x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Steve Vai & Orchestra, un concert memorabil

Steve Vai & Orchestra, un concert memorabil

de Alex Revenco    |    09 Dec 2010   •   18:59
Steve Vai & Orchestra, un concert memorabil
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Jurnalul Naţional

141798-intact-images-bogdan-chesaru768w7034.jpgDe mult n-am mai văzut „Polivalenta” plină ochi, cum a fost miercuri seara, la Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra. Marele chitarist a fost foarte plăcut surprins când a văzut atâta lume şi a mulţumit pu­blicului că a venit în număr atât de mare la concert. Spectacolul a fost unul cu totul special, un strălucitor chitarist rock acompaniat de o orchestră simfonică, promiţând, încă din start, să fie un eveniment deosebit. Şi aşa a şi fost, după ce Steve Vai s-a „jucat” puţin, dialogând cu orchestra şi cu publicul a trecut la lucruri serioase, construind împreună cu orchestra dirijată de George Natsis un spectacol clădit, în principal, pe compoziţiile DVD-ului „Visual Sound Theories – Steve Vai Live With The Holland Metropole Orkest” (2007).

Acesta e un fel de best of din cele două CD-uri „Sound Theories”, vol I şi II, apărute în acelaşi an. Vai a şi spus, de altfel, că excelenta colaborare cu muzicienii români este a doua lui experienţă de acest gen, după cea cu orchestra din Olanda. Celebrul chitarist a venit în România duminică şi de luni a început să repete cu Evolution Tempo Orchestra, dirijorul Natsis alcătuind o adevărată „orchestră naţională” cu 42 de muzicieni, dintre care cei trei percuţionişti sunt din Cluj.

Ei s-au remarcat ca fiind „mai rock” decât ceilalţi instrumentişti, cu toţii având la dispoziţie două luni de studiu al partiturilor scrise de Steve Vai pentru concertul de la Bucureşti, unde am ascultat compoziţiile: „Frangelica”, „Kill the Guy With the Ball”, „God Eaters”, „Murder Prologue”, „Murder”, „Lotus Feet”, „Answers”, „Salamaders in the Sun”, „For the Love of God”, „Crying Machine”, „Liberty”. Deoarece la mijlocul lui „For the Love of God” lui Steve i-a „murit” chitara, piesa a fost reluată la bis. Un moment emoţionant s-a petrecut atunci când Steve i-a dedicat lui John Lennon piesa „Kill the Guy With the Ball”.

El a povestit cum „în aceeaşi seară, în urmă cu treizeci de ani, eram la Santa Monica, aveam concert cu Frank Zappa. Când show-ul s-a terminat şi mergeam spre cabine, Frank mi-a spus: «Ai auzit? A murit John Lennon!»„. Ieri la prânz Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra au decolat spre Italia, cu destinaţia Veneţia. Acolo vor participa la un eveniment caritabil, din cadrul campaniei „Imagine” promovată de Hard Rock Cafe în colaborare cu Yoko Ono. Cu această ocazie Steve va semna două chitare: una va fi expusă la Hard Rock Cafe şi alta o va dona campaniei de binefacere „Imagine”. Mâine, Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra vor susţine la Rimini acelaşi show ca şi la Bucureşti.

×
Subiecte în articol: arte muzica