x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Odeon”, 100 de ani

„Odeon”, 100 de ani

de Maria Sârbu    |    13 Dec 2011   •   21:00
„Odeon”, 100 de ani

Sediul Teatrului Odeon are 100 de ani. S-a deschis acum un secol. Se intampla in Ziua de Craciun, 1911. De fata au fost atunci membri ai Fa­miliei Regale. Dupa un veac, in aceasta cladire au fost omagiati artistii, generatiile de artisti care au jucat pe aceasta scena. Evenimentul a avut loc luni seara.

Teatrul de pe Calea Victoriei isi primea invitatii... Amfitrioana acestei seri aniversare – actrita Dorina Lazar, directoarea 'Odeonului' – parea emotionata, ca niciodata. Dar emotia intotdeauna ii ajuta pe actori. Ea a vorbit cu drag in fata celor care au onorat invitatia. Primul moment al serii a fost lansarea albumului 'Teatrul Comoedia – Odeon. Un secol de istorie' de Maria-Magdalena Ionita, prezentat de istoricul Georgeta Filitti si criticul de teatru Marina Constantinescu. Autoarea, care a dedicat volumul 'celor care s-au mistuit cu talent si daruire pe scena teatrului din pasaj', a tinut sa men­tioneze ca in materialul din aceasta lucrare se regasesc momentele cele mai importante ale Teatrului, numit acum o suta de ani, Comoedia (Comedia)... Istoria lui este extrem de interesanta. Au functionat mai multe companii, de-a lungul timpului. Actualul 'Odeon' (i s-a dat aceasta denumire dupa 1989, cand a devenit director regizorul Vlad Mugur), fostul Teatru Giulesti, se afla in aceasta cladire monument istoric din 1974. Au jucat aici unii dintre cei mai mari actori ai tari.

Georgeta Filitti a tinut sa spuna ca in miscarea teatrala de o suta de ani din spatiul romanesc 'a fost un grup social extraordinar, care ne-a aratat ca aceasta traditie trebuie sa conti­nue', acest grup fiind actorii. Iar Marina Constantinescu a marturisit ca e o seara speciala, ca este foarte emotionant ca dupa o suta de ani sa existe acest teatru cu istoria lui. 'Sunt o suta de ani de mare istorie', sublinia cunoscutul critic.

Desigur, organizatorii au dorit sa alcatuiasca un program care sa invoce si seara inaugurala de acum o suta de ani. Atunci seara a inceput cu 'Marsul' din opera 'Tannhäuser' de Richard Wagner, in interpretarea Orchestrei teatrului, dirijata de Oscar Spirescu, iar acum cu 'Uvertura' din aceeasi opera, cu orchestra 'Universitaria' a Universitatii Nationale de Mu­zica Bucuresti, dirijor Alexandru Ganea (Potrivit Dorinei Lazar, daca s-ar fi ales si acum 'Marsul', ar fi fost nevoie de cor). Atunci, actrita Maria Giur­gea a recitat 'Prolog de des­chi­de­re a noului teatru Comoedia', poem scris special de Tudor Arghezi, iar acum Florin Zamfirescu, 'o ve­de­ta a timpului nostru', cum l-a nu­mit directoarea, a spus acelasi prolog, dar 'desfacut' in doua de reprezentatia cu 'Rapsozii' de Victor Efti­miu. Cu 'Rapsozii' a fost completat si programul de la 1911, cand au mai avut loc alte cateva momente muzicale si dra­matice. Spectacolul de acum, la care a participat trupa Teatrului Odeon, a fost regizat de Alexandru Dabija. In seara cu pricina, din 2011, a fost proiectat pe un ecran instalat pe scena, un film de 8 minute: 'Imagini de arhiva din anul 1911 in lume si la noi', cu secvente filmate si la Teatrul Comoedia.

... Si in seara de inaugurare din 1911 si acum, in 2011, tavanul salii, care este glisant, s-a deschis si... s-a vazut cerul, acum doar putin, caci afara cernea o ploaie marunta.

×
Subiecte în articol: muzica