x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Muzică clasică la metrou

Muzică clasică la metrou

de Marius Jianu    |    29 Sep 2012   •   21:00
Muzică clasică la metrou

De Zilele Bucurestiului, cei afla]i pe peron in asteptarea metroului au fost lua]i prin surprindere de muzica clasic`, ale c`rei sunete si note muzicale acopereau cat se putea zgomotul produs de vagoane, sta]iile de metrou fiind transformate in s`li de spectacol.

"Nu va suparati, la ce ora incepe?'. "La 18:30'. "Ok, multumim mult! Hai sa ne oprim aici ca trebuie sa ajunga si mama mea'. Cateva clipe mai tarziu, o alta tanara: "Nu mai pot vorbi pentru ca sunt la metrou si urmeaza un <>. Nuu, e de muzica clasica'. Asa este, ne aflam pe peron, la metrou, unde are loc evenimentul "Muzica clasica la metrou'. Asociatia Arta nu musca a lansat, de Zilele Bucurestiului, o declaratie cultural-artistica. Timp de o saptamana, cativa tineri artisti au oferit un spectacol cu 28 de recitaluri antrenante la patru statii de metrou, la orele de varf. Desi nu se facusera orele 18:30, atunci cand seria de recitaluri trebuia sa se desfasoare, numerosi curiosi i-au inconjurat pe artistii de la liceele de muzica Dinu Lipatti si George Enescu ori de la Conservator. La un moment dat, de undeva din spatele publicului, cateva cupluri au oferit momente speciale de tango, fermecandu-i pe cei prezenti si facandu-i astfel sa piarda trenuri la rand. Ropotele de aplauze se puteau auzi chiar si cand acestea se puneau in miscare.

Arta nu musca este o asociatie care promoveaza antreprenoriatul artistic in Romania, printr-o serie de evenimente cultural-artistice, in spatii neconventionale. Arta nu musca sustine tinerele talente si adevaratele valori romanesti, scopurile fiind crearea unei legaturi dintre arta si public si starnirea apetitului artistic. Ideea de a aduce muzica clasica la metrou le apartine celor doua tinere care coordoneaza proiectul, Loredana Munteanu si Cristina Dobrescu. In urma cu un an, un barbat fortase calatorii din jurul sau care asteptau metroul pe peronul Unirii sa ii impartaseasca placerea: aceea de a asculta manele, cu ajutorul casetofonului sau transportat cu grija. "Ne-am apropiat si i-am sugerat ca ar fi indicat sa asculte muzica favorita la casti, iar raspunsul lui a fost «Vreau sa promovez manelele, mie imi plac mult si vreau sa stie toata lumea>>. Iar in acel moment ne-am zis <
Deschiderea a fost la Universitate, unde cei de la Fonetic Quintet au castigat admiratia multor trecatori. In celelalte seri, au avut loc spectacole de vioara, pian, flaut, viola, violoncel, un flashmob realizat de un dublu cvartet (sopran, alto, tenor si bas), dar si momente de balet ori tango. In penultima zi s-a prezentat un tango pasional si arta grafica in nisip, proiectata pe pereti, inchiderea avand loc pe peronul Unirii.

Asteptarea metroului la Piata Unirii, Universitate, Piata Victoriei si Eroilor a fost, timp de o saptamana, mult mai placuta, gratie celor doua tinere pasionate de arta si de cultura frumosului care au creat evenimentele.

×