x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Satan Klaus Metal Party, în Fire

Satan Klaus Metal Party, în Fire

de Catalina Iancu    |    12 Ian 2010   •   00:00

Clubul Fire din Bucureşti a găzduit sâmbătă Satan Klaus Metal Party. Cea de-a treia ediţie a festivalului menţionat, programat iniţial la sfârşitul lui decembrie 2009, s-a "reîncărcat" abia acum, când cele două trupe de peste Prut invitate să cânte alături de trei formaţii româneşti au primit viza, în sfârşit.



Cinci ore de scuturat din plete, tot atâtea trupe urmate de rockoteca lui Lenţi Chiriac. Acesta a fost programul serii organizate de Axa Valahă, numărul de bilete puse în vânzare pentru evenimenul amintit fiind limitat la 200. Cu toate acestea, spectatorii au fost, ca întotdeauna la astfel de concerte, puţini, dar buni. Şi, ca întotdeauna, zgomotoşi. În sensul că au cântat, s-au exprimat, s-au exteriorizat.

Opening act-ul manifestării a fost Vile Obsession, ajunsă în premieră pentru un show în Capitală. Trupa ieşeană de deathcore/grind (formată în 2007), în care activează Alex ­ Bambu (chitară), Ovidiu ­ Chucky (tobe), Alex Miron (chitară), Răzvan ­ Dodo (bas) şi Alin ­ Fratica (voce), a încălzit atmosfera.

A urmat Ka.Dingir.Ra din Chişinău, Republica Moldova, trupă alcătuită din Stalker (Sergey) ­ voce, Salladin (Maxim) ­ chitară, Barabadus (Iurii) ­ bas, Fir167 (Vadim) ­ tobe. Şi ea în premieră în România, formaţia basarabeană, în al cărei stil se simte influenţa unor grupuri ca Nile, Pestilence, Psychroptic, Morbid Angel, a arătat ce înseamnă brutal technical death metal venit de peste Prut.

Punctul trei al programului: Pavilionul 32 din Timişoara s-a dezlănţuit în Fire. Formată în vara lui 2004, formaţia şi-a luat această denumire după numele secţiunii spitalului psihiatric din oraşul de pe Bega, unde sunt tratate cazurile cele mai grave. Au adoptat stilul aggressive hardcore/punk, iar textele lor au versuri cu implicare social-politică. De altfel, vocalul n-a făcut nici de această dată excepţie şi nici n-a dat cu beep-ul peste cuvinte dure, spunându-le de-a dreptul. Trupa a continuat "Vânătoarea", a oferit supradoza de realitate, a precizat că e împotriva formelor de discriminare, a dedicat o piesă Poliţiei (care bate în toate limbile) şi, nu în ultimul rând, a mulţumit fetelor prezente, care "nu vin la concerte doar să le ţină hainele băieţilor", ci se implică direct în metalul extrem şi nu numai.  

Spiritual Ravishment, cu Bejusca Andrei ­ chitară, Stancu Sebastian ­ voce,

Ali Said ­ tobe şi Lorand Deme ­ bas, au venit plini de energie, mai ales că pregătirile pentru albumul lor de debut au intrat în faza finală a producţiei. Cvartetul orădean a revenit pe scenă în Capitală după recitalurile reuşite în deschiderea concertelor Lividity şi God Dethroned, izbutind să impresioneze din nou publicul bucureştean cu extreme death metalul pe care-l abordează.   

Abnormyndeffect din Chişinău, Republica Moldova, a încheiat incendiar seara în Fire. Cei patru basarabeni ce abordează total technical grindcore, cunoscuţi pe plaiuri mioritice datorită prestaţiilor alături de Parricide, Vital Remains sau Grave Maker, au sosit la Bucureşti în noua formulă, care include un nou basist. Aceasta este prima schimbare de componenţă de la înfiinţarea trupei, formată acum din Mircea ­ voce, Ştefan ­ tobe, Radu ­ chitară şi Yura ­ bas. Aşa că au dat tot ce-au avut mai bun, iar publicul i-a răsplătit pe măsură. În calitate de headlineri ai festivalului, au turat motoarele la maximum, iar spectatorii cei mai curajoşi s-au aruncat de pe scenă direct în braţele prietenilor care au stat "la prindere", pe tot parcursul show-ului fiind un permanent du-te-vino dinspre şi înspre scenă.

La standul de merchandise, fanii au putut găsi "Betwin", albumul de debut pe care l-au scos în 2008 la casa de discuri japoneză Macabre Mementos. Moldovenii vor reveni în Bucureşti, plănuind să-şi aniverseze cei şapte ani de activitate la sârşitul lunii februarie, printr-un nou show în Capitală.

Sunetul şi luminile pentru Satan Klaus Metal Party au fost asigurate de Green Sound Team şi, ca o premieră a concertelor de club din România, recitalurile trupelor Pavilionul 32 şi Abnormyndeffect au fost înregistrate audio/video, cu mai multe camere fixe şi mobile, sub coordonarea lui Costin Chioreanu şi Marius Costache. Materialul înregistrat urmează să fie editat în perspectiva lansării primului material DIY autohton în format split DVD.

×
Subiecte în articol: muzica