x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Pianista de renume mondial Lilya Zilberstein va susține în toamnă un recital de pian la Ateneul Român din București

Pianista de renume mondial Lilya Zilberstein va susține în toamnă un recital de pian la Ateneul Român din București

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Iul 2024   •   22:30
Pianista de renume mondial Lilya Zilberstein va susține în toamnă un recital de pian la Ateneul Român din București

Una dintre cele mai cunoscute pianiste ale lumii și Președinta juriului Secțiunii de Pian a celei de a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu, Lilya Zilberstein va susține joi, 19 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de excepție pe scena Ateneului Român. Programul serii va include suita Valses nobles et sentimentales de Maurice Ravel, Quelques Danses op. 26 de Ernest Chausson, Introduction, variations brillantes et rondeau de chasse op. 202 de Carl Czerny și 13 Preludii, Opus 32 de Serghei Rachmaninov. 

Concursul Internațional George Enescu se desfășoară o dată la doi ani la București sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Organizat de Artexim, Concursul Enescu este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

 

Cunoscută, apreciată și ovaționată de către publicul din întreaga lume, Lilya Zilberstein este o artistă despre care pianista Martha Argerich, partenera sa pentru concertele duo, spunea într-un interviu acordat publicației La Repubblica în 2011 că este “o pianistă fără cusur, cu un mod complet natural de a cânta, pur și simplu de clasă mondială”.

 

Lilya Zilberstein s-a bucurat pentru prima dată de succesul internațional în 1987, când a câștigat celebrul Concurs Busoni de la Bolzano, Italia. Victoria ei a reprezentat un moment-cheie pe harta muzicii clasice, căci a durat nu mai puțin de cinci ani până când premiul I a fost acordat din nou. Legat de acest succes istoric, însăși Martha Argerich declara, în același interviu, “din fericire, Lilya Zilberstein nu a concurat cu mine la Concursul Busoni din 1957 – asta ar fi fost cu adevărat o situație dificilă pentru mine.”

 

În 1991, Lilya Zilberstein a debutat cu Orchestra Filarmonicii din Berlin sub conducerea lui Claudio Abbado, fapt ce a stat la baza unei cooperări pe termen lung. Zilberstein a susținut concerte cu multe orchestre internaționale celebre, inclusiv cu Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică Ceaikovski din Moscova, London Simphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra Filarmonicii della Scala din Milano, Sächsische Staatskapelle Dresden și multe altele.

 

Colaborarea de lungă durată cu marele dirijor Claudio Abbado a fost  completată de concerte susținute sub bagheta unor personalități renumite ale artei dirijorale precum Semyon Bychkov, Gustavo Dudamel, Christoph Eschenbach, Vladimir Fedoseyev, Paavo Berglund, Alun Francis, Leopold Hager, Dmitrij Kitajenko, James Levine, Vassily Sinaisky, Michael Tilson Thomas, Jean- Pascal Tortelier, Marcello Viotti sau Antoni Wit.

 

Lilya Zilberstein a înregistrat opt ​​CD-uri pentru casa de discuri Deutsche Grammophon, inclusiv programe recital, Concertul pentru pian de Grieg (dirijor Paavo Järvi, Orchestra Simfonică din Göteborg) și Concertele pentru pian nr. 2 și nr. 3 de Rahmaninov (dirijor Claudio Abbado, Orchestra Filarmonică din Berlin). Ea a contribuit, de asemenea, la prima înregistrare completă pe CD a operei lui Frédéric Chopin, care a fost lansată de Deutsche Grammophon în 1999. Recent, mai multe CD-uri au fost lansate, inclusiv o înregistrare a sonatei Brahms pentru două piane cu Martha Argerich, realizată la casa de discuri EMI, dar si un album Clementi, Musorgski și Rahmaninov, publicat de Hänssler Classic.

 

În august 1998 a primit premiul „Accademia Musicale Chigiana” din Siena, Italia. Această distincție a fost acordată, printre alții, lui Gidon Kremer, Anne-Sophie Mutter și Krystian Zimerman.

 

Pianista este invitată cu regularitate în marile săli de concert și la cele mai importante festivaluri din Europa, SUA, Canada, Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu.

 

În urmă cu câțiva ani, a efectuat ample turnee mondiale ca parteneră de muzică de cameră a lui Maxim Vengerov, iar în 2019 a aniversat 20 de ani de activitate pianistică în duet alături de partenera sa de scenă, Martha Argerich.

 

Lilya Zilberstein este membră în juriile unor importante concursuri internaționale de pian, dedicându-și o parte substanțială din timp educației tinerilor muzicieni: Zilberstein susține cursuri de măiestrie la Academia Chigiana din Siena (din 2011), dar și la universități din întreaga lume, în timpul călătoriilor sale.

 

Din 2009 până în 2013, a fost profesor invitat la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg, iar din 2014 este profesor la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

 

×
Subiecte în articol: Ateneul Român Lilya Zilberstein