x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Afacerea Untold s-a încins: Festivalul lui Boc s-a inflamat până a luat foc

Afacerea Untold s-a încins: Festivalul lui Boc s-a inflamat până a luat foc

de Diana Scarlat    |    07 Aug 2023   •   06:45
Afacerea Untold s-a încins: Festivalul lui Boc s-a inflamat până a luat foc

Festivalul Untold a crescut de la un an la altul, fiind mândria edilului Emil Boc și a Primăriei Cluj-Napoca. În fiecare an se fac analize economice care arată câți bani aduce la bugetul local acest festival, iar primarul este și cel care declară cifrele calculate, pentru a-și justifica eforturile implicării în organizarea evenimentului.

Anul acesta, chiar el s-a lăudat cu numărul record de participanți la festival și cu încasările estimate: 330.000 de oameni care aduc 80 de milioane de euro Clujului. Dar tocmai din aceste calcule reiese că primăria și edilul știau că s-au vândut mult mai multe bilete decât capacitatea maximă a stadionului Cluj Arena. Din aceleași calcule și declarații oficiale reiese că inclusiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj ar fi trebuit să știe că numărul participanților într-o zi de festival este aproape dublu față de cel aprobat, lucru care ar fi trecut neobservat dacă nu ar fi izbucnit un incendiu în cea de-a doua zi a evenimentului.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Untold s-a desfășurat în perioada 3-6 august, pe Cluj Arena. Primăria Cluj-Napoca a investit 20 de milioane de euro pentru a organiza acest eveniment, anul acesta, lăudându-se că festivalul va aduce Clujului venituri de 80 de milioane de euro, de la cei 330.000 de participanți. Dintre care au fost mulți lăsați la poarta stadionului, când s-a constatat că vânzările au fost „overbooking” - peste capacitatea spațiului de desfășurare a evenimentului.

Dintr-un calcul simplu reiese că s-au vândut cu peste 60.000 de bilete în plus față de capacitatea stadionului, la care se adaugă și invitațiile, ceea ce ar fi trebuit să le dea de gândit celor de la ISU Cluj, care au avut inclusiv oameni detașați la locul evenimentului. Practic, la închiderea porților se depășise dublul capacității Cluj Arena. 

Dacă nu ar fi izbucnit incendiul pe scenă, în cea de-a doua zi de eveniment, primarul Emil Boc ar fi capitalizat politic succesul încasărilor estimate la 80 de milioane de euro, din vânzarea biletelor, cazări și cheltuielile participanților. Dar incidentul arată câte ilegalități s-au făcut, pentru a crește artificial numărul participanților și al încasărilor, în anul preelectoral. 

 

Intrarea blocată de cei care nu mai aveau loc

 

O parte din scena principală a Festivalului Untold de pe Cluj Arena a fost cuprinsă de flăcări, pentru scurt timp, din cauza unei defecţiuni la jocurile pirotehnice, care au declanşat o scânteie. În acel moment, pe stadion erau circa 120.000 de spectatori, după ce deja nu mai fuseseră lăsați să intre mulți dintre cei care aveau bilet. 

Doar printr-un miracol nu s-a ajuns la o tragedie, mai ales după ce spectatorii cuprinși de panică au încercat să iasă pe o poartă blocată. Din primele date ale anchetei s-a constatat că respectiva ieşire era blocată de cei care nu mai erau lăsați să intre pe stadion, pentru că nu mai încăpeau.

Directorul festivalului, Bogdan Buta, se lăuda pe contul oficial al Festivalului Untold, în ziua respectivă, că pe Cluj Arena au intrat 120.000 de persoane, deși ISU Cluj susține că au fost autorizate doar 63.800 de locuri, la scena principală. 

 

Primarul s-a lăudat anual cu recordurile

Și imaginile filmate de primarul Emil Boc, postate pe Facebook, arată că erau peste 100.000 de spectatori pe stadion, în acea seară. Practic, pe spațiul calculat de ISU, pentru autorizarea evenimentului, au fost doi oameni, în loc de unul.

„Magia Untold: Imagine Dragons, record absolut de spectatori la Cluj, la Untold până acum! Dar festivalul nu s-a terminat! Felicitări Untold, mulțumim festivalierilor pentru faptul că au venit la Cluj, respect autorităților de ordine, sănătate și siguranță publică pentru profesionalism! Mulțumiri clujenilor pentru faptul că fac posibil acest eveniment de rezonanță națională, europeană și mondială!”, a fost mesajul scris de Emil Boc, pe Facebook.

Suma calculată de organizatori ca total al încasărilor pentru anul acesta este aproape dublă față de cea obținută în 2019, când s-au strâns 45 de milioane de euro în total. Iar cifrele arată cum Untold a avut ca principal obiectiv să înregistreze creșteri spectaculoase de la un an la altul. Până la depășirea capacității stadionului și punerea în pericol a tuturor participanților la eveniment, cu implicarea Primăriei și a ISU Cluj. 

 

S-a depășit capacitatea în fiecare an

 

Capacitatea stadionului nu s-a depășit doar anul acesta. Organizatorii festivalului, inclusiv primăria și edilul, s-au lăudat și anul trecut că au participat circa 100.000 de oameni în fiecare zi de festival, în total fiind peste 270.000 de spectatori, în cele patru zile ale evenimentului. Compania care organizează festivalul a avut anul trecut încasări de 60 de milioane de lei, din bilete și sponsorizări, aproape dublu faţă de 2016, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Iar încasările totale, în Cluj-Napoca, s-au calculat la peste 60 de milioane de euro, în cele 4 zile de Untold. Dar în anul 2016, la prima ediție Untold, au fost prezenți pe stadion cel mult 70.000 de oameni, adică atunci se respecta capacitatea maximă admisă și avizată de ISU. 

Dacă în 2022 se calculase un buget de cel puţin 225 de euro pe zi pe care l-ar cheltui fiecare participant, anul acesta s-a estimat că suma ar fi crescut la circa 250 de euro, după ce în 2019 se estima un  buget total de 500 de euro pe zi de participant. Cea mai ieftină cameră de cazare în Cluj-Napoca este 250 de lei pe noapte, iar un penthouse se închiriază cu 2.000 de lei pe noapte.

 

Primul în topul mondial sau la tribunal

Organizatorii au mizat de la început pe proveniența participanților - 15% din străinătate, 25% din judeţul Cluj și 60% din restul României. Cei din străinătate vin din peste 100 de ţări, în special din Germania, Franţa, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel şi SUA, dar sunt și spectatori din Argentina, Japonia sau Brazilia, conform declarațiilor companiei care administrează acest festival. 

Anul trecut, când bugetul festivalului s-a ridicat la 17 milioane de euro, Untold s-a situat pe locul 5 în topul mondial al festivalurilor, iar anul acesta se miza pe un loc și mai bun în top, poate chiar primul. Însă vânzarea biletelor în exces, fără a se ține cont de consecințe, ar putea aduce, mai degrabă, anchete penale. 

Înainte de recordul din 2022 mai fusese unul, în 2019, înainte de pandemie. Untold a adus atunci peste 45 de milioane de euro pentru comunitate, incluzând vânzările făcute de hoteluri, pensiuni, hosteluri, proprietari de apartamente, restaurante, baruri, cafenele și transportatori, inclusiv companii aeriene. Și în 2019, organizatorii s-au lăudat cu un număr record de participanți, între 90.000 și 97.000 pe zi, ceea ce arată că numărul total admis era deja depășit cu circa 30.000 în fiecare zi de eveniment.

 

Deși erau prezenți pe stadion inspectorii ISU, nimeni nu a observat nici numărul prea mare de oameni, nici faptul că o ieșire era blocată. 

Incendiul care a izbucnit pe scenă, în cea de-a doua zi a festivalului, se putea transforma într-o tragedie, din lăcomia primăriei, care a vrut să obțină încasări duble față de ediția din 2019, indiferent de consecințe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×