x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Vrem o minune de la Paul Anka!

Vrem o minune de la Paul Anka!

de Dana Andronie    |    30 Mai 2010   •   00:00
Vrem o minune de la Paul Anka!
5733-121729-paulankawhiteshirtfactor.jpgPasiunea pentru o colegă de şcoală l-a "costat" 10 milioane de albume. "Diana" este cea care l-a ajutat să debuteze, doar la 19 ani, la Las Vegas.

Paul Anka s-a născut într-o familie cu origini libaneze la 30 iulie 1941 la Ottawa - Canada. La 20 de ani devine cel mai tânăr artist (cap de afiş) la renumitul "Copacabana" din New York. Deşi studiile sale în muzică se re­zu­mau la doar câteva ore de pian şi pu­ţină  teorie, la 13 ani cânta pe unde apu­ca pe cineva dispus să-l asculte. Pă­rin­ţii îşi doreau să se orienteze spre o carieră mai serioasă, numai că Paul ştia deja că destinaţia sa este industria mu­zicală.

Anka s-a dovedit a fi nu numai un artist de mare succes, dar şi un compo­zitor de geniu, intrând în Top 10 USA cu "You Are My Destiny", "Lonely Boy", "Put Your Head On My Shoulder", "Puppy Love", "My Home Town" sau "Dance on Little Girl". Don Costa (producătorul său) spunea în 1975: "Pur şi simplu, Paul nu ştie să scrie un cântec prost!".

A înfiinţat propria companie de media, "Spanka Music", de care s-a ocupat la început chiar tatăl său. Mai târziu, compania a fost vândută.

La mijlocul anilor '60, The Beatles au început să facă puţină curăţenie prin topurile muzicale. Paul Anka îşi petrecea timpul alături de Frank Sinatra, Rat Pack, Sammy Davis Jr, Dean Martin şi mulţi alţii, câştigând enorm în urma drepturilor de autor sau ca producător.

Anka a înregistrat 125 de albume, 10 albume pentru piaţa japoneză, spa­niolă, franceză sau italiană. Piesa "Ogni Volta" i-a asigurat biletul câştigător la Festivalul San Remo. Şi nu i-a adus doar o coroniţă, ci şi 4 milioane de exemplare vândute.

Anka a ştiut să pună preţ pe va­loarea colegilor săi (Elvis Presley, Barbra Streisand, Linda Ronstadt sau Robbie Williams) şi deţine drepturi de autor asupra a peste 900 de cântece. De pe listă nu lipseşte şi celebrul "My Way" (Frank Siantra) sau "She's a Lady" (Tom Jones).

"A trăi înseamnă a face compromisuri. Orice om care nu moare de foame este suspect", spunea Emil Cioran. Ei bine, libanezul a avut grijă să nu moară de foame, având pofta de a produce mereu ceva care să se vândă în milioane de exemplare.
Din anul 1957, în fiecare deceniu a avut cel puţin un cântec în topurile Billboard, a vândut peste 15 milioane de albume şi a ajuns cu trei single-uri no 1. în Billboard Hot 100.

Paul Anka este şi coautor al piesei "This Is It" - noul hit, postmortem, al lui Michael Jackson, piesa fiind scrisă în 1983.

Ce mai, Paul Anka este un artist fericit! Nu-i lipseşte nimic! Nici prestigiosul Ordin al Canadei. A primit şi o stea pe "Walk of Fame" din Toronto...

2010. 1 iunie. Paul Anka cântă în România. Spectacolul de la Bucureşti va reuni - pe viu - peste 20 de instrumentişti de excepţie, alături de care Paul îşi susţine toate concertele. Preţul unui bilet oscilează între 90 de lei şi 600 lei. Să sperăm că artistul va avea parte de o audienţă cât mai numeroasă, având în vedere inflaţia de spectacole şi convulsiile sociale. Românul se confruntă zilnic cu spectacolul vieţii care de atâtea ori s-a dovedit a fi incredibil! Plus că e gratis. Dar totuşi Paul Anka este Paul Anka. Va reuşi el să-i scoată pe români dintre-ale lor şi să-i aducă la Sa­la Palatului într-o zi în care se săr­bă­toreşte inocenţa (căci deh, e 1 iunie, Zi­ua Copiilor) şi s-a anunţat grevă ge­nerală la Metrorex şi la RATB? Poate că se va întâmpla o minune.

×
Subiecte în articol: muzica paul anka