x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica TVR dă 96.000 de euro pe Eurovision

TVR dă 96.000 de euro pe Eurovision

de Dana Andronie    |    31 Ian 2012   •   21:00
TVR dă 96.000 de euro pe Eurovision

Gata, s-a ales! S-a ales sa ajungem la Baku, capitala tarii petro­lie­re Azerbaijan, pentru a partici­pa la cel mai mare si spectaculos show mu­zi­cal de pe planeta. Indife­rent cat de rupti in fund suntem, Consiliul de Ad­mi­nis­tratie al TVR a decis ieri sa luam totusi parte la Eurovision (22-26 mai).

45.000 de euro vin de la EBU
In sfarsit, s-a dezlegat misterul! In luna iulie a anului trecut, aflat intr-o vizita la azeri, ministrul Culturii – Kelemen Hunor – a declarat ca Ro­ma­nia va participa la Eurovision. Ce problema majora avea ministrul Culturii! In fine! Alt lucru interesant este declaratia lui Sorin Burtea (reprezentantul salariatilor SRTV in Consiliul de Administratie al TVR) facuta cu doar cateva saptamani in urma: 'In TVR sunt probleme mult mai grave legate de lefurile oamenilor, de dat oameni afara si de multe alte chestiuni mult mai complicate decat un festival'. E adevarat, numai ca Romania si-a anun­tat participarea la EBU (European Broadcasting Union), inca de anul trecut, din 24 noiembrie. Insa pe site-ul televiziunii publice nu a fost afisat absolut nimic despre prezenta tarii noastre la Baku. Mucles!

EBU a anuntat, pe 17 ianuarie, in ce semifinale vor fi tarile participante, si astfel Romania apare in prima semifinala (22 mai), alaturi de Muntenegru, Islanda, Albania, Belgia, Letonia, Elvetia, Finlanda, Grecia, Moldova, Cipru, Austria, Danemarca, Rusia, San Marino, Israel, Irlanda si Ungaria. In a doua semifinala (24 mai): Serbia, Olanda, Portugalia, Macedonia, Belarus, Malta, Ucraina, Armenia, Bulgaria, Suedia, Georgia, Slovenia, Estonia, Turcia, Slovacia, Croatia, Norvegia, Lituania si Bosnia si Hertegovina. Sunt calificate direct in finala: Azerbaijan (tara care a castigat editia precedenta) si Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie (fiind state care cotizeaza mai mult la organizare).

Dan Manoliu (coordonatorul proiectului) a declarat, de curand, ca bugetul propus spre aprobare este de 200.000 de euro. Pe site-ul TVR-ului, in continuare nu se precizeaza nimic despre aceasta editie a Eurovisionului. S-a votat bugetul, deci participam. Consiliul de Administratie al TVR a hotarat ieri ca va plati doar 65.000 de euro din taxa de participare (120.000 de euro, plus 10.000 de euro taxa de transmisie), restul sumei urmand sa fie acoperita de sponsori. Pe scurt, TVR aloca doar 96.000 de euro pentru Eurovision. La acesti bani se vor adauga 45.000 de euro pe care Romania trebuie sa-i primeasca de la EBU. Sa vedem pe unde va scoate Dan Manoliu ca­ma­sa...

Anul trecut au fost pusi la bataie 400.000 de euro, in 2012 trebuie sa ne miscam repede si pe bani putini. Cu alte cuvinte, Manoliu are de chel­tuit mult mai putini bani fata de editiile pre­cendente, pentru a promova Ro­mania intr-un timp record, pentru a organiza selectia nationala in urma careia trebuie ales reprezentan­tul pana pe 18 martie si pentru alte chel­tuieli de cazare, transport si masa.

Azerii mai generosi ca rusii?!
13 tari (din 43) si-au ales deja reprezentantul pentru Eurovision 2012: Albania (Rona Nishliu – 25 de ani), Bosnia si Hertegovina (Maya Sar), Belgia (Iris – o tanara cantareata de doar 16 ani), Croatia (Nina Badric), Cipru (Ivi Adamou), Macedonia (Kaliopi), Muntenegru (Rambo Amadeus), Serbia (Zeljko Joksimovic), Elvetia (Sinplus), Turcia (Can Bonomo – 24 de ani), Franta (Anggun – artista de origine indone­ziana), Danemarca (Soluna Samay – 21 de ani, de origine guatemaleza si Spania (Pastora Soler).

Presedintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, a declarat anul trecut ca pretul organizarii celei de-a 57-a editie ajunge la cel putin 110 mi­lioane de manati – aproximativ 98 milioane de euro. Pana in acest an, cel mai mare buget a fost alocat Eurovisionului din 2009, de la Moscova, care a costat 42 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: muzica