Doi grei ai jazz-ului mondial, Stanley Jordan si Teodora Enache, au avut la Cluj pe 10 noiembrie un super concert si vin la București la Ateneul Roman pe 13 noiembrie și la Filarmonica din Sibiu pe 16 noiembrie.
Teodora Enache, Ella Fitzgerald a României împreună cu Stanley Jordan, un mare chitarist american celebru prin tehnica sa unică de a cânta cu două mâini pe grief-ul chitarei sau la două instrumente în același timp,
2004- Prima colaborare în duo a Teodorei Enache cu Stanley Jordan, mijlocită de nimeni altul decât Ahmet Ertegun, fondatorul casei de discuri americane Atlantic Records, a avut loc la Festivalul de Jazz din Montreux.
Turneul "Hymns for Voice & Fingers" precede lansarea unui nou album Teodora Enache, " Looking in the mirror"spectatorii avand sansa sa asculte în premieră o parte dintre noile piese.
“Cu Stanley Jordan am lucrat în repetate rânduri și de fiecare dată rezultatul a fost copleșitor - un dialog în care improvizația curge natural, ritmurile sunt reinventate și îmbogățite, iar bucuria de a cânta enormă. Acest concert va avea, însă, o semnificație specială pentru noi, pentru că vom reveni în fața fanilor din România după o lungă pauză, dar cu un proiect inedit, care sperăm că va încânta iubitorii de jazz, a spus Teodora Enache.
Teodora Enache este unul dintre muzicienii români de jazz care au sedus marile scene ale lumii prin voce, talent și o creativitate spontană excepțională. Cu un rafinament vocal deosebit și o discografie impresionantă, ea a reprezentat România la cele mai prestigioase evenimente de profil din lume. Este ambasadorul muzical al jazz-ului românesc, având, de-a lungul anilor, proiecte cu nume mari ale lumii jazz-ului, precum Guido Manusardi, Darius Brubeck, sau Theodosii Spassov.
Critici:
”Faci parte din familie, tu cânți cu inima” - Johnny Griffin la Festivalul de Jazz de la Milano, 1999
“Voi aprecia mereu interpretarea ei a piesei mele My Funny Valentine”- Curtis Fuller
“Fiți cu ochii pe ea, este unică” - Michel Bedin, Jazz Hot
“Prima dată când am auzit-o cântând am fost mișcat până la inimă, ca și când am auzit-o prima dată pe Ella Fitzgerald - Ahmet Ertegun, proprietar Atlantic Records
Stanley Jordan a început prin a studia pianul, dar a continuat, de la vârsta de 11 ani, cu chitara. s-a specializat în teorie și compoziție la Univ. Princeton, unde a studiat cu compozitorii Milton Babbitt și Paul Lansky și a cântat alături de Benny Carter și Dizzy Gillespie.
S-a impus în lumea muzicală prin tehnica sa inovatoare, touch, în care folosește contrapunctic ambele mâini pe griful chitarei. Deseori, în concerte, el interpretează, simultan, la două instrumente – chitară și pian. De mai bine de 10 ani, s-a dedicat terapiei prin muzică, fiind un artist-purtător de cuvânt al Asociației Americane de Terapie Muzicală. Talentul său inegalabil i-a adus multe colaborări de succes și patru nominalizări la Premiile Grammy.
A concertat în peste 60 de țări de pe șase continente precum și la numeroase festivaluri de jazz. A colaborat cu artisti precum Art Blakey, Richie Cole, Stanley Clarke sau Kenny Rogers, a compus sunetul de pornire pentru mai multe modele Macintosh si are patru nominalizări la Premiile Gramy.