x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Literatură şi folk, în vechiul Bucureşti. Un proiect numit ,,Pariu pe prietenie!

Literatură şi folk, în vechiul Bucureşti. Un proiect numit ,,Pariu pe prietenie!

de Clara Margineanu    |    01 Noi 2012   •   20:35
Literatură şi folk, în vechiul Bucureşti. Un proiect numit ,,Pariu pe prietenie!

Seri splendide în Bucureştiul vechi, într-un club de pe strada Gabroveni, literatură şi muzică, acestea ar fi ingredientele esenţiale, ale proiectului numit Pariu pe Prietenie. O mână de oameni a hotărât să îşi facă duminicile frumoase, inventând spectacole şi dăruindu-le. Au găsit resursele, spaţiul, scena, protagoniştii şi energia pentru a se salva frumos, prin literatură şi muzică bună. Cel căruia îi aparţine ideea, Sorin Teodoriu spune : ,, Apelăm la public ca la un partener. «Pariul pe Prietenie» este conceput ca o manifestare liberă, cu limite flexibile. Şi tocmai această libertate place.”

Forţa acestei întâmplări rezidă în oameni care cred în prietenie fără rezerve, fără îndoială şi fără rest. ,,Pariul” e pe gratis precum soarele şi totuşi, din ce în ce mai mulţi prieteni strâng rândurile.

Prezenţe prestigioase, public constant, intrare liberă

,, Aceste vremuri au readus nevoia de literatură şi muzică. E un fel de medicament spiritual. Dintre artiştii care ni s-au alăturat, oarecum cronologic aş spune: Maria Gheorghiu, Alina Manole, Emeric Imre... Ne-a onorat cu prezenţa, la o ediţie, Ducu Bertzi. Au mai fost Raul Cârstea, Walter Ghicolescu, Cristian Buică, Dan Vană… Şi mulţi alţii.  Pariul a încercat un remember ,,Cenaclul Flacăra”, intitulat la sugestia lui Andrei Păunescu, ,,Şi totuşi există iubire”. Publicul a reacţionat aşa cum am bănuit.  Apropierea Zoiei Alecu, Mariei Gheorghiu, a lui Doru Stănculescu, Andrei Păunescu, Mihai Napu, cu amintiri spuse pe scenă, cu picanterii sau cu tristeţi, cu melodii cunoscute sau uitate au reuşit o seară incendiară de Pariu.”

Lansări de carte, recitaluri şi îngerul Pariului
Se organizează constant lansări de carte, evocări ale poeţilor dispăruţi, se nasc şi se consolidează prietenii. Oameni care le sunt unii, celorlaţi, protagonişti şi spectatori într-un film din care nu lipseşte dragostea. Îl ascult pe Sorin Teodoriu, ştiu, înţeleg şi mi se pare că un proiect atât de temerar necesită de fapt, atât de puţin... ,,Cine nu ne seamănă, nu are cum să rămână în poveste. Mai sunt alături de ceva vreme: poetul Ştefan Ciobanu, muzicianul Ştefan Tivodar, Alex Turcu un recitator minunat. Surprize la fiecare ediţie, ,,îngerul Pariului”, cum mi-ai scris într-un bileţel pe care o să ţi-l arăt peste 20 de ani... Să vedem cât rezistă minunile....”

Aplauze prelungite şi un Pariu câştigat
Sigur că interpreţii ar merita să fie răsplătiţi, cu ceva mai mult decât aplauzele prelungite. Dar, peste toate, vorbim despre un pariu câştigat. Iar Sorin Teodoriu spune în numele echipei din jurul său: ,,Noi asta suntem şi asta facem. Literatura şi muzica în România se oferă şi gratuit, într-o mansardă de pe strada Gabroveni. Nu putem insista şi nici convinge potenţialii sponsori că merită sprijinit un astfel de efort cultural. Însă putem promite că mergem mai departe, cu forţele pe care le avem, cu rândurile pe care le scriem, cu înregistrările video, transmise în direct, on line, şi cu fotografiile din cronicile de pe site-ul www.bocancul-literar.ro . Suntem deschişi colaborărilor, suntem uşor de găsit, îi aşteptăm cu drag pe cei care vor să ne fie aproape!”

×