x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Trei Parale au adus cântările lui Barbu Lăutaru şi Anton Pann la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

Trei Parale au adus cântările lui Barbu Lăutaru şi Anton Pann la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

de Anna Kovacs    |    16 Iul 2012   •   12:29
Trei Parale au adus cântările lui Barbu Lăutaru şi Anton Pann la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

Cu ocazia Festivitatii de inchidere a Festivalului de Muzica Veche organizat in perioada 8 -15 iulie in Miercurea Ciuc, au avut loc patru concerte, dintre care doua au fost sustinute de ansambluri bucurestene.

Duminica de la ora 12,00 Ansamblul Lyceum Consort din Bucuresti a sustinut un concert extraordinar in Catedrala Franciscana din Sumuleu Ciuc, construita intre 1804 - 1876 in stil caracteristic tranzitiei dintre stilul baroc si neoclasicist. Lyceum Consort a avut in repertoriu lucrari de muzica sacra si profana, vocala si instrumentala, prezentate in cele patru sute de concerte sustinute in Romania, Ungaria si Germania. A urmat apoi, de la ora 17,00 in sala de spectacole a Teatrului Municipal Ansamblul Kajoni Consort si formatia de copii Gyöngyharmat, cu varianta folclorizata a povestii printului Arghirus, de Gergei Albert. Textul dateaza din anii 1570, iar varianta folclorizata a fost gasita de Zoltán Kodály, cu prilejul unei calatorii de documentare in Bucovina.

Ropote de aplauze pentru Trei Parale

De la ora 18,00 scena a apartinut Ansamblului Trei Parale din Bucuresti, care a prezentat publicului ciucan proiectul 'Bazar. Cantari urbane din secolul al XIX-lea', o reconstituire a muzicii vechi romanesti, care s-a cantat la curtile boierilor din Moldova si Muntenia, intre secolele XVIII - XIX. Trei Parale a fost primit cu multa caldura in Miercurea Ciuc, iar conducatorul Ansamblului, Florin Iordan a declarat pentru Jurnalul National, ca s-a simtit extraordinar pe scena ciucana si ca va reveni aici cu multa placere. El ne-a povestit, pe scurt, cum a luat fiinta Ansamblul Trei Parale. 'Grupul nostru s-a format in perioada 2003 – 2005. La inceput am descoperit fiecare individual muzica veche netraditionala si instrunmentele rar folosite acum, cum ar fi de exemplu cobza, tilinca sau fluierul. Eu cantam cu prietena mea, devenita intre timp sotie, de placere, in casa. Desi la inceput era o cantare strict privata, a inceput sa se formeze ideea unui grup. In 2003 am avut un prim concert, care se numea Trei Parale desi eram doar doua persoane. In 2005 ne adunasem deja toti patru. (...). Constatand ca interesele noastre se canalizeaza spre mediul urban, am decis sa realizam un proiect care sa aiba in vedere mediul urban de acum 150-200 de ani, si pe care mai tarziu l-am numit <>. Aveam la momentul respectiv piese de la Anton Pann, celebrul cantec a lui Barbu Lautaru, cateva cantece evreiesti, care se stabilisera in oraselele din nordul Moldovei. Astfel s-a conturat programul de muzica veche', ne-a spus Florin Iordan. Artistul a mai adaugat ca 'la inceputul formarii a contat foarte mult pentru noi cuvintele de apreciere a regretatului artist Deák Endre, cu care nu am avut, din pacate, ocazia sa ma intalneasc personal, dar care era un membru marcant al muzicii vechi, iar cuvantul lui a avut o greutate extraordinara in aceasta lume'.

Florin Iordan a mai spus ca a auzit despre Festivalul de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc de la colegul sau Daniel Pop, care venea des la acest eveniment cultural unic, ca membru al Ansamblului Lyceum Consort. 'Festivalul de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc este considerat in lumea noastra un Festival de Muzica Veche foarte serioasa, care a fost drept exemplu in formarea unui Festival de Muzica Veche la Bucuresti, in 2006.'

Vom reveni in Miercurea Ciuc, ori de cate ori vom fi invitati

Florin Iordan a afirmat ca s-a simtit foarte bine in Harghita, unde a mai fost si cu alte ocazii, de exemplu anul trecut, la Tabara de dans popular de la Lunca de Jos, dar si in satul Galautas, de langa municipiul Toplita, unde l-a cunoscut pe ’nea Vasile, pe care l-a invitat apoi chiar si la botezul fiicei lui.

'Ne-am simtit extraordinar de bine in Harghita. La Galautas am stat de multe ori la ’nea Vasile care canta la vioara, am fost anul trecut si la Lunca de Jos, la tabara de dans secuiesc si vom reveni aici ori de cate ori ne va permite timpul', a declarat artistul. In final, el a apreciat in mod pozitiv publicul din Miercurea Ciuc, a amintit sala plina, caldura cu care au fost primiti si nu in ultimul rand ropotele de aplauze, prin care spectatorii le-au rechemat de mai multe ori pe scena. 'Publicul ne-a intampinat cu mult drag, ne-am simtit foarte bine aici. Vom reveni la Miercurea Ciuc cu mare placere, daca vom fi invitati', a conchis Florin Iordan.

Ultimul moment al Festivalului a fost concertul sustinut de Ansamblul Barozda, formatie care a luat fiinta in anul 1976 si care a contribuit la infiintarea Festivalului de Muzica Veche din Miercurea Ciuc.

Membrii Ansamblului traiesc raspanditi acum in mai multe tari europene dar se reunesc in fiecare an, pentru Festivalul de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc.

Festivalul de Muzica Veche este considerat unul dintre cele mai importante evenimente culturale de acest gen din tara, fiind cel mai vechi si mai renumit festival de muzica veche din Romania. Primul Festival de Muzica Veche a avut loc la Miercurea Ciuc in anul 1980, fiind interzis in 1986 de autoritati si reluat in 1990.

×