x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “Tannhäuser”, la Opera Română din Cluj

“Tannhäuser”, la Opera Română din Cluj

de Maria Sârbu    |    05 Dec 2013   •   18:42
“Tannhäuser”, la Opera Română din Cluj
Eveniment muzical. Dirijoarea Keri-Lynn Wilson, la premiera operei wagneriene
Premiera cu “Tannhäuser” de Richard Wagner este un eveniment important pentru Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Conducerea instituţiei a riscat mult atunci când a început acest proiect, problema fiind banii. Nu e simplu să pui în scenă “Tannhäuser” cu bani puţini, şi totuşi... Rezultatul: un spectacol fastuos, după cum ne spune Sabin Mircea Rus (PR/Marketing) de la Opera clujeană.

Astfel, premiera va avea loc duminică, 8 decembrie, iar la pupitru se va afla o femeie: Keri-Lynn Wilson, un nume de referinţă în arta dirijorală mondială. Numele ei este cunoscut multor melomani din România, căci a dirijat atât la Bucureşti, la Opera Naţională, în cadrul Festivalului Enescu (2009 şi 2013), cât şi la Timişoara şi Cluj. Deci Keri-Lynn Wilson a revenit la Cluj, pentru prima reprezentaţie cu “Tannhäuser”. Ar fi făcut-o pentru această operă wagneriană, pe care o dirijează pentru prima dată, deşi are o experienţă mare în dirijat (a fost invitată la pupitrul unor orchestre celebre şi în cele mai prestigioase teatre lirice ale lumii); ar fi făcut-o şi pentru tenorul Marius Vlad Budoiu (în rolul lui Tannhäuser) cu care a lucrat şi la Opera bucureşteană; ar fi făcut-o şi pentru ceilalţi artişti clujeni pe care îi admiră, dar poate şi pentru minunata scenografă Viorica Petrovici, cu care, de asemenea, a mai lucrat.

Dirijoare de operă şi de muzică simfonică, Keri-Lynn Wilson, de origine canadiană, cu rădăcini ucrainene (ca un mic detaliu, este soţia managerului general al “The Metropolitan Opera” din New York, Peter Gelb), le face un cadou clujenilor în Anul Wagner, fie şi pentru o singură seară, dirijând această operă, considerată “o incredibilă lucrare a fanteziei (…), o lucrare suculentă, plină de chestiuni personale şi intime”. Următoarea reprezentaţie îl va avea dirijor pe Hórvath József.

Distribuţia îi include, alături de Marius Vlad Budoiu, pe Carmen Gurban, Geani Brad, Iulia Merca, Andrei Yvan, Tony Bardon, Florin Pop ş.a. Regia artistică este semnată de Mihaela Bogdan, iar scenografia de Viorica Petrovici, precum menţionam mai sus. Participă Corul, Ansamblul de balet şi Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. De remarcat această frumoasă colaborare a trei femei la opera wagneriană – dirijoarea, regizoarea şi scenografa. Ne-ar plăcea să credem că le-a adus împreună acum acelaşi bărbat, artistul Marius Vlad Budoiu, din postura sa de director general al Operei clujene.

Despre Keri-Lynn Wilson se spune că se apropie foarte uşor de sufletul artiştilor, al celor cu care lucrează. Ea mărturisea o dată că se apropie tot mai mult de România, această ţară “cu frumoase tradiţii culturale, muzicale”. E tot mai aproape!

×