x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Turneul Național Flautul Fermecat, ediția a XII-a, începe pe 12 mai. Şansonete şi şuete. Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Fernando Mihalache - acordeon

Turneul Național Flautul Fermecat, ediția a XII-a, începe pe 12 mai. Şansonete şi şuete. Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Fernando Mihalache - acordeon

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Mai 2023   •   13:00
Turneul Național Flautul Fermecat, ediția a XII-a, începe pe 12 mai. Şansonete şi şuete. Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Fernando Mihalache - acordeon

Turneul Național Flautul Fermecat, ediția a XII-a, începe vineri, 12 mai, aducând în orașele din România șansonetele - hit ale boemiei pariziene.

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și acordeonistul Fernando Mihalache propun publicului un recital unic, în care flautul fermecat și acordeonul seducător vor crea în sălile de concert din România atmosfera pariziană, din vremurile apuse până în zilele noastre, explicând prin muzică de ce toate drumurile duc la… Paris.

„În 10 ani de turnee am prezentat programe dintre cele mai inventive și inovative, cu asocieri artistice cum nu prea se obișnuiesc în stagiunile noastre, spărgând toate canoanele recitalurilor de muzică clasică. Și această ediție va aduce o noutate care va produce șoc, curiozitate și bună dispoziție, atât prin combinația instrumentală cu totul specială și nespeculată până acum – flaut și acordeon - cât și prin programul foarte atractiv”, a spus flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Le temps des fleurs (Dalida), La Mamma (Aznavour), Les Champs-Elysées (Joe Dassin), La Foule (Edith Piaf), La valse à mille temps (Jaques Brel) alături de versuri scrise și recitate pe scenă de Ion Bogdan Ștefănescu, sunt doar câteva exemple de piese pe care cei care vor veni la concertele ediției din acest an, le vor asculta interpretate la flaut și la acordeon. Programul este completat cu șansonete, muzici rafinate, pline de sentiment, vervă și umor ale compozitorilor Jean Marais, Luly, Debussy, Satie.

Totodată, lucrări ale compozitorilor români cu cariere la Paris precum Karol Mikuli și Vladimir Cosma, vor fi interpretate de Ion Bogdan Ștefănescu și Fernando Mihalache, oferind publicului un spectacol seducător, ca pe malurile Senei.

Acest proiect cred că o să aducă mai aproape spectatorii și îi va face curioși asupra repertoriului extrem de interesant într-o asociere timbrală unică - flaut, acordeon, contrabas, percuție.(Fernando Mihalache)

Turneul Național Flautul Fermecat pornește de la Caracal, pe 12 mai, următorul recital fiind programat pe 14 mai, la Ateneul Român din București. În luna iunie turneul va ajunge la Deva, Brașov și Iași.

La primele două concerte, alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și acordeonistul Fernando Mihalache, pe scenă se vor afla contrabasistul Ionuţ Baranga şi percuţionistul Petru Ioan Riti.

ITINERAR:

12 mai – Caracal

14 mai – București - Ateneul Român

9 iunie – Deva - Sala Pro Arte

10 iunie – Brașov - Sala Patria

11 iunie – Iași – Sala Unirii

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

BIOGRAFII

 

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist la Filarmonicii Banatul din Timișoara. Este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania, Profil și Silvestri, al triourilor Bohema și Affresco, a cvartetului FlautArchi, membru al Trio Contraste, al Cvintetului George Enescu și fondator al ansamblurilor Barock Orchestra și Flaut Power.

 

Ion Bogdan Ștefănescu a debutat ca solist în anul 1983, pe scena Ateneului Român. De atunci, activitatea sa solistică a fost constantă, evoluând în peste 1000 de concerte, recitaluri și spectacole pe scenele din România și din străinătate. De 13 ani este protagonistul turneelor naționale Flautul de aur și Flautul Fermecat. Anul acesta sărăbătorește 40 de ani de carieră.

 

A realizat un număr impresionant de înregistrări (200, numai în perioada 2003 – 2004) la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română. De asemenea, are înregistrări la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora Deutschlandfunk-Köln; WDR; Société de Musique Contemporaine Lausanne; Bayeriche Rundfunk; DRS 2; Deuchlandfunk; Hesisscher Rundfunk; Berliner Rundfunk.

Dicografia sa cuprinde, până în prezent, 58 CD-uri publicate în România și, mai ales, la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli și Sargasso.

Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul timpului a publicat cărți și articole de specialitate, la edituri și reviste de cultură prestigioase, precum și 12 volume de poezie.

În 2017 a primit premiul Cartea de poezie a anului 2016, conferit de Filiala de Poezie București a USR, pentru volumul ”Un vers care lasă moartea cu gura căscată”.

 

Ion Bogdan Ștefănescu cântă la un flaut Muramatsu de 18K.

 

Fernando Mihalache este unul dintre puţinii acordeonişti români cu o prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, concerte, la recitaluri camerale.  Ȋn anul 2014 înființează prima clasă de acordeon la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.  Susţine o serie de recitaluri în ansamblul Traffic Strings la Ateneu, Sala Radio precum şi în ţară în diverse festivaluri. Tot cu acest ansamblu realizează şi două compact discuri: Tango Finesse (2009) şi Tango Aficionado (2013).

Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele unui proiect de anvergura – Accord Vibes (acordeon, vibrafon şi contrabas) cu care susţine mai multe recitaluri şi turnee precum şi două compact discuri: Just Musette(2013) si Just Tango (2016).

Un alt proiect unic prin asocierea timbrală (flaut, acordeon, pian şi contrabas) cât şi prin repertoriul abordat este Maxim Quartet, proiect ce participă în festivaluri de prestigiu precum: Festivalul George Enescu, European Weeks Festival in Passau ori Festival of Ierusalim.

Ȋn Festivalul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” din anul 2017 susţine în primă audiţie românească alături de Orchestra de camera Radio, „Concertul pentru Acordeon şi Ansamblu de Camera” de Aurel Stroe.

Ȋn septembrie 2018 în cadrul turneului naţional „Muzica Palatelor României” prezintă primul proiect solo „De la Bach la Galliano” la acordeon şi bayan.

Un proiect inedit în peisajul muzical românesc este proiectul „Synthcordia”, Fernando Mihalache (bayan) și Cătălin Creţu (electronics și live video processing) cu lucrări semnate de cei doi interpreţi, prezentat în cadrul festivalului „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”din 2019.

Ȋn noiembrie 2019, publică primul volum de Sonate (D. Scarlatti) aranjate pentru acordeon iar în 2020 face o transcripţie a Invenţiunilor la două voci de J.S. Bach.

 

PROGRAM MUZICAL:

1. Marin Marais – Le Basque

2. Jean-Baptiste Lully – Gavotte

3. François-Joseph Gossec – Tambourin

4. Benjamin Godard - Valse

5. Emile Pessard – Andalouse

6. Erik Satie - Gnossiennes 1

7. Julesc Massnest – Deux morceau de concour

8. Claude Debussy – Golliwogg’s Cakewalk

9. Claude Bolling – Baroque and Blue

10. Darius Milhaud – Brazileira

11. Fernando Mihalache - Paris mon amour,

Georges Brassen – La chasse des papillions, Dalida – Le temps des fleurs, Gilbert Bécaud – Quant il est mort le poète, Gerarad Lenorman – La Ballade des Gens Heureux

12. Joseph Kosma – Les feiulles mortes

13. Michel Legrand – Les parapluies de Cherbourg

14. Ángel Cabral (Edith Piaff) – La foule

15. Jacques Brel – La valse à mille temps

16. Carles Azanvour – La Mamma

17. Joe Dassin - Les Champs-Elysées

18. Patrick Bruel – J’te l’dis quand même

19. Vladimir Cosma – Le grand blond

20. Ioan Dobrinescu – Fraze-parafraze din Paris și Micul Paris

 

Bisuri:

1. Dan de Dieu – Une lettre perdue

2. Georges Boulanger – Avant de mourir

3. Johnny Răducanu – Jocul țambalelor

4. Astor Piazzolla –Liber tango

×