Născută dintr-un machedon şi o olteancă “în dulcele târg al Ieşilor”, Irina (Saraiman) dovedea, la 3 ani, o pasiune pentru discurile cu Narghita. Nici nu vorbea bine româneşte, dar ea cânta în indiană: “Inchi chi dana!”
Dupa ce a studiat pianul, vioara, viola, violoncelul, şi-a exersat vocea atât în registru classic, cât şi în pop–jazz. Pleacă să colinde lumea ca solistă a trupei ruseşti de jazz – White Mouse. În timpul unui concert în Calcutta, în public se afla şi Rana Singh, un tânăr indian care lucra pentru o firmă de electronice nipone, cu sediul în Anglia.
S-au întâlnit şi s-a aprins o… ”scânteie”. A fost mai mult decât dragoste la prima vedere, pentru că ambii aveau impresia că se cunosc de multă vreme.
Rana n-a mai lăsat-o pe Irina să se întoarcă în România. Părinţii tânărului nu puteau accepta o asemenea încălcare a cutumelor şi au mers la mag să afle ce au de făcut. Aşa au aflat că Irina era de fapt reîncarnarea fiicei unui maharajah care murise înaintea căsătoriei cu alesul ei, care se reîncarnase în Rana.
A urmat nunta, Irina şi-a schimbat toată garderoba, a început să facă yoga, să înveţe limba şi cultura indiană.
S-a îndepărtat de muzică, abandonându-şi cariera artistică. Până într-o zi când socrul ei a auzit-o cântând în timp ce gătea. Erau compoziţii proprii, cu influenţe indiene din tot ce absorbise în cei trei ani - culori, sunete, arome etc.
Cu soţul de mânuţă, Irina a ajuns în studioul unui celebru producător muzical local.
Acesta, auzind-o, a sfătuit-o să compună muzică pentru filmele indiene.
După colaborarea la realizarea coloanei sonore pentru câteva producţii cinematografice în India (Bollywood), Irina şi Rana se mută în Londra. Românca a început, astfel, o nouă etapă: este tot mai des invitată de BBC nu doar la emisiunile dedicate comunităţii indiene, ci şi la producţii importante precum “The voice” sau la tributul adus trupei KINKS la 50 de ani de la lansare.
De asemenea, este unul dintre artiştii selectaţi să concerteze la Deschiderea JO, în 2012, pentru susţinerea echipei UK. Calităţile vocale excepţionale îi fac pe mulţi alţi artişti din arealul world music sau experimental să îi propună colaborări. Printre aceştia se
numără: Jags Edward Pret şi Dale Oliver.
În prezent, ea este implicată alături de alţi 20 de artişti de pe 5 continente într-un important proiect al Academiei Mondiale de Arte, Literatură şi Media: Walk in Style.
Şi uite aşa, românca de la Bollywood, maestru de yoga şi terapeut ayurveda, a ajuns în topurile muzicale britanice, are o cotă incredibilă şi cu toate acestea nu refuză să cânte şi la petrecerile private ale românilor din Londra. A intrat în topul UK ReverbNation şi ocupă o poziţie fruntaşă cu o compoziţie proprie.