anglia) se acordă (şi) in funcţie de vănzări, la Mercury Award (mai nou Nationwide Prize) se ţine cont in primul rănd de originalitatea componistică.
Dacă Grammy (in SUA) sau Brit Awards (in Anglia) se acordă (şi) in funcţie de vănzări, la Mercury Award (mai nou Nationwide Prize) se ţine cont in primul rănd de originalitatea componistică. Mai mult, e deja cunoscut faptul că la acest premiu cele mai mari şanse de căştig le au "outsiderii", deci formaţiile tinere. Asta şi pentru că numele consacrate sunt (de obicei) răsplătite cu Grammy sau Brit Awards.
PRIMAL SCREAM. Nationwide Mercury Prize, numit la inceputul anilor â90 Mercury Music Prize (devenit ulterior Mercury Prize), este un premiu care se acordă in fiecare an pentru cel mai bun album din Marea Britanie şi Republica Irland, de BPI şi BARD, adică British Phonographic Industry şi, respectiv, British Association of Record Dealers. Prima ediţie a avut loc in 1992 şi a fost căştigată de grupul Primal Scream, cu albumul "Screamadelica". Ulterior, discul respectiv a avut un mare succes comercial, iar in anul 2000, prestigioasa publicaţie "Q" a clasat "ceamadelica" pe poziţia nr. 18 in clasamentul celor mai bune o sută de albume rock din toate timpurile. De altfel se poate observa că toate trupele nominalizate pentru premiul Mercury (iar cele căştigătoare, ce să mai vorbim!) inregistrează spectaculoase creşteri de vănzări. Nominalizările sunt făcute de reprezentanţi ai industriei muzicale din Marea Britanie şi Republica Irlanda. In anul 2001, festivitatea decernării premiului a avut loc la 11 septembrie şi, cănd a fost anunţată căştigătoarea (PJ Harvey cu "Stories from the City, Stories from the Sea"), Harvey era blocată intr-un hotel din Washington DC, chiar vizavi de Pentagonul care fusese lovit de unul dintre avioanele deturnate de terorişti.
TRUPĂ NOUĂ. In acest an, nominalizările au fost făcute la 17 iulie, in cadrul unei conferinţe de presă ţinute in faimoasa sală (de concerte) Covent Garden, din Londra, iar trupa căştigătoare a fost anunţată la 5 septembrie. Dacă printre nominalizări s-au numărat şi doi deţinători ai premiului Mercury (Arctic Monkeys, anul trecut cu discul de debut "Whatever People Say I Am" şi Dizzee Rascal, in 2003 cu "Boy in Da Corner"), căştigătoare in 2007 a premiului este tot o trupă nouă, Klaxons, cu albumul "Myths of the Near Future".
Solistul de la Klaxons, Jamie Reynolds: "Am meritat s-o invingem pe Amy Winehouse, ea a avut un disc retro in timp ce muzica noastră aparţine viitorului"
POLYDOR. Cei patru Klaxons au avut două discuri singles pe primele locuri in clasamentele britanice ("Magick" şi "Golden Skans"), inainte de apariţia albumului care le-a adus mult răvnitul premiu Mercury. In această vară au participat la numeroase festivaluri, iar acum lucrează pentru al doilea disc şi pregătesc primul mare turneu britanic, in noiembrie şi decembrie.