x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Muzicieni români, la Wigmore Hall

Muzicieni români, la Wigmore Hall

de Maria Sârbu    |    24 Mar 2010   •   00:00
Muzicieni români, la Wigmore Hall

Tot mai mulţi artişti români de valoare sunt aplaudaţi în prestigioase săli ale lumii, în special Statele Unite, Franţa, Austria, Japonia, Marea Britanie. Vineri, la Londra, bunăoara, la Wigmore Halldevor, vor fi văzuţi şi ascultaţi, membrii ansamblului Raro şi mezzo-soprana Roxana Constantinescu. Concertul din 26 martie face parte din turneul mondial organizat de Asociaţia SoNoRo în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Artiştii români vor interpreta lucrări de George Enescu, Richard Strauss, Robert Schumann sau Peteris Vasks. Vor urca pe scenă, aşa cum anunţă ICR Londra, Diana Ketler (pian), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Bernhard Hedenborg (violoncel) - membri ansamblului Raro, lor alăturându-li-se invitaţii Adrian Brendel (violoncel) şi mezzo-soprana Roxana Constantinescu. Tragem concluzia, şi de data aceasta, că sunt valoroşi, căci la Wigmore Hall concertează artişti celebri din întreaga lume.

Construită în 1901 de arhitectul Thomas Colcutt pentru producătorul german de piane Bechstein, Wigmore Hall se găseşte în cartierul West End din centrul Londrei. Este una dintre cele mai vechi şi impresionante săli de concerte londoneze şi găzduieşte, în timpul unei stagiuni, peste 400 de evenimente. Numărul spectatorilor pe an depăşeşte cifra de 165.000.

Ansamblul Raro a fost înfiinţat în 2004, având în componenţă patru tineri muzicieni, remarcaţi de critica de specialitate. Ei combină foarte reuşit repertoriului clasic cu cel contemporan. Mezzo-soprana Roxana Constantinescu face parte din colectivul Operei de Stat din Viena. Ea a câştigat numeroase premii internaţionale şi susţine concerte în toată lumea.

Publicul va putea admira, într-un spaţiu special încadrat în aceeaşi sală de concert, o expoziţie foto intitulată "Imagining Music" şi semnată de artistul fotograf Şerban Mestecăneanu, care i-a însoţit pe membrii Ansamblului Raro, în 2008, la repetiţii şi concerte din cadrul Festivalului SoNoRo, dar şi la Portul Cultural Cetate, de pe Dunăre, pentru proiectul educaţional SoNoRo Interferente. În urma acestei colaborări, a rezultat o "producţie fotografică semnificativă", în centru fiind muzicienii în diverse ipostaze de lucru, dar şi oamenii locului sau peisajul pitoresc.

Expoziţia "Imagining Music" cuprinde 35 de fotografii alb-negru din această serie, care vor fi prezentate în seara concertului. Lucrările vor fi expuse ulterior la Galeria Brâncuşi de la ICR Londra, expoziţia urmând să fie însoţită şi de catalogul cu acelaşi titlul - "Imagining Music", apărut la Editura Igloo.

×
Subiecte în articol: muzica