x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Violonista Alexandra Conunova: „Ateneul Român este ca o casă pentru mine, iar muzicienii din orchestră sunt ca o familie”

Violonista Alexandra Conunova: „Ateneul Român este ca o casă pentru mine, iar muzicienii din orchestră sunt ca o familie”

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Mar 2024   •   14:00
Violonista Alexandra Conunova: „Ateneul Român este ca o casă pentru mine, iar muzicienii din orchestră sunt ca o familie”

Tânăra violonistă Alexandra Conunova, născută în Republica Moldova, a fost solista concertului extraordinar de la Ateneu din acest weekend. Ea a interpretat Concertul în Re major pentru vioară și orchestră op. 35 de Ceaikovski, alături de Orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, condusă de celebrul dirijor Yuri Botnari.

Pentru mine acest concert reprezintă o poveste”, spunea Alexandra, care provine dintr-o familie cu bogate tradiții muzicale: ”Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski este muzica în care mă regăsesc în copilăria mea, pentru că, fiind strănepoata directorului Teatrului de Operă și Balet de la Chișinău, am crescut în culisele operei, baletului. Toate aceste teme pe care Ceaikovski le utilizează în concertul lui pentru vioară îmi amintesc de toate dansurile de la teatru, de opera Dama de Pică, de Oneghin, de baletul lui. Mă duc cu gândul la o lume aristocrată, o lume a balurilor, pe care încerc să o redau în timp ce cânt. Să spun o poveste cu care să ajung la sufletul publicului.” (Alexandra Conunova)

Câștigătoare a numeroase premii internaționale, Alexandra Conunova, care cântă în prezent pe o vioară Giovanni Guadagnini din 1785, spune că revine cu mult drag la Ateneul Român pentru că este un loc în care se simte ”ca acasă”: ”Pentru mine este mereu special să revin la Ateneu, pentru că tata a fost concert maestru aici, la orchestră. Am venit de mic copil aici, îi cunoșteam pe toți membrii orchestrei, mă așezăm la repetiții în sala de concert și desenam cu creioanele colorate, iar muzica mă purta în imaginația mea. Așa că, Ateneul este ca o casă pentru mine, iar muzicienii din orchestră, ca o familie. Am primit cu bucurie invitația maestrului Yuri Botnari și a Filarmonicii George Enescu.” (Alexandra Conunova).

Dirijorul Yuri Botnari, aplaudat pe mari scene internaționale, revine în fiecare an la Ateneu, apreciind calitatea orchestrei Filarmonicii ”George Enescu”: ”Vin cu mare drag în România pentru că știu calitatea orchestrei și îmi face mare plăcere să o dirijez. Acest concert a fost unul dedicat doamnelor și domnișoarelor și mă bucur că am adus primăvara la Ateneul Român din București împreună cu Alexandra Conunova.”

 

Concertul a fost realizat cu sprijinul Royal Music Society.

 

Alexandra Conunova, născută în 1988 în Republica Moldova, a început studiul viorii la vârsta de şase ani. A urmat studiile universitare în Germania, la Hanovra, la clasa profesorului Krzysztof Węgrzyn. A studiat, de asemenea, şi cu violoniştii Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis şi Igor Oistrah. Solista a câştigat importante premii internaţionale, la concursurile „Henri Marteau” (2008), „Ion Voicu” (2009), „Tibor Varga” (2010), Deutsche Stiftung Musikleben (2011). În 2011 a fost laureată şi la Concursul „George Enescu”.

În 2012 a câştigat Premiul I la Concursul „Joseph Joachim” de la Hanovra. Succesul de care s-a bucurat la această competiţie i-a asigurat un CD de debut la Naxos. Apreciată pe scene de prestigiu, Alexandra Conunova a fost acompaniată de orchestre precum Münchner Kammerorchester, Hofer Symphoniker, NDR Radio Philharmonic, Norddeutsche Philharmonic Rostock, Orchestra internaţională din Geneva, Orchestra Hermitage din St. Petersburg, Orchestra Festivalului Verbier, sub bagheta dirijorilor Christfried Gockeritz, Ilarion Ionescu-Galaţi, Alexandru Lascae, Hannu Lintu, Juhanni Numminen, Patrick Strub, Gabor Takacs Nagy, Johannes Wilder, Niklas Willen.

A susţinut un recital la Septembre Musical din Montreux, a participat la Festivalul Beethoven de la Bonn, la Festival de Pâques de la Aix en Provence şi a întreprins un turneu în Japonia şi Coreea de Sud.

Pasionată de muzica de cameră, violonista a lansat primul său CD cu Conunova Quartet şi cu clarinetistul Heiner Schindler, cu cvintetele de Mozart şi Brahms. Face parte din formaţia Arts Global String Quartet şi este susţinută de Arts Global Artistic Foundation, care promovează tinere talente excepţionale.

În 2013, i-a fost decernat Premiul Julius Bär, distincţie care include participarea cu un recital solo în programul Festivalului Verbier în ediţiile 2014 şi 2015.

În 2016, a primit și prestigiosul Fellowship oferit de Trustul Borletti-Buittoni din Londra.

În vara anului 2022 a debutat la Festivalul Tivoli interpretând/dirijând ”Cele patru anotimpuri” de Vivaldi și Piazzola, ceea ce a condus la o invitație imediată din partea Filarmonicii din Copenhaga pentru sezonul următor pentru a interpreta Concertul da Camera al lui Arthur Lourie.

Angajamentele viitoare includ concerte la Festivalul Verbier în Ediția lor aniversară de 30 de ani, precum și participarea la concertul estival televizat în aer liber al Filarmonicii din Nürnberg, interpretând Concertul pentru vioară de Ceaikovski, Fantezia Carmen și alte lucrări de virtuozitate.

Conunova va fi de asemenea prezentată în seria de recitaluri a Simfoniei din San Francisco și va apărea alături de Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Borusan Istanbul Philharmonic, Simfonia Aalborg, Simfonia Kristiansand, Simfonia Odense, Filarmonica Belgrad, și va face turnee cu Orchestra Insula în Spania.

În toamna anului 2020, în timpul Pandemiei COVID-19 a lansat Cele patru anotimpuri ale lui Vivaldi, obținând recenzii entuziaste.

În ultimii ani, Alexandra a avut plăcerea să lucreze sub îndrumarea și mentoratul unuia dintre cei mai importanți profesori din lume, Eduard Wulfson, în Geneva.

Alexandra cântă în prezent pe o vioară Giovanni Batistta Guadagnini, aproximativ 1785, ex "Ida Levin".

 

Yuri Botnari, actualmente dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Barcelona, dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova și Președinte al Fundației Societății Regale de Muzică.

Yuri Botnari a debutat în calitate de dirijor în anul 1982 cu Orchestra de Stat din Leningrad, fiind considerat reprezentant al respectivei şcoli dirijorale, deşi şi-a început studiile la Chişinău. A obținut diplomele de masterat ale celor mai prestigioase instituții – Conservatorul “N. Rimski-Korsakov” din Leningrad și Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, unde urmează doctoratul, avându-l ca profesor pe Ghenadi Rozhdestvensky.

Evoluează ca dirijor în cadrul mai multor festivaluri și în calitate de membru al juriului la concursurile interpretare instrumentală. În anul 1995 devine dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Sălii Mari a Conservatorului din Moscova.

Este inclus în Lista numelor de onoare a Centrului Internațional de Biografie (Cambridge, Anglia). Cu un grup de adepți fondează în anul 2012 Societatea Regală de Muzică, iar în 2013 - Orchestra Filarmonică din Barcelona, devenind dirijor principal și director artistic al acestei orchestre.

În 2013 dirijorului i s-a conferit titlul onorific “Maestru în Artă” de către Guvernul Republicii Moldova.

În prezent, Yuri Botnari evoluează în întreaga lume, în țări precum Spania, Germania, Marea Britanie, România, Rusia, Coreea, China și multe altele.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×