x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mike Godoroja se reinventează. În 2024 ne propune un album  Art-Rock

Mike Godoroja se reinventează. În 2024 ne propune un album  Art-Rock

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Feb 2024   •   23:00
Mike Godoroja se reinventează. În 2024 ne propune un album  Art-Rock

Mike Godoroja este unul dintre artiștii români legendă, un artist care a reușit să se păstreze actual pentru publicul său mai bine de 25 de ani. Producător muzical, compozitor, realizator TV și, desigur, interpret de muzică blues și rock. De numele lui se leagă istoria programelor de jazz, rock și blues de la Televiziunea Română și Radio România, este autorul unor poeme incluse în volumul colectiv  “10 ori 10 pentru România”.

În calitate de muzician și promotor al muzicii de calitate, artistul a adunat în palmares peste opt albume și sute de concerte în România precum și o serie de participări la festivaluri internaționale în Belgia, Franța, Olanda sau Ungaria.

Longevitatea și productivitatea lui Mike Godoroja sunt rezultatul deschiderii către nou pe care artistul și-a asumat-o de la începutul carierei și de care nu a uitat vreodată pe parcursul evoluției sale.

Anul acesta, Mike Godoroja face încă un pas important în cariera lui prodigioasă : se reinventează și alege să cânte art-rock.

Un spațiu unde se reunesc rock-ul clasic cu muzica progresivă, blues și folk deopotrivă, soul și psihedelic totodată, chiar jazz sau muzică clasică . Un evantai plin de culori ale sunetelor aparte.

„Art rock a apărut la sfârșitul anilor 1960 și este o ramură a genului rock de muzică cu puternice influențe avant-garde. Art-rock este o formă muzicală care și-a dorit să extindă limitele rock & roll-ului și de fapt nu are nicio îngrădire stilistică sau de limbaj. Numele reprezentative, precum Rennaisance sau Pink Floyd, Genesis sau Yes au dus muzica  într-un univers la care nu se aștepta nimeni . La noi Dan Andrei Aldea și grupul său Sfinx au fost creatorii unui art-rock de o pură spiritualitate românească  relevată în capodopera “Zalmoxe”, declară Mike Godoroja.

Un prim exemplu de piesă art-rock pe care Mike Godoroja îl aduce în fața publicului lui este piesa „NOPȚI DE SÂNZIENE” realizată împreună cu una dintre cele mai titrate voci din țara noastră, Crina Mardare.

Acum ne invită  să visăm înalt : “ANA FRUMOASĂ FATĂ”, o piesă nouă și o poveste de dragoste venită din cer. O dragoste din vis „mutată” în realitatea condusă de puterea nemărginită a dragostei adevărate, prin versuri și muzică.

„Nu greșesc dacă spun că „Ana Frumoasă Fată” este o alegorie inversată a poemului național Luceafărul, o piesa care a fost înregistrată într-un studio 100% analog, cu mixer, magnetofon și aparate pe lampi ! S-a înregistrat cu instrumente reale (cum ar fi orga Hammond originală, amplificatoare Marshall, Fender și Fuchs pe lămpi și transformatoare mari, pian Fender Rhodes original precum și Clavinet D6 , așa cum l-am auzit noi la Stevie Wonder. Nu s-au utilizat emulații din computer, ci s-a folosit bandă de magnetofon pe 24 de piste precum și procesare audio vintage pe lămpi, foarte costisitoare”, declară artistul.

Videoclipul piesei, care face parte din albumul „VIAȚĂ (Trilogie) Iubire. Armonie. Zbor” produs de BLUE LABEL RECORDS , a fost realizat de Eugen Oprina care a folosit tehnologie „AI”.

„Toate filmările s-au făcut cu Eugen Oprina unul dintre cei mai mari producători video din țara noastră, un creator și în același timp deschizător de drumuri tehnologice. El a utilizat o procedură care oferă o imagine caldă, o coloristică foarte prietenoasă și în același timp romantică …”, completează Mike Godoroja.

Compoziția piesei “

×